Gotowe masy makowe w puszkach są dla mnie zbyt słodkie, a ilość maku w porównaniu do objętości jest bardzo mała (mniej niż 50%). Zawsze do wypieków polecam zmielony, suchy mak w torebkach, jednak dostaję od Was informacje, że nie wszędzie można go dostać. Dla zabieganych, którzy nie znaleźli mielonego maku polecam szybki makowiec oparty na gotowej masie z puszki – składniki zostały dobrane specjalnie do mas kupnych, dlatego nie musicie obawiać się, że makowiec wyjdzie za słodki. Można przygotować go bardzo szybko – nawet w Wigilię rano, a co ważniejsze nie odbiega jakościowo smakiem od tradycyjnych makowców. Udekorowany cukrem pudrem i kandyzowanymi wiśniami na pewno nie sprawi wrażenia ciasta na ostatnią chwilę!
Składniki:
- 850 – 900 g gotowej masy makowej w puszce
- 5 dużych jajek
- 6 łyżek kaszy manny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka amaretto lub rumu
- 1 szklanka migdałów (ok. 100 g)
- 3/4 tabliczki białej czekolady (75 g)
- 1/2 szklanki orzechów laskowych (ok. 50 g)
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych (ok. 50 g)
- skórka (żółta) otarta z niewoskowanej cytryny
- cukier puder – do posypania
Migdały i orzechy laskowe mielimy na pył w malakserze lub młynku do kawy. Dodajemy do nich wiórki kokosowe, kaszę manną, proszek do pieczenia oraz drobno posiekaną skórkę otartą ze sparzonej wrzątkiem cytryny. Wszystkie składniki suche dokładnie mieszamy.
Do oddzielnego naczynia wylewamy zawartość masy makowej. Miksujemy ją na wolnych obrotach dodając na zmianę – po jednym jajku oraz po trochu suchych składników. Gdy zużyjemy wszystko przestajemy miksować i dodajemy drobno posiekaną białą czekoladę oraz amaretto/rum. Mieszamy łyżką. Przekładamy masę do tortownicy o średnicy 23-24 cm, wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wyrównujemy wierzch, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 45 minut w 180°C. Makowiec z gotowej masy musi całkowicie wystygnąć. Przed podaniem możemy go posypać cukrem pudrem i ewentualnie udekorować.
Wesołych Świąt kochani!


bardzo fajny przepis 🙂 pięknie wygląda z tą wisienką!
Wow, takiego makowca jeszcze nie widziałam, Wygląda super! Już się nie mogę doczekać klasycznego makowca babci:)
Swietna propozycja, szybko i smacznie. Moja droga zycze Tobie i Twoim bliskim wspanialych, radosnych i zdrowych Swiat Bozego Narodzenia, oby spelnily sie wszystkie Twoje marzenia, a szczescie nigdy Cie nie opuszczalo !
Śliczny makowiec! Świetny przepis dla spóźnialskich 🙂
o, bardzo fajny przepis. zapisuję, może upiekę nawet już po świętach, jak mi masy coś zostanie :]
Jak go ładnie udekorowałaś! Fajny, szybki przepis:)
Ten przepis to idealne zobrazowanie hasła lat 70 „Handel zawsze frontem do klienta” Genialnie przystosowałaś wszystko dla tych co korzystają z gotowych mas makowych. Choć sama nigdy takowych nie kupowałam, to chyba dla wypróbowania tego przepisu pobiegnę do sklepu.
Nie słyszałam o nim… Ciekawe 🙂
Pyszne ciasto ,pozdrawiam.
Lubię jak słowa „szybki” i „makowiec” się łączą 🙂 Makowiec zapowiada się znakomicie 🙂
Fantastyczny pomysł 🙂
Nat, Radosnych Świąt! I fantastycznego Nowego Roku!
Odzywaj się, jak wrócicie 🙂
Wygląda naprawdę pięknie i smakowicie 🙂
Zdrowych i pogodnych Świąt dla Ciebie i Twojej rodziny! Wszystkiego dobrego 🙂
Piękna dekoracja! Makowiec wygląda na taki dostojny!
Teksturą przypomina trochę ciasto marchewkowe 🙂 Fajny, taki inny ten makowiec :))
Wesołych i najsmaczniejszych z dotychczasowych Świąt Bożego Narodzenia 😉 :*
U mnie makowiec też już upieczony, ale przepisy dodam po Świętach. Życzę Wesołych i smacznych Świąt 🙂
Bardzo fajny przepis dla zabieganych 😀 Wesołych Świąt!
Wspaniały ten makowiec. I jednocześnie życzę radosnych świąt :))
Świetny!
SPOKOJNYCH ŚWIĄT PEŁNYCH MIŁOŚCI I SPĘDZONYCH W GRONIE KOCHAJĄCYCH OSÓB
Świetny pomysł na świąteczne ciasto!
Zdrowych i Wesołych Świąt życzę!! 🙂
suuper! dla mnie zapewne ciasto ideał, bo mak <3
Wygląda wyśmienicie 🙂
Właśnie go wcinam! Pyszny! Przepis łatwy i szybki. Oby zostało do porannej kawy
Wyszło super!
Robię praaawie identycznie, mniej bakalii 🙂 Ale to ciasto zwane jest też japońcem – z dodatkiem tartych jabłek. Sprawiają, że jest bardziej mokre. Koniecznie spróbuj. Pyszne. I taki zwiastun Świąt… 😉
Ale to nie jest przepis na makowiec japoński z jabłkami. Japoniec także jest na blogu
Mam kilka pytań do osób bardziej obeznanych w temacie wypieków:
1. Na ile ciasta wystarcza ilość składników podana w poyższym przepisie? To znaczy, czy wyjdzie z tego tylko jeden makowiec, czy może 2? Mam w domu brytfanny takie typowo pod makowiec o wymiarach mniej/więcej 12cm szer. na 40-50cm długie( jak tutaj https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTjM0bqjC8ipSKawpgxU2ofrJLPk2zCbM6tKpFXg52uV8sovglnBw ), czyli pod klasyczny makowiec, zawijane ciasto. No więc ten przepis jest na jeden taki makowiec czy może na więcej?
2. Co do gotowej masy makowej – podobne pytanie. Przeważnie dostępne gramatury to 800-900g gotowej masy w puszce. Na jeden taki makowiec jak w przepisie wchodzi cała taka puszka czy może zostaje tej masy?
Proszę o odpowiedź tutaj lub na e-mail: dominiksfd@wp.pl
Z góry dziękuje i pozdrawiam !
Przepis jest na jeden makowiec pieczony w tortownicy o średnicy 23-24 cm. To nie jest makowiec zwijany, pieczony w keksówce. Jeśli chcesz go piec w innej foremce, musisz skorzystać z przelicznika foremek, np. takiego: http://www.mojewypieki.com/przelicznik-foremek . Do makowca idzie cała puszka masy makowej, najlepiej 900 gramowa
Ten makowiec długo zachowuje świeżość. Robi się go dość szybko i smakuje naprawdę dobrze. Kolejny Pani udany przepis!
Pychotka:) choć lubię małosłodkie wypieki,to mimo to mogłby być odrobinę słodszy,ale ogólnie przepis wart zachodu:)
Czy kasze manną można zastąpić mąką? Mieszkam w kraju, w którym kaszy manny nie znają , a puszkę z makiem akurat mam.
Swietny przepis ,tylko kiedy te jabłka dodać i na jakich oczkach zetrzeć .Wesołych Świat życze.