Ryba w mleczku kokosowym

Ryba w mleczku kokosowym to danie w stylu tajskim. Dominują tu dwa smaki – kokosa i trawy cytrynowej. To curry rybne jest dla odmiany wyjątkowo łagodne i delikatne, dlatego sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny. Uwielbiam jego smak, do tego jest łatwe i szybkie do przygotowania. Obecnie składniki do dań orientalnych są powszechnie dostępne i coraz tańsze – chociażby w tygodniach tematycznych znanych dyskontów, dlatego polecam spróbować rybę w zupełnie innej, kokosowej odsłonie. Jak dla mnie kokosomaniaka – rewelacja.

Ryba w mleczku kokosowymBaza – pasta curry:

  • 6 cebul szalotek
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 cm kawałek świeżego imbiru
  • 4 łyżki płatków migdałowych
  • 2 łodygi trawy cytrynowej (lub 3 łyżeczki mielonej)
  • 1 zielona chili (lub 1/3 łyżeczki chili w proszku)
  • 1,5 łyżeczki kurkumy
  • 0,5 łyżeczki curry w proszku

Ryba w mleczku kokosowym:

  • ok. 800 – 1000 g filetów ze świeżej, białej ryby
  • 800 ml mleczka kokosowego (2 puszki)
  • 60 g wiórków kokosowych (2/3 szklanki)
  • 2 łyżki oleju
  • 1-2 łyżki sosu sojowego
  • 1 suszony liść limonki kaffir (lub skórka starta z limonki)
  • sól morska, świeżo mielony pieprz

Dodatkowo:

  • świeża kolendra lub szczypiorek do posypania
  • czerwone lub zielone chili do posypania (opcjonalnie)
  • ryż do podania (jaśminowy, basmati lub zwykły)

Przygotowanie kokosa: Wiórki kokosowe wsypujemy na suchą patelnię lub wok. Włączamy średni ogień i prażymy wiórki, cały czas mieszając łopatką, aż staną się złote (nie możemy dopuścić, aby były ciemno-brązowe, trzeba je pilnować bo bardzo szybko zmieniają kolor). Gorące, uprażone na złoto wiórki, przesypujemy do malaksera i blendujemy przez 5 minut, aż stworzą oleistą masę. Wyjmujemy i odkładamy.

Przygotowanie bazy (pasta curry): Do malaksera wrzucamy obrane i pokrojone na mniejsze części: szalotki, ząbki czosnku oraz imbir. Dodajemy płatki migdałowe, chili w proszku lub świeżą, pozbawioną nasion (jeśli lubimy lekko ostre to z nasionami), a także kurkumę oraz curry. Z trawy cytrynowej odkrawamy 5cm dolnych części i dodajemy do reszty składników w malakserze (górne części zostawiamy). Blendujemy wszystko, aż powstanie gładka pasta.

Przygotowanie ryby: Filet pozbawiamy skóry i jeśli to możliwe – większych ości. Kroimy rybę w grubą kostkę (ok. 2,5 cm). Posypujemy solą morską i świeżo mielonym pieprzem. Opcjonalnie możemy skropić także sokiem z limonki.

Curry rybne: W woku lub szerokiej patelni rozgrzewamy olej. Gdy będzie gorący wlewamy bazę (pastę curry) i smażymy ciągle mieszając przez ok. 1 minutę. Wlewamy mleko kokosowe. Mieszamy, aż połączy się z pastą. Górne kawałki trawy cytrynowej zbijamy, aby uwolnić olejki eteryczne i wrzucamy w całości do sosu. Dodajemy także sos sojowy oraz liść kaffiru (lub ścieramy skórkę z limonki). Zagotowujemy. Na gotujący się sos wrzucamy kawałki ryby. Gotujemy przez 3 minuty. Po tym czasie wyławiamy łodygi trawy cytrynowej i listek kaffiru, a dodajemy uprażone i zmiksowane wcześniej wiórki kokosowe. Delikatnie mieszamy. Próbujemy czy sos należy doprawić solą lub ewentualnie curry w proszku czy chili jeśli lubimy. Gotujemy nie dłużej niż 2-3 minuty. Curry podajemy razem z ryżem, posypane świeżą kolendrą lub szczypiorkiem. Ja dodatkowo pokroiłam świeże chili – ale to tylko opcja.

 Ryba w mleczku kokosowym


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

24 Odpowiedzi na Ryba w mleczku kokosowym

  1. marcela napisał/a:

    o rany! wygląda przepysznie! cieszę się podwójnie bo akurat zakupiłam mleczko :P

  2. iza napisał/a:

    kiedys robiłam w mleczku kokosowym mniammm myszności

  3. Magda C. napisał/a:

    Smakowicie wygląda ta ryba :) W mleczku kokosowym jadłam raz, smakowała mi :)

  4. Ciążowe Zachcianki napisał/a:

    Ryby w mleczku kokosowym nie jadłam. Czas to zmienić:)

  5. Lena napisał/a:

    Połączenie smaków bardzo ciekawe, takiej ryby nie jadłam. Aż kusi by skosztować:)

  6. Megly napisał/a:

    Kurczaka w mleczku kokosowym miałam okazję jeść, ale ryby jeszcze nie. Ciekawe musi być to połączenie smaków. Pozdrawiam i jak zwykle podziwiam za oryginalne przepisy :)

  7. Marzena napisał/a:

    No proszę jaki ciekawy przepis. Wygląda pysznie :-)

  8. napiecyku napisał/a:

    Ryba w Twoim wydaniu bardzo mi się podoba, piękne zdjęcia :)

  9. Poproszę dokładkę napisał/a:

    świetny przepis, muszę koniecznie zrobić taką rybkę :-)

  10. studentka na diecie napisał/a:

    Rybka wygląda wyśmienicie :)

  11. filizanka-smakow napisał/a:

    Takiego połączenia nigdy nie jadłam. Wygląda baaardzo zachęcająco ! Chyba się skuszę … :)

  12. Patyska napisał/a:

    Genialna musi być, wyobrażam ją sobie. Trzeba będzie zrobić :)

  13. ladylaura. napisał/a:

    Cudowna ,muszę zacząć tak gotować .

  14. karmel-itka napisał/a:

    oj zjadłabym, zjadłabym z pewnością!

  15. Ervisha napisał/a:

    Smaczny pomysł na rybkę :)

  16. Kuchnia u Krysi napisał/a:

    Ciekawy przepis. Bardzo ciekawy. Chętnie skusiłabym się na taką rybę :)

  17. Kusisz :D Świetna propozycja! :)

  18. Amber napisał/a:

    Uwielbiam to zestawienie ryby z mlekiem z kokosa i trawą cytrynową!
    Pysznie podałaś.

  19. judik napisał/a:

    Uwielbiam dania z mleczkiem kokosowym! Twoja ryba wygląda wyśmienicie! :-)

  20. Marcelina napisał/a:

    Och! Ryba w takim wydaniu musi obłędnie smakować :)

  21. AZgotuj! napisał/a:

    I znów u Ciebie zaczytuję się w orientalnych smakach:)

  22. ELA.M napisał/a:

    Bardo lubię kokos i wszystko co jest o smaku kokosowym, (raczej na słodko). Ale rybka z kokosem to raczej nie .

  23. ELA.M napisał/a:

    Ale jak się czegoś nie spróbuje, to nie można krytykować.

  24. Znakomita z nutą cytrynową !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)