Witam po Świętach! Przejedzeni? Mam dla Was świetną sałatkę na kolację lub lekki obiad po świątecznym obżarstwie. Sałatka z szynką parmeńską i awokado zawiera wszystko co cenne dla zdrowia, do tego błyskawicznie można ją przygotować. Składniki na cztery porcje (lub dwie jeśli jesteśmy bardzo głodni).
Składniki:
- 500 g roszponki
- 150 g pomidorków koktajlowych
- 4 plastry szynki dojrzewającej np.: parmeńskiej, serrano lub szwarcwaldzkiej
- 3-4 jajka ugotowane na twardo lub pół-twardo
- 1 dojrzałe awokado
- kiełki brokuła
- pestki dyni
Sos:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka miodu
- szczypta soli
- szczypta świeżo mielonego pieprzu
Roszponkę myjemy, osuszamy i rozkładamy na cztery talerze. Na sałacie układamy umyte i przepołowione pomidorki koktajlowe. Gdzieniegdzie rozkładamy awokado wydrążone łyżką oraz kawałki szynki parmeńskiej. Na wierzchu układamy ćwiartki ugotowanego jajka. Wszystkie składniki na dressing wlewamy do małego słoiczka i energicznie wstrząsamy. Delikatnie skrapiamy każdą porcję. Sałatkę posypujemy kiełkami brokuła i pestkami dyni, które nadają jej charakteru.
Oj tak, to jest to, co muszę zacząć jeść, jak tylko skończą się zapasy świąteczne.
O tak, taka sałatka dzisiaj mile widziana:)
takie jedzenie to ja uwielbiam!:) mam schab suszony, który świetnie nada się do niej:)
Będzie pasował na pewno 🙂
Sałatka to idealna propozycja po świątecznym przejedzeniu. Wygląda pysznie i pożywnie.
Takie sałatki z jajkiem „pół na pół” to zdecydowanie moje ulubione 😀
Też lubię ten stopień ugotowania – niestety nie zawsze mi się udaje 🙂
Po świątecznym obżarstwie taka sałatka to naprawdę świetny pomysł 🙂
Bardzo lubię takie sałatki z sosem musztardowym:)
mam jakieś głupie wrażenie, że w Polsce nie da się kupić tej prawdziwej szynki.. 🙁
A sałatka genialna! Uwielbiam takie kolory na talerzu, o mniaaaam! 😀
Nie musi być prosto z Parmy… 🙂 Nada się każda dojrzewająca.
Wygląda niezwykle lekko, a zarazem apetycznie 🙂
Lubię sałatki z „jajem” ;P
Prezentuje się doskonale! Zjadłabym 🙂
Wspaniała sałatka i pięknie podana 🙂
O w mordę, super ta sałatka. Chowam przepis.
jak miło popatrzeć na takie danie. Od razu czuję się lżejsza. Po świętach takie danie zachwyca soją lekkością. Super!
Uwielbiam takie sałatki 🙂
Taką sałatkę chętnie popełnię 🙂 Wygląda smakowicie! No i przede wszystkim, Szczęśliwego nowego roku 2014!!!
Dziękuję i nawzajem! 🙂
Bardzo zdrowa sałatka! niestetty w domu znalazłam tylko schab z majerankiem kani, ale do tej sałatki pasuje bardzo dobrze 😀 😀
Fajna tak jak na wiosne/lato 😉 a może być szynka polska od Kani? czy musi być ta dojrzewająca? 🙂
Ja to nie lubię takich wymyślonych składników : wolę tradycyjne rzeczy chociaż ostatnio żona przekonała mnie do tych nowych kabanosów maestro 😉
bardzo fajna sprawa z tym awokado i parmenska, rewelacyjne polaczenie smakow! bardzo oryginalny mix, a co wy tak sie na ta kanie uparliscie? sporbujcie czegos nowego:)
bo kania robi swietne wedliny a ostatnio nawet bez konserwantow w serii bez e 😀
Widzę, że marketing Kani działa prężnie, ale czy spamowanie blogów to Wasz jedyny pomysł?