Szybki makowiec z gotowej masyGotowe masy makowe w puszkach są dla mnie zbyt słodkie, a ilość maku w porównaniu do objętości jest bardzo mała (mniej niż 50%). Zawsze do wypieków polecam zmielony, suchy mak w torebkach, jednak dostaję od Was informacje, że nie wszędzie można go dostać. Dla zabieganych, którzy nie znaleźli mielonego maku polecam szybki makowiec oparty na gotowej masie z puszki – składniki zostały dobrane specjalnie do mas kupnych, dlatego nie musicie obawiać się, że makowiec wyjdzie za słodki. Można przygotować go bardzo szybko – nawet w Wigilię rano, a co ważniejsze nie odbiega jakościowo smakiem od tradycyjnych makowców. Udekorowany cukrem pudrem i kandyzowanymi wiśniami na pewno nie sprawi wrażenia ciasta na ostatnią chwilę!

Składniki:

  • 850 – 900 g gotowej masy makowej w puszce
  • 5 dużych jajek
  • 6 łyżek kaszy manny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka amaretto lub rumu
  • 1 szklanka migdałów (ok. 100 g)
  • 3/4 tabliczki białej czekolady (75 g)
  • 1/2 szklanki orzechów laskowych (ok. 50 g)
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych (ok. 50 g)
  • skórka (żółta) otarta z niewoskowanej cytryny
  • cukier puder – do posypania

Migdały i orzechy laskowe mielimy na pył w malakserze lub młynku do kawy. Dodajemy do nich wiórki kokosowe, kaszę manną, proszek do pieczenia oraz drobno posiekaną skórkę otartą ze sparzonej wrzątkiem cytryny. Wszystkie składniki suche dokładnie mieszamy.

Do oddzielnego naczynia wylewamy zawartość masy makowej. Miksujemy ją na wolnych obrotach dodając na zmianę – po jednym jajku oraz po trochu suchych składników. Gdy zużyjemy wszystko przestajemy miksować i dodajemy drobno posiekaną białą czekoladę oraz amaretto/rum. Mieszamy łyżką. Przekładamy masę do tortownicy o średnicy 23-24 cm, wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wyrównujemy wierzch, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 45 minut w 180°C. Makowiec z gotowej masy musi całkowicie wystygnąć. Przed podaniem możemy go posypać cukrem pudrem i ewentualnie udekorować.

Szybki makowiec z gotowej masy

Wesołych Świąt kochani!

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych