Roladki schabowe z ricottą to bardzo prosty przepis z kilku składników (za to bardzo dobrych!). Ricotta z rozmarynem tworzą ciekawy farsz, który sprawia, że schab nie jest suchy, natomiast dodatek dojrzewającej szynki sprawia, że danie nie jest mdłe. Roladki najlepiej przygotować i ugotować wcześniej, a usmażyć przed samym podaniem. Świetne danie dla osób, którym znudziły się tradycyjne schabowe. Roladki najlepiej podawać z sosem grzybowym, serowym lub winnym – jaki lubicie. Ja polecam przesmażyć na patelni posiekaną szalotkę na łyżce masła, wlać szklankę czerwonego, wytrawnego wina, zredukować, aż połowa płynu wyparuje i doprawić do smaku musztardą miodową, rozmarynem oraz solą.
Składniki:
- 4 plastry dobrej jakości schabu
- 4 czubate łyżki ricotty
- 4 plastry szynki parmeńskiej lub serrano
- kilka małych gałązek świeżego rozmarynu
- 1 jajko
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1/3 szklanki parmezanu
- sól morska
- świeżo mielony pieprz
- ulubiony sos: grzybowy, serowy lub winny
Schab rozbijamy bardzo cienko – najlepiej pomiędzy dwoma kawałkami przezroczystej folii. Solimy i pieprzymy każdy kawałek z obu stron. Smarujemy każdy plaster na całej powierzchni oprócz brzegów grubą warstwą ricotty wymieszanej z dwoma łyżkami parmezanu. Posypujemy rozmarynem – świeżo posiekanymi listkami. Przykrywamy plastrem szynki, a następnie zwijamy roladki. Zawijamy je ścisło w folię aluminiową. Wkładamy do wrzątku, przykrywamy i gotujemy pod przykryciem 15 minut. Wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia. Gdy przestygną rozwijamy z folii. Panierujemy w jajku roztrzepanym ze szczyptą soli i pieprzu, a następnie w bułce wymieszanej z pozostałym parmezanem. Smażymy na cienkiej warstwie oleju, aż każda strona roladki zezłoci się.
Ricotta to dla mnie bardzo mdły ser, który potrzebuje dobrego kompana i przypraw. Myślę, że takie połączenie sprawdza się świetnie;)
A ja uwielbiam ricottę, bo dzięki tej neutralności super się nadaje zarówno do słonych dań i słodkich wypieków 🙂 Jednak masz rację, zawsze potrzebuje jakiegoś wzmocnienia – tutaj słona szynka parmeńska
Uwielbiam wszelkie roladki. Ten pomysł na obgotowanie roladek w folii to dobry patent. Muszę kiedyś wypróbować 🙂 Pysznie wyglądają 🙂
muszą być pyszne 🙂
wyglądają pysznie, nawet na śniadanie bym się na nie skusił 😉
o mamo…. wyglądają obłędnie!
Nie pomyślałam o takim wykorzystaniu ricotty 🙂
Super te Twoje roladki. Pewnie są pyszne. Pozdrawiam serdecznie 🙂
Bardzo lubię wszelkie roladki mięsne…
no no wygląda bardzo smakowicie Musze spróbować tego przepisu 🙂
przepisy-iwony.blogspot.com
mm… ale smakołyki ! koniecznie muszę wypróbować !!
Akurat mam schab, więc jak znalazł. Muszę zrobić to cudo. A ricotta to jeden z najlepszych serków. Pozdrawiam i zapraszam do mnie 🙂
Zróbmy tak: Ty zrobisz kolejną porcję takich roladek, a ja się wpraszam 😉
Nie ma sprawy, robi się tak szybko i prosto 🙂
Jest to danie wyglądające przepysznie i widząc po składnikach to pewnie smakuje jeszcze pyszniej, brawo !!!!
ostatnio u mnie na obiad też królowały różne roladki 🙂
O w mordkę! Chyba zrobię przy okazji jakichś eleganckich gości 🙂
Niby zwykły schab, a podany zupełnie inaczej. Aż chce się jeść:)
Z ricottą jeszcze nie jadłam, trzeba wypróbować, bo wyglądają świetnie! 🙂
Środek wygląda przepysznie! 🙂
Ależ dobrze, że do Ciebie wpadłam, podpowiedziałaś mi, co zrobić ze schabikiem, który dzisiaj dostałam 🙂 Dzięki
:)))
To się nazywa pyszne danie 🙂 Świetna propozycja, a i ten sos ciekawy 🙂
Wystawny, przepyszny obiad 🙂
Rozmarzyłam się nad Twoimi roladkami, bardzo kuszące 🙂
ależ musza być smaczne! jestem ciekawa tego winnego sosu!
Pycha danie.
Świetne te roladki! Wyglądają pysznie 🙂
Zdecydowanie bardziej wolę roladki niż tradycyjne kotlety. Zapraszam na zdrowe batoniki zbożowe. 🙂
pyszności jak zwykle u Ciebie
w jaką folię zawijamy roladki , spożywczą – przezroczystą czy w aluminiową??
Aluminiową
Roladki zapowiadały się pysznie, jednak okazały się okropne. Bardzo mdłe, zdominowane jednym smakiem-rozmarynu.
Przykro mi, że nie smakowały