Sałatka z szynką parmeńską i awokadoWitam po Świętach! Przejedzeni? Mam dla Was świetną sałatkę na kolację lub lekki obiad po świątecznym obżarstwie. Sałatka z szynką parmeńską i awokado zawiera wszystko co cenne dla zdrowia, do tego błyskawicznie można ją przygotować. Składniki na cztery porcje (lub dwie jeśli jesteśmy bardzo głodni).

Składniki:

  • 500 g roszponki
  • 150 g pomidorków koktajlowych
  • 4 plastry szynki dojrzewającej np.: parmeńskiej, serrano lub szwarcwaldzkiej
  • 3-4 jajka ugotowane na twardo lub pół-twardo
  • 1 dojrzałe awokado
  • kiełki brokuła
  • pestki dyni

Sos:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • szczypta soli
  • szczypta świeżo mielonego pieprzu

Roszponkę myjemy, osuszamy i rozkładamy na cztery talerze. Na sałacie układamy umyte i przepołowione pomidorki koktajlowe. Gdzieniegdzie rozkładamy awokado wydrążone łyżką oraz kawałki szynki parmeńskiej. Na wierzchu układamy ćwiartki ugotowanego jajka. Wszystkie składniki na dressing wlewamy do małego słoiczka i energicznie wstrząsamy. Delikatnie skrapiamy każdą porcję. Sałatkę posypujemy kiełkami brokuła i pestkami dyni, które nadają jej charakteru.

Sałatka z szynką parmeńską i awokado

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!