Lemon curd – do słodkich wypieków i śniadań

Lemon curdLemon curd to gęsty, mocno cytrynowy krem o wielorakim zastosowaniu. Będzie doskonały do przełożenia biszkoptu na cytrynowy tort,  a po posmarowaniu kruchego spodu – otrzymamy wspaniałą tartę cytrynową. Można także posmarować nim wierzch sernika. Oprócz tego jest wspaniałym kremem śniadaniowym – możemy nim przekładać naleśniki lub słodkie bułeczki, polać ulubione owoce. Tradycyjny krem zrobiony jest z dużej ilości masła – ja prezentuję trochę odchudzoną wersję oryginału.

Składniki:

  • sok wyciśnięty z 2-3 cytryn i skórka otarta z jednej
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 1 szklanka cukru
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka masła

Wszystkie składniki, oprócz masła miksujemy i umieszczamy w rondelku z grubym dnem – gotujemy ciągle mieszając. Krem zacznie gęstnieć. Po 2 minutach dodajemy masło. Doprowadzamy krem do satysfakcjonującej nas konsystencji. Jeśli będą grudki możemy przetrzeć je przez sitko lub zmiksować blenderem. Umieszczamy w słoiczku. Krem można przechowywać w lodówce do tygodnia czasu. Kolor kremu będzie w dużym stopniu zależał od intensywności żółtek.

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

12 Odpowiedzi na Lemon curd – do słodkich wypieków i śniadań

  1. Natalia - Poezja Smaku Aneta napisał/a:

    Nigdy jeszcze nie próbowałam lemon curd, chociaż przepis widzę już na kolejnym blogu. Skoro tyle osób go robi to ja też w końcu muszę spróbować;)

  2. Natalia - Poezja Smaku mojetworyprzetwory napisał/a:

    Zawsze mnie intrygują i ciekawią przepisy z lemon curdem,ale nigdy jeszcze go nie robiłam… Zapisuję przepis, może w koncu się skuszę;)

  3. Natalia - Poezja Smaku Natalia napisał/a:

    Ja też pierwszy raz próbowałam lemon curd – jest słodko-kwaśny i baaardzo uniwersalny 🙂 Polecam pyszną tartę z niego – przepis wkrótce

  4. Natalia - Poezja Smaku Klaudia napisał/a:

    mnie nie przekonał jakoś

  5. Natalia - Poezja Smaku Dzikowiec napisał/a:

    Od dawna się zabieram za ten przepis! To absolutnie fantastyczny dodatek do ciast. Po Twoim wpisie na pewno zrobię go szybciej, strasznie mnie rozochociłaś. Wygląda tak kusząco, że chyba zabiorę się już zaraz 🙂

  6. Natalia - Poezja Smaku Łasuch w kuchni napisał/a:

    No nie! Nie może być tak, że mnie kusisz takim lemon curdem jak ja w pracy jestem i nic zrobić nie mogę. No tak nie może być 😉

  7. Natalia - Poezja Smaku Samantha napisał/a:

    Bardzo popularne cremy w Wielkiej Brytanii, są pyszne ale niestety tuczące. Twoja wersja odtłuszczona jest znakomita i pięknie się prezentuje, serdecznie pozdrawiam 🙂

  8. Natalia - Poezja Smaku Majana napisał/a:

    Pychota! Uwielbiam go 🙂 Robiłam sernik z lemon curdem, był boski 🙂

  9. Natalia - Poezja Smaku AZgotuj napisał/a:

    Jeszcze nie robiłam ale przepis jun zapisuje.

  10. Natalia - Poezja Smaku Aesencja napisał/a:

    zrobiłam dziś ( mam w planie zrobić pojutrze tartę z lemon curd i mascarpone na kruchym spodzie) i co chwilę podchodzę i łyżeczką wyjadam… nie wiem czy do niedzieli nie zostanie za mało,żeby dodać do serka 😉 super przepis:)

  11. Natalia - Poezja Smaku chania_st napisał/a:

    Dla mnie bomba! Uwielbiam kwaśne słodkości 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)