Sernik pistacjowy z białą czekoladą – marzyłam o takim od dawna, szczególnie ze względu na męża – fana pistacji. Zakupiłam w internecie pastę pistacjową i do roboty. Nie miał aż tak pistacjowego aromatu jak bym chciała, ale i tak był pyszny. Ozdobiony posiekanymi orzechami i płatkami jadalnych goździków całkiem ładnie prezentował się na stole. Warto eksperymentować ze smakami sernika, aby uzyskać niepowtarzalne ciasto.
Sernik pistacjowy (składniki w temp. pokojowej):
- 1 kg sera zmielonego 3-krotnie lub z wiaderka
- 4 ekologiczne jajka
- 1/2 szklanki śmietany kremówki
- 1/2 tabliczki białej czekolady (50 g)
- 1/2 szklanki kremu lub pasty pistacjowej (do kupienia w sklepach internetowych)
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki budyniu śmietankowego (proszek)
- dodatkowo: pistacje do posypania gotowego sernika
Spód na sernik:
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki mielonych migdałów (zmielonych płatków)
- 1 duże żółtko ekologicznego jajka
- 70-80 g masła
Wszystkie składniki na sernik (oprócz składników na spód) należy wyjąć na 2-3 godziny przed pieczeniem z lodówki – powinny mieć temperaturę pokojową. Zaczynamy od spodu na sernik. Wszystkie składniki na spód wkładamy do malaksera i pulsacyjnie łączymy (jeśli nie mamy malaksera zagniatamy ręcznie kruche ciasto). Powstałym ciastem wylepiamy dno tortownicy o średnicy 26 cm i chowamy na 15 minut do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 180°C i podpiekamy spód przez około 12 minut. Wyjmujemy i studzimy.
Śmietanę wlewamy do rondelka wraz z pastą pistacjową i czekoladą pokrojoną na małe kawałki. Podgrzewamy, co jakiś czas mieszając do czasu, aż czekolada rozpuści się. Odstawiamy do przestudzenia. Na wolnych obrotach miksera miksujemy powoli ser wraz z jajkami. Dodajemy cukier i budyń, a także lekko ciepłą masę czekoladowo-pistacjową. Miksujemy tylko do połączenia składników – nie dłużej. Przelewamy sernik na przygotowany wcześniej spód. Na dno piekarnika wstawiamy żaroodporne naczynie z wrzątkiem, który parując będzie nawilżał sernik. Wstawiamy blachę na środkową półkę nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 65-70 minut w 160°C z termoobiegiem (lub 170°C bez). Gotowy sernik pistacjowy schładzamy przez kilka godzin w lodówce i posypujemy posiekanymi pistacjami. Możemy także posypać go płatkami goździków czy róż (bardziej dla efektu wizualnego niż smakowego).
Przepyszne smaki, ja przymierzam się do dyniowego. Pozdrawiam serdecznie 🙂
i smak i wygląd – zachwycają!
Oj mniam. Uwielbiam pistacje. Sernik wygląda obłędnie :-):-):-)
Ooo tak, od kiedy zobaczyłam kiedyś sernik pistacjowy na White Plate, też ciągle siedzi mi z tyłu głowy. Wygląda pysznie!
uwielbiam pistacje, więc już wiem, że ten sernik musi być wspaniały 🙂
Oczywiście najpierw nakarmiłam swoje oczy pięknym widokiem Twojego sernika. Przepis doskonały, więc i sernik pyszny. Uwielbiam serniki. Nie słyszałam o paście pistacjowej. Ale, jeśli ona wpływa na smak sernika to zawsze jest jakąś odmianą od waniliowych….
Wpływa, nawet dużo bardziej niż pasta waniliowa której używa się w małych ilościach 🙂
Sernik cudny ,pyszny ,pamiętam ,bo sama piekłam podobny .Aj te ekologiczne jajka ,u mnie nie do zdobycia.
Prze-pię-kny! 🙂
Cudo!! I piękna patera
Też się czaję na jakiś wypiek z pistacjami, a sernik rewelacyjny, tak ładnie przystrojony i podany 🙂
Teraz ja będę marzyć o takim…:-)
Fantastyczny sernik! Mogę kawałeczek?
Częstuję wirtualnie, bo szybko się skończył! 😀
Ser i pistacje, to musi być niesamowite połączenie. Uwielbiam serniki, przepadam za pistacjami więc to połączenie jest dla mnie 🙂
Ależ cudowny ten serniczek 😀
Moje smaki 🙂 Chętnie bym go wypróbowała, gdyby ktoś obdarował mnie tą pastą 🙂 Jej cena, przynajmniej tam gdzie szukałam, jest dla mnie niestety ciut za wysoka 😉
Ja swoją zamówiłam tutaj, ale z tego co wiem wiele osób prosi znajomych o przywiezienie jej z Włoch, skąd pochodzi i gdzie jest najtańsza 🙂
sernik i pistacje… czy może być lepsze połączenie? chyba nie…!: ) mniam.
Bardzo lubię odwiedzać Twoją stronę,bo zawsze znajduję coś pysznego i niebanalnaego.
Ten sernik musi wybornie smakować!
Kolejny cudowny serniczek wyszedł spod Twojej ręki 🙂
Świetny sernik, rewelacja 🙂
super piękny serniczek 🙂
A. byłby zachwycony – również jest fanem pistacji 🙂
To prawdziwa „poezja smaku”. Bardzo wykwintny przepis. Musiał być wspaniały. Pistacje + biała czekolada to miks idealny. Nigdy nie jadłam akurat takiego połączenia, ale mogę sobie wyobrazić jak bosko musi smakować 🙂 Pozdrawiam 🙂
Bajeczny ten Twój serniczek… M. chyba oszalał na jego punkcie?
Toć ba 😉
Podoba mi się ten przepis, chętnie wypróbuję:)
Taki serniczek, to sama rozkosz, już wyobrażam sobie ten smak 🙂
ojej jaki on cudowny
jej.. nie jadam pistacji, bo są za drogie.. na prawdę!
Jak widzę taki wypiek to umieram.. ja tak kocham pistacje <3 mniam!
Zazdroszczę Twemu męzowi!
Mmm, wspaniały! A jak pięknie się prezentuje! 🙂
Musiał być bardzo smaczny.
Śliczne zdjęcie:0
Przepadam i za sernikami, i za pistacjami, więc połączenie ich w jednym cieście to dla mnie ideał 🙂
Oj z chęcią spróbowałabym takiego sernika 😉 Pistacja i ser mmm… 😉
Super pomysl !!!! Uwielbiam wszelkie serniki 🙂
piękny! też się przymierzam do pistacjowego 🙂
Naczynie z wodą umieścić na dnie piekarnika? Czy jest to bezpieczne? Z tego co wiem to nie wolno na dnie nic kłaść? Może położyć je poniżej ciasta?
Tak, na ostatnim poziomie – pod ciastem