Słodki serek ananasowo-orzechowy

Serek ananasowo-orzechowyKolejne śniadanie na słodko, tym razem z użyciem poczciwego białego sera. Doskonale komponują się z nim chrupiące orzechy włoskie, a puree z ananasa nadaje mu słodyczy. Takie śniadanie dodaje mnóstwa energii. Do serka możemy użyć zarówno świeżego pieczywa jak i chrupkiego. Świetnie sprawdzi się też jako masa do przełożenia naleśników.

Składniki:

  • 250 g białego, chudego sera
  • 2 łyżki słodkiej śmietanki lub jogurtu
  • 2 plastry ananasa z puszki
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • miód – wg preferencji
  • garść pokrojonych lub startych orzechów włoskich

Do melaksera lub blendera wrzucamy ananasa i rozdrabniamy go na puree. Dodajemy do niego ser oraz jogurt lub śmietankę. Rozdrabniamy ponownie (jeśli nie mamy blendera, rozgniećmy ser widelcem, a ananasa drobno pokrójmy). Dodajemy cukier wanilinowy i syrop klonowy – dokładnie mieszamy. Próbujemy i dosładzamy miodem według naszego smaku. Na końcu wrzucamy orzechy. Możemy udekorować serek lub kanapki ananasem lub połówkami orzechów.


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

3 Odpowiedzi na Słodki serek ananasowo-orzechowy

  1. Samantha napisał/a:

    Znakomite kanapki, a pasta serowa wyborna 🙂

  2. Dzikowiec napisał/a:

    Takie śniadanie to gwarancja udanego dnia! Przepysznie wygląda!

  3. Łasuch w kuchni napisał/a:

    Fajny pomysł, ale ja jednak wybrałabym chyba ananasa żywego, gdybym miała oczywiście pod ręką 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)