Warstwowa sałatka z tuńczykiemWarstwowa sałatka z tuńczykiem. Jest ona wielokrotnie sprawdzona, nieskomplikowana, tania i przede wszystkim smaczna. Składniki są łatwo i wszędzie dostępne. Świetnie nadaje się na przyjęcia (na Święta, urodziny, imieniny czy Sylwestra), ponieważ dzięki swoim warstwom ładnie prezentuje się na stole.

Składniki:

  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 1 niewielki por
  • 1 duża puszka kukurydzy
  • 5 dużych jajek ugotowanych na twardo
  • 5 dużych ogórków kiszonych
  • 150 g tartego, żółtego sera (można pominąć)
  • ok. 6-7 łyżek dobrej jakości majonezu (lub majonez pół na pół z jogurtem)
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz

Jajka gotujemy na twardo. Obieramy i oddzielamy białka od żółtek. Białka kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce. Ogórki kroimy w niewielką kostkę, a następnie mocno odciskamy z nadmiaru wody. Odrywamy wierzchnie części pora i tniemy go na bardzo cienkie półplasterki. Tuńczyka i kukurydzę odsączamy z zalewy. Majonez delikatnie solimy, dodajemy szczyptę pieprzu, mieszamy.

Składniki układamy równomiernie rozłożone w przezroczystym naczyniu w następującej kolejności (od dołu): pokrojone białka jajek -> 1/3 majonezu -> por -> pół puszki kukurydzy -> połowa tartego sera -> pierwsza puszka tuńczyka -> 1/3 majonezu -> drugie pół puszki kukurydzy -> druga połowa tartego sera -> druga puszka tuńczyka -> ogórki kiszone -> 1/3 majonezu -> rozkruszone żółtka.

Warstwowa sałatka z tuńczykiem

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych