Sernik na zimno z serków homogenizowanych

Sernik z serków homogenizowanych (bez pieczenia)Jako, że mamy piękne, upalne lato nie dogrzewam maleńkiej kuchni piekarnikiem i ciągle popełniam ciasta bez pieczenia. Puszysty sernik na zimno z serków homogenizowanych to przepis, który ma już swoje lata, ale wciąż jest aktualny. Co roku spotykam go w wielu domach. Jest bardzo uniwersalny, ponieważ sernik można zrobić z każdymi owocami, a w dodatku jest dość tani i szybki do wykonania. Po robieniu śniadaniowych koktajli zostało mi mnóstwo jagód, dlatego moja wersja jest właśnie z jagodami. Pyszna i orzeźwiająca. Smak jaki pamiętam z dzieciństwa.

Składniki:

  • 600 g serków homogenizowanych o smaku waniliowym
  • 400 ml śmietany kremówki 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2,5 czubatej łyżki żelatyny
  • 1 galaretka (ja użyłam czerwonej, ale może być dowolna)
  • ok. 200 g świeżych jagód, borówek, truskawek, malin, porzeczek lub innych owoców
  • 1 małe opakowanie okrągłych lub podłużnych biszkoptów

Galaretkę rozpuszczamy w 350 – 400 ml wrzątku. Mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Żelatynę natomiast rozpuszczamy w niewielkiej ilości bardzo gorącej wody (maksymalnie 1/3 szklanki), intensywnie mieszamy i odstawiamy do napęcznienia. W misce ubijamy śmietanę kremówkę – prawie na sztywno. Dodajemy cukier puder i krótko miksujemy. Następnie dodajemy po 1 łyżce serka waniliowego (nie więcej) cały czas miksując na wolnych obrotach. Robimy tak do wykończenia serków. Na końcu bardzo cienką strużką wlewamy żelatynę – także nie przerywając ubijania. Dno tortownicy o średnicy 22-23 cm wykładamy biszkoptami. Wykładamy masę serową, wyrównujemy i wkładamy do lodówki. Gdy galaretka którą zrobiliśmy na początku zacznie tężeć, posypujemy sernik owocami i wylewamy galaretkę. Wkładamy z powrotem do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Sernik z serków homogenizowanych (bez pieczenia)

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

27 Odpowiedzi na Sernik na zimno z serków homogenizowanych

  1. Natalia - Poezja Smaku Inspirowane Smakiem napisał/a:

    Wygląda super, szczególnie z tą ilością jagód na wierzchu. U mnie w domu najczęściej takie serniki robiło się z truskawkami.:)

  2. Natalia - Poezja Smaku Kuchnia u Krysi napisał/a:

    Sernik wygląda obłędnie. Sernika na zimno Nie robiłam z serkami homogenizowanymi. Muszę spróbować. Wydaje się być delikatniejszy. Z jagodami stanowi piękny kontrast.

  3. Natalia - Poezja Smaku marcela napisał/a:

    kocham serniki na zimno! pyszne!

  4. Natalia - Poezja Smaku iza napisał/a:

    uwielbiam takie ciasta

  5. Natalia - Poezja Smaku Pati napisał/a:

    Mnie się w ogóle nic nie chce w ten upał, szczególnie jeśli chodzi o ciasta, nawet bez użycia piekarnika…

  6. Ostatnio robiłam sernik, ale nie dodałam owoców i galaretki. Twoja wersja jest świetna na lato:)

  7. Natalia - Poezja Smaku judik napisał/a:

    Mniam mniam! Serniczek na zimno to idealne ciacho na te upały! 🙂

  8. Natalia - Poezja Smaku Twój Raj napisał/a:

    To się zgadza że jest to szybkie i pyszne ciasto i dla dla mnie również jest smakiem …. z dzieciństwa !!!!

  9. Natalia - Poezja Smaku Ania napisał/a:

    super się prezentuje ten serniczek! 🙂 szczególnie ten wierzch z jagodami mi się podoba 🙂

  10. Natalia - Poezja Smaku lutka40 napisał/a:

    Idealne na upały .Bardzo apetycznie wygląda !

  11. Natalia - Poezja Smaku Magda C. napisał/a:

    Przepyszny sernik w sam raz na upały 🙂

  12. Natalia - Poezja Smaku ELA.M napisał/a:

    Pyszny serniczek. Tylko że moi domownicy nie lubią takich pyszności. A na jedna porcje to nie chce mi się robić:)

  13. Natalia - Poezja Smaku Amber napisał/a:

    Cudowny!
    Sernika z serków homo nie robiłam bardzo dawno…

  14. Rewelacja, z owocami i galaretką to prawdziwa pychotka 🙂

  15. Natalia - Poezja Smaku Majana napisał/a:

    Cudnie wygląda! Doskonały serniczek na lato.:)
    Pozdrawiam serdecznie.

  16. Natalia - Poezja Smaku skoraq cooks napisał/a:

    Przypomniałaś mi Natalio, że dawno nie jadłam takiego sernika 🙂

  17. Natalia - Poezja Smaku Królowa Karo napisał/a:

    Uwielbiam serniki na zimno, ale ostatnio robimy sobie po domowemu taką serową masę – miksuję galaretkę z serkami i wlewam do miseczek. Zastygnie i gotowe. Praktycznie codziennie trzeba robić nową porcję.

  18. Natalia - Poezja Smaku Zakątek Smaku napisał/a:

    Wstyd się przyznać, ale jeszcze nigdy takiego nie robiłam 🙂 Wygląda pięknie!

  19. Natalia - Poezja Smaku Dzikowiec napisał/a:

    Ten sernik to mój faworyt! Uwielbiam 🙂

  20. Natalia - Poezja Smaku Marzena napisał/a:

    Pyszności. Bardzo lubię takie ciasta na zimno 🙂

  21. Natalia - Poezja Smaku Marzena napisał/a:

    Moja bratowa jest specem od serników na zimno. Może zrobię i ja, zaskoczę ją:-)

  22. Natalia - Poezja Smaku Łucja napisał/a:

    Super na upały 🙂 Sama się ostatnio sernikuję na zimno 😀

  23. Natalia - Poezja Smaku gin napisał/a:

    Musiał być pyszny!

  24. Natalia - Poezja Smaku bielinka napisał/a:

    jeden z moich ulubionych 🙂

  25. Natalia - Poezja Smaku mmk napisał/a:

    no no wygląda bardzo smakowicie 🙂

    przepisy-iwony.blogspot.com

  26. Natalia - Poezja Smaku Gosia napisał/a:

    Bardzo pyszny,wiele razy z różnymi owocami

  27. Natalia - Poezja Smaku moody napisał/a:

    Najbardziej balam sie rozwarstwienia smietany a porobily mi sie grudy z żelatyny mimo ze wystygla i dodatkowo zahartowalam ją kremem… 🙁

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)