Warstwowa sałatka z tuńczykiem. Jest ona wielokrotnie sprawdzona, nieskomplikowana, tania i przede wszystkim smaczna. Składniki są łatwo i wszędzie dostępne. Świetnie nadaje się na przyjęcia (na Święta, urodziny, imieniny czy Sylwestra), ponieważ dzięki swoim warstwom ładnie prezentuje się na stole.
Składniki:
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 1 niewielki por
- 1 duża puszka kukurydzy
- 5 dużych jajek ugotowanych na twardo
- 5 dużych ogórków kiszonych
- 150 g tartego, żółtego sera (można pominąć)
- ok. 6-7 łyżek dobrej jakości majonezu (lub majonez pół na pół z jogurtem)
- sól morska
- świeżo mielony pieprz
Jajka gotujemy na twardo. Obieramy i oddzielamy białka od żółtek. Białka kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce. Ogórki kroimy w niewielką kostkę, a następnie mocno odciskamy z nadmiaru wody. Odrywamy wierzchnie części pora i tniemy go na bardzo cienkie półplasterki. Tuńczyka i kukurydzę odsączamy z zalewy. Majonez delikatnie solimy, dodajemy szczyptę pieprzu, mieszamy.
Składniki układamy równomiernie rozłożone w przezroczystym naczyniu w następującej kolejności (od dołu): pokrojone białka jajek -> 1/3 majonezu -> por -> pół puszki kukurydzy -> połowa tartego sera -> pierwsza puszka tuńczyka -> 1/3 majonezu -> drugie pół puszki kukurydzy -> druga połowa tartego sera -> druga puszka tuńczyka -> ogórki kiszone -> 1/3 majonezu -> rozkruszone żółtka.
pyszna sałatka 🙂 bardzo lubię takie połączenia z tuńczykiem ! wszystkiego dobrego w Nowym Roku !!!
Lubię takie sałatki, mniami:)
Takie prostotki lubię najbardziej. Zaiste w sam raz na sylwestra 🙂
W końcu coś z tuńczykiem po tych świętach ;). Dobra na zagrychę :).
Uwielbiam takie warstwowe sałatki – smakują wspaniale, a i cudownie wyglądają !
Pozdrawiam serdecznie i Szczęśliwego Nowego Roku Ci życzę 🙂
Dziękuję, także życzę, aby Nowy Rok był szczęśliwy 🙂
Witam Cię Natalio dawno się nie odzywałam ale zobaczyłam tę sałatkę i widzę że fajna a czy ten por ma być surowy czy go sparzyć aby był łagodny a może go czymś innym zastąpić np. marynowane pieczarki a dla dodania lekkiej ostrości dołożyć czerwoną cebulkę?
Witaj Ula. Jeśli por będzie cienko pokrojony nie trzeba go parzyć, jeśli grubiej – można. Pora można zastąpić łagodną cebulą cukrową lub szalotką. Myślę, że czerwona cebula też by mogła być 🙂 Pozdrawiam!
No, zjadłabym 😉 Wspaniałości w Nowym Roku!
Dzięki Pati, może kiedyś zjesz 🙂
u mnie gości dosłownie ta sama sałatka, ale zamiast żółtego sera, ryż! 🙂
Mmm.. uwielbiam ją!
Ulubiona sałatka mojej rodziny, często robię na kolację. Pozdrawiam:)
Wspaniała :)! Wszystkiego dobrego w Nowym Roku :)!
Dziękuję, nawzajem wszystkiego najlepszego!
Znana i lubiana przez wszystkich! Świętnie wygląda:)
Piękne zdjęcie, sałatka wygląda wspaniale! Lubię warstowe, fajne jest to łączenie się smaków w ustach 🙂
Pięknie wygląda, świetnie smakuje 🙂 Do siego roku! :*
Dziękuję! Do siego! 🙂
Niech taneczny lekki krok
będzie z Tobą cały rok.
Niech prowadzi Cię bez stresu,
od sukcesu do sukcesu!
Szczęśliwego Nowego Roku.
przesyła cały Potravel, czyli
Agnieszka, Kuba i Zosia 🙂
O jakie miłe życzenia 🙂 Wszystkiego dobrego!
Coś mi się zdaję, że będę się jutro taką zajadać 😀
Miło! 🙂
Dziękuję Natalio za podpowiedź na pewno to wykorzystam a z okazji zbliżającego się Nowego Roku życzę Ci wszystkiego najlepszego no i oczywiście dużo fajnych przepisów bo miło jest korzystać z twojej stronki i powielać same pyszności.Pozdrowienia również dla mamy i udanego Sylwestra.
Bardzo dziękuję i pozdrawiam noworocznie! 🙂
Sałatki warstwowe są bardzo smaczne i pomysłowe. Można zawsze wybrać ten najulubieńszy składnik:)
ale pięknie się prezentuje ta sałatka:) mniam:)
Od czasu do czasu robię bardzo podobną sałatkę i potwierdzam, że jest pyszna!
Bardzo fajny pomysł, gyrosa przekładanego już każdy zna, a tuńczyk jest czymś nowym, super:)
Uwielbiam sałatki warstwowe. Pycha!!!
Pycha! ładnie się prezentuje!:)
Przepyszna ! Jeszcze raz wszystkiego Naj !!!
Wczoraj zrobiłam, jest absolutnie przepyszna! Dzięki za kolejny, wspaniały przepis :*
Czy zamiast tuńczyka mogę użyć świeżego łososia ?
Można – najlepiej go wcześniej zapiec z solą i pieprzem lub ugotować w rosole. Ważne, aby go nie przesuszyć.
Jaka jest średnica miski? 🙂