Sernik pistacjowy z białą czekoladą

Sernik pistacjowySernik pistacjowy z białą czekoladą – marzyłam o takim od dawna, szczególnie ze względu na męża – fana pistacji. Zakupiłam w internecie pastę pistacjową i do roboty. Nie miał aż tak pistacjowego aromatu jak bym chciała, ale i tak był pyszny. Ozdobiony posiekanymi orzechami i płatkami jadalnych goździków całkiem ładnie prezentował się na stole. Warto eksperymentować ze smakami sernika, aby uzyskać niepowtarzalne ciasto.

Sernik pistacjowy (składniki w temp. pokojowej):

  • 1 kg sera zmielonego 3-krotnie lub z wiaderka
  • 4 ekologiczne jajka
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • 1/2 tabliczki białej czekolady (50 g)
  • 1/2 szklanki kremu lub pasty pistacjowej (do kupienia w sklepach internetowych)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki budyniu śmietankowego (proszek)
  • dodatkowo: pistacje do posypania gotowego sernika

Spód na sernik:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki mielonych migdałów (zmielonych płatków)
  • 1 duże żółtko ekologicznego jajka
  • 70-80 g masła

Wszystkie składniki na sernik (oprócz składników na spód) należy wyjąć na 2-3 godziny przed pieczeniem z lodówki – powinny mieć temperaturę pokojową. Zaczynamy od spodu na sernik. Wszystkie składniki na spód wkładamy do malaksera i pulsacyjnie łączymy (jeśli nie mamy malaksera zagniatamy ręcznie kruche ciasto). Powstałym ciastem wylepiamy dno tortownicy o średnicy 26 cm i chowamy na 15 minut do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 180°C i podpiekamy spód przez około 12 minut. Wyjmujemy i studzimy.

Śmietanę wlewamy do rondelka wraz z pastą pistacjową i czekoladą pokrojoną na małe kawałki. Podgrzewamy, co jakiś czas mieszając do czasu, aż czekolada rozpuści się. Odstawiamy do przestudzenia. Na wolnych obrotach miksera miksujemy powoli ser wraz z jajkami. Dodajemy cukier i budyń, a także lekko ciepłą masę czekoladowo-pistacjową. Miksujemy tylko do połączenia składników – nie dłużej. Przelewamy sernik na przygotowany wcześniej spód. Na dno piekarnika wstawiamy żaroodporne naczynie z wrzątkiem, który parując będzie nawilżał sernik. Wstawiamy blachę na środkową półkę nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 65-70 minut w 160°C z termoobiegiem (lub 170°C bez). Gotowy sernik pistacjowy schładzamy przez kilka godzin w lodówce i posypujemy posiekanymi pistacjami. Możemy także posypać go płatkami goździków czy róż (bardziej dla efektu wizualnego niż smakowego).

Sernik pistacjowy


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

37 Odpowiedzi na Sernik pistacjowy z białą czekoladą

  1. Przepyszne smaki, ja przymierzam się do dyniowego. Pozdrawiam serdecznie 🙂

  2. kocie-smaki napisał/a:

    i smak i wygląd – zachwycają!

  3. Marzena napisał/a:

    Oj mniam. Uwielbiam pistacje. Sernik wygląda obłędnie :-):-):-)

  4. Inspirowane Smakiem napisał/a:

    Ooo tak, od kiedy zobaczyłam kiedyś sernik pistacjowy na White Plate, też ciągle siedzi mi z tyłu głowy. Wygląda pysznie!

  5. Aga w kuchni napisał/a:

    uwielbiam pistacje, więc już wiem, że ten sernik musi być wspaniały 🙂

  6. Kuchnia u Krysi napisał/a:

    Oczywiście najpierw nakarmiłam swoje oczy pięknym widokiem Twojego sernika. Przepis doskonały, więc i sernik pyszny. Uwielbiam serniki. Nie słyszałam o paście pistacjowej. Ale, jeśli ona wpływa na smak sernika to zawsze jest jakąś odmianą od waniliowych….

  7. ladylaura. napisał/a:

    Sernik cudny ,pyszny ,pamiętam ,bo sama piekłam podobny .Aj te ekologiczne jajka ,u mnie nie do zdobycia.

  8. bielinka napisał/a:

    Prze-pię-kny! 🙂

  9. Sosna napisał/a:

    Też się czaję na jakiś wypiek z pistacjami, a sernik rewelacyjny, tak ładnie przystrojony i podany 🙂

  10. Marzena napisał/a:

    Teraz ja będę marzyć o takim…:-)

  11. Pati napisał/a:

    Fantastyczny sernik! Mogę kawałeczek?

  12. Michał napisał/a:

    Ser i pistacje, to musi być niesamowite połączenie. Uwielbiam serniki, przepadam za pistacjami więc to połączenie jest dla mnie 🙂

  13. wenus-lifestyle napisał/a:

    Ależ cudowny ten serniczek 😀

  14. wedelka napisał/a:

    Moje smaki 🙂 Chętnie bym go wypróbowała, gdyby ktoś obdarował mnie tą pastą 🙂 Jej cena, przynajmniej tam gdzie szukałam, jest dla mnie niestety ciut za wysoka 😉

  15. sernik i pistacje… czy może być lepsze połączenie? chyba nie…!: ) mniam.

  16. Amber napisał/a:

    Bardzo lubię odwiedzać Twoją stronę,bo zawsze znajduję coś pysznego i niebanalnaego.
    Ten sernik musi wybornie smakować!

  17. Łucja napisał/a:

    Kolejny cudowny serniczek wyszedł spod Twojej ręki 🙂

  18. Magda C. napisał/a:

    Świetny sernik, rewelacja 🙂

  19. Ania napisał/a:

    A. byłby zachwycony – również jest fanem pistacji 🙂

  20. Megly napisał/a:

    To prawdziwa „poezja smaku”. Bardzo wykwintny przepis. Musiał być wspaniały. Pistacje + biała czekolada to miks idealny. Nigdy nie jadłam akurat takiego połączenia, ale mogę sobie wyobrazić jak bosko musi smakować 🙂 Pozdrawiam 🙂

  21. Patyska napisał/a:

    Bajeczny ten Twój serniczek… M. chyba oszalał na jego punkcie?

  22. Ciążowe Zachcianki napisał/a:

    Podoba mi się ten przepis, chętnie wypróbuję:)

  23. Małgosia-napiecyku napisał/a:

    Taki serniczek, to sama rozkosz, już wyobrażam sobie ten smak 🙂

  24. iza napisał/a:

    ojej jaki on cudowny

  25. Salvador Dali napisał/a:

    jej.. nie jadam pistacji, bo są za drogie.. na prawdę!
    Jak widzę taki wypiek to umieram.. ja tak kocham pistacje <3 mniam!
    Zazdroszczę Twemu męzowi!

  26. Mmm, wspaniały! A jak pięknie się prezentuje! 🙂

  27. ELA napisał/a:

    Musiał być bardzo smaczny.
    Śliczne zdjęcie:0

  28. gin napisał/a:

    Przepadam i za sernikami, i za pistacjami, więc połączenie ich w jednym cieście to dla mnie ideał 🙂

  29. studentka na diecie napisał/a:

    Oj z chęcią spróbowałabym takiego sernika 😉 Pistacja i ser mmm… 😉

  30. my simple cuisine napisał/a:

    Super pomysl !!!! Uwielbiam wszelkie serniki 🙂

  31. poproszę dokładkę napisał/a:

    piękny! też się przymierzam do pistacjowego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)