Ciasto ze szpinakiem i kremowym serkiem

Ciasto ze szpinakiem i cytryną podobno ma turecki rodowód. W Polsce znane pod nazwą “Leśny Mech”. U mnie w trochę innej odsłonie z kremowym serkiem oraz jesiennymi owocami – figami i pestkami granata. Zastanawiacie się pewnie po co dodawać szpinak do ciasta… otóż to świetny sposób na jego przemycenie do diety dzieci. Szpinaku nie czuć w cieście, za to nadaje mu fantastyczny, naturalny, zielony kolor. Ciasto szpinakowe nie jest oczywiście dietetyczne, ale za to zawiera jeszcze inne zdrowe dodatki takie jak migdały, figi, cytryna czy pestki granata. Przynajmniej tak to sobie tłumaczę, sięgając po następny kawałek…

Ciasto ze szpinakiem (a'la Leśny Mech)Ciasto ze szpinakiem:

  • 250 g świeżego szpinaku baby (nie mrożonego)
  • 2/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 szklanka białego cukru
  • 2 łyżki cukru z wanilią lub wanilinowego
  • 3 ekologiczne jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Polewa i dekoracja:

  • 125 g serka kremowego Philadelphia w temp. pokojowej
  • 3 łyżki masła w temp. pokojowej
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • skórka otarta z 1/4 cytryny
  • pestki granata
  • świeża figa (opcjonalnie)
  • płatki migdałowe

Piekarnik nagrzewamy do 170°C z termoobiegiem lub 180°C bez. Szpinak przebieramy i blendujemy na gładką masę stopniowo dolewając olej i sok z cytryny. Blendujemy długo, aby uzyskać jak najgładsze puree. Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na pulchną masę. Dodajemy puree ze szpinaku i miksujemy do połączenia. Mąkę mieszamy z proszkiem oraz solą i stopniowo dodajemy do masy – cały czas miksując. Masę przelewamy do tortownicy lub naczynia żaroodpornego o średnicy 20-22 cm – wysmarowanego dowolnym tłuszczem i wysypanego mąką. Ciasto szpinakowe pieczemy przez około 40-50 minut, a najlepiej aż wbity w środek patyczek będzie suchy (czas pieczenia w dużej mierze zależy od grubości ścianek foremki). Studzimy przez 5 minut w piekarniku i wyjmujemy. Gdy ciasto ostygnie odcinamy czubek, którego środek kruszymy na okruszki.

Serek ucieramy mikserem na gładko. Dodajemy po łyżce masła i ucieramy dalej. Dodajemy odrobinę skórki otartej z wyparzonej cytryny i stopniowo cukier. Miksujemy, aż do rozpuszczenia. Masę chłodzimy w lodówce, a następnie rozsmarowujemy na cieście. Posypujemy ciasto okruszkami z czubka. Dekorujemy pestkami granata, figami i płatkami migdałowymi. Chłodzimy całość w lodówce (ja nie schłodziłam i polewa się lekko rozlewała, po schłodzeniu na cieście zachowywała kształt).

PS: Jeśli nie przepadacie za masą z serka, można polać ciasto polewą z białej czekolady i serka mascarpone.

Ciasto ze szpinakiem (a'la Leśny Mech)

Ciasto ze szpinakiem (a'la Leśny Mech)


Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

54 Odpowiedzi na Ciasto ze szpinakiem i kremowym serkiem

  1. Natalia - Poezja Smaku Kuchnia u Krysi napisał/a:

    Bardzo ładna i smaczna kompozycja. Pomysł wart powielenia. Ciekawie wygląda i kusi, żeby sprawdzić jego smak 🙂

  2. Natalia - Poezja Smaku Marzena napisał/a:

    Rewelacyjne ciacho. Wygląda obłędnie i pewnie jest pyszne 🙂 świetny pomysł 🙂

  3. Natalia - Poezja Smaku Sosna napisał/a:

    Wygląda fantastycznie! 😀

  4. Natalia - Poezja Smaku Amber napisał/a:

    Cudne!
    Mam na nie wielką ochotę…

  5. Natalia - Poezja Smaku Inspirowane Smakiem napisał/a:

    Wygląda absolutnie cudnie! Piękne zdjęcia. 🙂

  6. Natalia - Poezja Smaku filizanka-smakow napisał/a:

    wow ! jakie zielone cudo !! 🙂

  7. Ale świetnie wygląda:) Takie zielone:) Przepis zapisałam, do wypróbowania.

  8. Natalia - Poezja Smaku ladylaura. napisał/a:

    No to ja go robię ,jest zachwycający!.

  9. Natalia - Poezja Smaku codojedzenia napisał/a:

    Och narobifiaś mi smaku! Piekłam brownie ze szpinakiem, więc to ciasto też na pewno smakuję wujątkowo

  10. Natalia - Poezja Smaku Magda C. napisał/a:

    Jaki ciekawy pomysł! Świetnie to ciasto wygląda 🙂

  11. Natalia - Poezja Smaku Ervisha napisał/a:

    Jak szpinak to coś dla mnie 😉

  12. Natalia - Poezja Smaku bielinka napisał/a:

    Jakie cudeńko! 🙂

  13. Natalia - Poezja Smaku judik napisał/a:

    Wygląda super takie zieloniutkie!! 🙂

  14. Natalia - Poezja Smaku Małgosia-napiecyku napisał/a:

    To ciasto jest bardzo fotogeniczne i bardzo wiosenne 🙂

  15. Jest wspaniałe! Takie promienne, musi być pyszne 🙂

  16. Natalia - Poezja Smaku Rosemary napisał/a:

    Super pomysł, wygląda obłędnie!
    Dodaję do ulubionych i na pewno zrobię.

  17. Natalia - Poezja Smaku whiness napisał/a:

    Wow! Jestem naprawdę zachwycona. Trochę, a nawet bardzo prezentuje się to Twoje ciasto ze względu na szpinak, niemniej z wielką chęcią bym go spróbowała. 🙂 Musi, po prostu musi być dobre!

  18. Natalia - Poezja Smaku Salvador Dali napisał/a:

    jego kolor mnie zachwyca! 😀 jest świetne!

  19. Natalia - Poezja Smaku iza napisał/a:

    pieknie wygląda

  20. Natalia - Poezja Smaku Patyska napisał/a:

    Niesamowity ma kolor, a ten sos i owoce – niommmmmm….

  21. Natalia - Poezja Smaku skoraq cooks napisał/a:

    Woooow, co za kolor! 😀

  22. Natalia - Poezja Smaku gin napisał/a:

    Wygląda fantastycznie, ten kolor jest obłędny! 🙂

  23. Natalia - Poezja Smaku Ania napisał/a:

    szpinak daje piękny kolorek 🙂 a dodatki fig, granata to coś dla mnie 🙂

  24. wygląda jak z barwnikiem! bajecznie :-))) piękne zdjęcia!

  25. Bardzo ladna dekoracja, pięknie się prezentuje 🙂

  26. Natalia - Poezja Smaku Marzena napisał/a:

    Wygląda zjawiskowo:-)

  27. Natalia - Poezja Smaku Oryginalny smak napisał/a:

    Wygląda pięknie… Już mi ślinka cieknie 😉

  28. Natalia - Poezja Smaku coffee3838 napisał/a:

    Jadlam,ale z borowkami,pyszne.Twoje dodatki sprawiaja,ze ciasto wyglada egzotycznie,na pewno sprobuje w tej wersji.Jestes bardzo kreatywna!pozdrawiam

  29. Natalia - Poezja Smaku dżemdżus napisał/a:

    Zakochałam się od pierwszego wejrzenia w tym cieście. A ozdobiłaś go tak że zachwyciło na maksa 🙂

  30. Natalia - Poezja Smaku Łucja napisał/a:

    Wspaniałe 🙂 Na pewno upiekę 🙂

  31. Natalia - Poezja Smaku aluubaluu napisał/a:

    Łał ! to dopiero musi być ciekawy smak ! Świetny kolor ! 🙂

  32. Natalia - Poezja Smaku wenus-lifestyle napisał/a:

    Wow, oryginalne ciasto – wygląda przepięknie 😀

  33. Natalia - Poezja Smaku studentka na diecie napisał/a:

    Dzieło sztuki! Ja dostając takie ciacho niewiedziałabym czy jeść czy podziwiać 😀

  34. Natalia - Poezja Smaku ugotujmyto.pl napisał/a:

    Wygląda niezwykle kusząco :)!

  35. Natalia - Poezja Smaku Aneta napisał/a:

    Przepyszny Zielony Mech dla Leśnego Trolla 😀

  36. Natalia - Poezja Smaku Ana38 napisał/a:

    Ciasto rewelacyjne. Zniknelo w moment. Dzieki Natalko za wspaniale pomysly. Pozdrawiam

  37. Natalia - Poezja Smaku Jus napisał/a:

    Ciasto wyszlo pyszne tylko nie mialam male fomy 20 cm a 28 cm ale tak nie bylo zakalca Do masy dodalam wiecej skorki cytrynowej i mniej cukru. Granat super sie komponuje z caloscia

  38. Natalia - Poezja Smaku matleen napisał/a:

    Ciasto wygląda niesamowicie. Kolor zadziwiający. Piękne.
    Pozdrawiam

  39. Natalia - Poezja Smaku Anita napisał/a:

    Oszałamiająca zieleń. Sięgnęłabym i nasyciła oczy kolorem:)

  40. Natalia - Poezja Smaku Rosemary napisał/a:

    Wyszło naprawdę bardzo zielone 🙂

    • Świeży szpinak daje naprawdę fajną zieleń, kiedyś robiłam leśny mech z mrożonego i zieleń nie była tak soczysta 🙂

    • Natalia - Poezja Smaku Rosemary napisał/a:

      I w smaku zaskakująco dobre 😉 co zadziwiło mojego mężczyznę, zniesmaczonego wcześniej szalonym pomysłem 😉
      Polewę robię taka samą jak do ciasta marchwkowego:
      mascarpone zmiksowany w cukrem pudrem i sokiem z cytryny.

  41. Natalia - Poezja Smaku Marta napisał/a:

    Piękne, proste i przepyszne 🙂

  42. Natalia - Poezja Smaku Marchewka napisał/a:

    Dzień dobry! Pysznie wygląda i to mnie przekonało, żeby go upiec. Niestety nic a nic nie wyrósł.
    Pomocy, co mogłam zrobić nie tak?

    • Ciasto pięknie wyrasta i jest puszyste – jeśli tak nie było to albo jajka były za słabo ubite, albo proszek do pieczenia był zwietrzały, albo piekarnik źle grzeje. Mam nadzieję, że następnym razem się wszystko uda!

    • Natalia - Poezja Smaku kass napisał/a:

      Mam dokładnie ten sam problem, to już mój drugi zakalec (o dziwo bardzo dobry :D). Możliwe że to za słabo ubite jajka nigdy się do tego nie przykładam. Jak szukam jakiegoś sprawdzonego przepisu odwiedzam Twoją stronę, zawsze mi się udają za pierwszym razem, jak widać z małym wyjątkiem… Jeszcze dużo nauki przede mną.

  43. Natalia - Poezja Smaku Marchewka napisał/a:

    Serdecznie dziękuję za odpowiedzi :). Nie poddam się i będę próbowała do skutku, może faktycznie coś z piekarnikiem jest nie tak ;/. Dziś króluje makowy!

  44. Natalia - Poezja Smaku Gośka napisał/a:

    A czy można z pełnoziarnistą orkiszową mąką ,bo innej nie mogę ?

  45. Natalia - Poezja Smaku gwiaztka napisał/a:

    Witam! Mam pytanie dlaczego ciasto wychodzi mi takie “zbite” wręcz trochę twarde? co robie nie tak? za dużó mąki lub oleju? Trzymałam się proporcji i przepisu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)