Tort Kukułka z alkoholem to lekki, dekadencki torcik nie tylko dla fanów popularnych cukierków „kukułek”, ale także dla koneserów czekoladowych i kawowych smaków z nutką czegoś mocniejszego. Spód jest mocno czekoladowy, mazisty i nie zawiera mąki – smakuje jak brownie. Kremy są lekkie i świetnie uzupełniają smak ciasta. Torcik prezentuje się bardzo elegancko, pamiętajmy tylko o nabyciu dobrej śmietany – to od niej w dużej mierze zależy sukces tortu. Tort jest zmodyfikowaną wersją ciasta kukułka z Moich Wypieków.

Tort kukułkaCiasto czekoladowe (spód):

  • 70 g masła
  • 170 g gorzkiej czekolady, posiekanej
  • 3 duże jajka
  • 1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • szczypta soli

Krem kawowo – czekoladowy:

  • 300 ml śmietany kremówki 36%
  • 170 g mlecznej czekolady
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej w proszku (nie granulowanej)

Warstwa biszkoptowa:

  • podłużne biszkopty
  • 1/3 szklanki świeżo zaparzonej mocnej kawy rozpuszczalnej
  • 3 łyżki whisky, rumu lub wódki

Krem Kukułka:

  • 300 ml śmietany kremówki 36%
  • 120 g cukierków ‚Kukułki’ (1 opakowanie)
  • 1,5 łyżeczki żelatyny (6 g)
Uwaga: Oba kremy trzeba przygotować dzień wcześniej - powinny spędzić noc w lodówce zanim zaczniemy je ubijać.

Krem kawowo – czekoladowy: Czekoladę siekamy nożem na mniejsze kawałki. Śmietanę przelewamy do rondelka i podgrzewamy niemal do wrzenia. Odstawiamy z palnika, dodajemy posiekaną czekoladę, kawę i odstawiamy na około 2 minuty. Po tym czasie wszystko należy wymieszać, aż czekolada oraz kawa się rozpuszczą i powstanie jednolita masa. Studzimy, przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na całą noc (co najmniej 12 h).

Krem kukułka: Śmietanę wlewamy do rondelka, dodajemy kukułki i podgrzewamy na małym ogniu, aż cukierki się rozpuszczą i powstanie gładka masa (jeśli w kremówce pozostaną resztki ciągnących się cukierków, przecieramy przez sitko i mieszamy). Studzimy, przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na całą noc (co najmniej 12 h).

Ciasto czekoladowe (spód): Masło i posiekaną drobno czekoladę wkładamy do szklanej miski i roztapiamy w kąpieli wodnej na gładką, błyszczącą masę (czyli ustawiamy miskę na garnku, w którym gotuje się mała ilość wody). Zdejmujemy rozpuszczoną czekoladę z kąpieli wodnej i lekko studzimy. Do masy dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy. Białka ubijamy mikserem ze szczyptą soli, na sztywną masę. Dodajemy stopniowo cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Dodajemy 1/3 ubitych na sztywno białek do masy czekoladowej i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy resztę piany i ponownie delikatnie mieszamy. Tortownicę o średnicy 23-24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 160ºC (termoobieg) przez około 20-25 minut (w tym przypadku nie ma sensu sprawdzać patyczkiem – może być mokry od czekolady). Wyjmujemy i odstawiamy do ostudzenia – ciasto powinno lekko opaść – tak ma być.

Kończymy Tort Kukułka:

Masa czekoladowo-kawowa: Przed samym wyłożeniem na tort, masę czekoladowo-kawową wyjmujemy z lodówki i ubijamy mikserem do momentu powstania gęstego kremu. Gotowy krem wykładamy na upieczony i wystudzony czekoladowy spód, wyrównujemy i schładzamy.

Biszkopty: Kawę i alkohol mieszamy. W ciepłej mieszance dokładnie moczymy biszkopty i układamy obok siebie na schłodzonej warstwie kremu czekoladowo-kawowego. Wkładamy do lodówki i kończymy krem kukułkowy.

Krem kukułka: Gdy śmietana kukułkowa będzie schłodzona, żelatynę zalewamy małą ilością wody (tylko do jej pokrycia) i odstawiamy na 10 minut do napęcznienia. Podgrzewamy w mikrofali lub w małym rondelku, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny (nie można dopuścić do wrzenia!). Zdejmujemy z palnika i studzimy.

Przed samym wyłożeniem na warstwę biszkoptów, masę kukułkową wyjmujemy z lodówki i ubijamy do momentu powstania gęstego kremu. Pod sam koniec miksowania dodajemy żelatynę i miksujemy do połączenia. Wykładamy na wierzch ciasta. Biszkopty mogą się trochę przemieścić, ale to nic. Wyrównujemy i schładzamy cały tort przez kilka godzin w lodówce. Przed podaniem tort Kukułka możemy posypać czekoladą dla ozdoby.

Tort kukułka

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!