Sałatka z szynką parmeńską i awokado

Sałatka z szynką parmeńską i awokadoWitam po Świętach! Przejedzeni? Mam dla Was świetną sałatkę na kolację lub lekki obiad po świątecznym obżarstwie. Sałatka z szynką parmeńską i awokado zawiera wszystko co cenne dla zdrowia, do tego błyskawicznie można ją przygotować. Składniki na cztery porcje (lub dwie jeśli jesteśmy bardzo głodni).

Składniki:

  • 500 g roszponki
  • 150 g pomidorków koktajlowych
  • 4 plastry szynki dojrzewającej np.: parmeńskiej, serrano lub szwarcwaldzkiej
  • 3-4 jajka ugotowane na twardo lub pół-twardo
  • 1 dojrzałe awokado
  • kiełki brokuła
  • pestki dyni

Sos:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • szczypta soli
  • szczypta świeżo mielonego pieprzu

Roszponkę myjemy, osuszamy i rozkładamy na cztery talerze. Na sałacie układamy umyte i przepołowione pomidorki koktajlowe. Gdzieniegdzie rozkładamy awokado wydrążone łyżką oraz kawałki szynki parmeńskiej. Na wierzchu układamy ćwiartki ugotowanego jajka. Wszystkie składniki na dressing wlewamy do małego słoiczka i energicznie wstrząsamy. Delikatnie skrapiamy każdą porcję. Sałatkę posypujemy kiełkami brokuła i pestkami dyni, które nadają jej charakteru.

Sałatka z szynką parmeńską i awokado

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

26 Odpowiedzi na Sałatka z szynką parmeńską i awokado

  1. Natalia - Poezja Smaku Inspirowane Smakiem napisał/a:

    Oj tak, to jest to, co muszę zacząć jeść, jak tylko skończą się zapasy świąteczne.

  2. Natalia - Poezja Smaku wiosenka27 napisał/a:

    O tak, taka sałatka dzisiaj mile widziana:)

  3. Natalia - Poezja Smaku Ania napisał/a:

    takie jedzenie to ja uwielbiam!:) mam schab suszony, który świetnie nada się do niej:)

  4. Natalia - Poezja Smaku Małgosia napisał/a:

    Sałatka to idealna propozycja po świątecznym przejedzeniu. Wygląda pysznie i pożywnie.

  5. Natalia - Poezja Smaku studentka na diecie napisał/a:

    Takie sałatki z jajkiem „pół na pół” to zdecydowanie moje ulubione 😀

  6. Natalia - Poezja Smaku skoraq cooks napisał/a:

    Po świątecznym obżarstwie taka sałatka to naprawdę świetny pomysł 🙂

  7. Natalia - Poezja Smaku napiecyku napisał/a:

    Bardzo lubię takie sałatki z sosem musztardowym:)

  8. Natalia - Poezja Smaku Salvador Dali napisał/a:

    mam jakieś głupie wrażenie, że w Polsce nie da się kupić tej prawdziwej szynki.. 🙁
    A sałatka genialna! Uwielbiam takie kolory na talerzu, o mniaaaam! 😀

  9. Wygląda niezwykle lekko, a zarazem apetycznie 🙂

  10. Natalia - Poezja Smaku Ervisha napisał/a:

    Lubię sałatki z „jajem” ;P

  11. Natalia - Poezja Smaku Magda C. napisał/a:

    Prezentuje się doskonale! Zjadłabym 🙂

  12. Wspaniała sałatka i pięknie podana 🙂

  13. Natalia - Poezja Smaku Patyska napisał/a:

    O w mordę, super ta sałatka. Chowam przepis.

  14. Natalia - Poezja Smaku Anita napisał/a:

    jak miło popatrzeć na takie danie. Od razu czuję się lżejsza. Po świętach takie danie zachwyca soją lekkością. Super!

  15. Natalia - Poezja Smaku ugotujmyto.pl napisał/a:

    Uwielbiam takie sałatki 🙂

  16. Natalia - Poezja Smaku JustInka napisał/a:

    Taką sałatkę chętnie popełnię 🙂 Wygląda smakowicie! No i przede wszystkim, Szczęśliwego nowego roku 2014!!!

  17. Natalia - Poezja Smaku lusia napisał/a:

    Bardzo zdrowa sałatka! niestetty w domu znalazłam tylko schab z majerankiem kani, ale do tej sałatki pasuje bardzo dobrze 😀 😀

  18. Natalia - Poezja Smaku rusia napisał/a:

    Fajna tak jak na wiosne/lato 😉 a może być szynka polska od Kani? czy musi być ta dojrzewająca? 🙂

  19. Natalia - Poezja Smaku klusek napisał/a:

    Ja to nie lubię takich wymyślonych składników : wolę tradycyjne rzeczy chociaż ostatnio żona przekonała mnie do tych nowych kabanosów maestro 😉

  20. Natalia - Poezja Smaku tablet napisał/a:

    bardzo fajna sprawa z tym awokado i parmenska, rewelacyjne polaczenie smakow! bardzo oryginalny mix, a co wy tak sie na ta kanie uparliscie? sporbujcie czegos nowego:)

  21. Natalia - Poezja Smaku kosu napisał/a:

    bo kania robi swietne wedliny a ostatnio nawet bez konserwantow w serii bez e 😀

  22. Widzę, że marketing Kani działa prężnie, ale czy spamowanie blogów to Wasz jedyny pomysł?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)