Roladki schabowe z ricottą

Roladki schabowe z ricottąRoladki schabowe z ricottą to bardzo prosty przepis z kilku składników (za to bardzo dobrych!). Ricotta z rozmarynem tworzą ciekawy farsz, który sprawia, że schab nie jest suchy, natomiast dodatek dojrzewającej szynki sprawia, że danie nie jest mdłe. Roladki najlepiej przygotować i ugotować wcześniej, a usmażyć przed samym podaniem. Świetne danie dla osób, którym znudziły się tradycyjne schabowe. Roladki najlepiej podawać z sosem grzybowym, serowym lub winnym – jaki lubicie. Ja polecam przesmażyć na patelni posiekaną szalotkę na łyżce masła, wlać szklankę czerwonego, wytrawnego wina, zredukować, aż połowa płynu wyparuje i doprawić do smaku musztardą miodową, rozmarynem oraz solą.

Składniki:

  • 4 plastry dobrej jakości schabu
  • 4 czubate łyżki ricotty
  • 4 plastry szynki parmeńskiej lub serrano
  • kilka małych gałązek świeżego rozmarynu
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1/3 szklanki parmezanu
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz
  • ulubiony sos: grzybowy, serowy lub winny

Schab rozbijamy bardzo cienko – najlepiej pomiędzy dwoma kawałkami przezroczystej folii. Solimy i pieprzymy każdy kawałek z obu stron. Smarujemy każdy plaster na całej powierzchni oprócz brzegów grubą warstwą ricotty wymieszanej z dwoma łyżkami parmezanu. Posypujemy rozmarynem – świeżo posiekanymi listkami. Przykrywamy plastrem szynki, a następnie zwijamy roladki. Zawijamy je ścisło w folię aluminiową. Wkładamy do wrzątku, przykrywamy i gotujemy pod przykryciem 15 minut. Wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia. Gdy przestygną rozwijamy z folii. Panierujemy w jajku roztrzepanym ze szczyptą soli i pieprzu, a następnie w bułce wymieszanej z pozostałym parmezanem. Smażymy na cienkiej warstwie oleju, aż każda strona roladki zezłoci się.

Roladki schabowe z ricottą

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

34 Odpowiedzi na Roladki schabowe z ricottą

  1. Natalia - Poezja Smaku Inspirowane Smakiem napisał/a:

    Ricotta to dla mnie bardzo mdły ser, który potrzebuje dobrego kompana i przypraw. Myślę, że takie połączenie sprawdza się świetnie;)

    • A ja uwielbiam ricottę, bo dzięki tej neutralności super się nadaje zarówno do słonych dań i słodkich wypieków 🙂 Jednak masz rację, zawsze potrzebuje jakiegoś wzmocnienia – tutaj słona szynka parmeńska

  2. Natalia - Poezja Smaku Kuchnia u Krysi napisał/a:

    Uwielbiam wszelkie roladki. Ten pomysł na obgotowanie roladek w folii to dobry patent. Muszę kiedyś wypróbować 🙂 Pysznie wyglądają 🙂

  3. Natalia - Poezja Smaku Aga w kuchni napisał/a:

    muszą być pyszne 🙂

  4. Natalia - Poezja Smaku Michał napisał/a:

    wyglądają pysznie, nawet na śniadanie bym się na nie skusił 😉

  5. Natalia - Poezja Smaku marcela napisał/a:

    o mamo…. wyglądają obłędnie!

  6. Natalia - Poezja Smaku Ervisha napisał/a:

    Nie pomyślałam o takim wykorzystaniu ricotty 🙂

  7. Natalia - Poezja Smaku Marzena napisał/a:

    Super te Twoje roladki. Pewnie są pyszne. Pozdrawiam serdecznie 🙂

  8. Natalia - Poezja Smaku Pati napisał/a:

    Bardzo lubię wszelkie roladki mięsne…

  9. Natalia - Poezja Smaku mmk napisał/a:

    no no wygląda bardzo smakowicie Musze spróbować tego przepisu 🙂
    przepisy-iwony.blogspot.com

  10. Natalia - Poezja Smaku filizanka-smakow napisał/a:

    mm… ale smakołyki ! koniecznie muszę wypróbować !!

  11. Natalia - Poezja Smaku Megly napisał/a:

    Akurat mam schab, więc jak znalazł. Muszę zrobić to cudo. A ricotta to jeden z najlepszych serków. Pozdrawiam i zapraszam do mnie 🙂

  12. Natalia - Poezja Smaku skoraq cooks napisał/a:

    Zróbmy tak: Ty zrobisz kolejną porcję takich roladek, a ja się wpraszam 😉

  13. Natalia - Poezja Smaku Twój Raj napisał/a:

    Jest to danie wyglądające przepysznie i widząc po składnikach to pewnie smakuje jeszcze pyszniej, brawo !!!!

  14. Natalia - Poezja Smaku Ania napisał/a:

    ostatnio u mnie na obiad też królowały różne roladki 🙂

  15. Natalia - Poezja Smaku Patyska napisał/a:

    O w mordkę! Chyba zrobię przy okazji jakichś eleganckich gości 🙂

  16. Niby zwykły schab, a podany zupełnie inaczej. Aż chce się jeść:)

  17. Natalia - Poezja Smaku bielinka napisał/a:

    Z ricottą jeszcze nie jadłam, trzeba wypróbować, bo wyglądają świetnie! 🙂

  18. Natalia - Poezja Smaku Marcelina napisał/a:

    Środek wygląda przepysznie! 🙂

  19. Natalia - Poezja Smaku zjedz_mnie napisał/a:

    Ależ dobrze, że do Ciebie wpadłam, podpowiedziałaś mi, co zrobić ze schabikiem, który dzisiaj dostałam 🙂 Dzięki

  20. To się nazywa pyszne danie 🙂 Świetna propozycja, a i ten sos ciekawy 🙂

  21. Wystawny, przepyszny obiad 🙂

  22. Natalia - Poezja Smaku Małgosia-napiecyku napisał/a:

    Rozmarzyłam się nad Twoimi roladkami, bardzo kuszące 🙂

  23. ależ musza być smaczne! jestem ciekawa tego winnego sosu!

  24. Natalia - Poezja Smaku Magda C. napisał/a:

    Świetne te roladki! Wyglądają pysznie 🙂

  25. Natalia - Poezja Smaku Dieta moja pasja. napisał/a:

    Zdecydowanie bardziej wolę roladki niż tradycyjne kotlety. Zapraszam na zdrowe batoniki zbożowe. 🙂

  26. Natalia - Poezja Smaku iza napisał/a:

    pyszności jak zwykle u Ciebie

  27. Natalia - Poezja Smaku renata napisał/a:

    w jaką folię zawijamy roladki , spożywczą – przezroczystą czy w aluminiową??

  28. Natalia - Poezja Smaku Paula napisał/a:

    Roladki zapowiadały się pysznie, jednak okazały się okropne. Bardzo mdłe, zdominowane jednym smakiem-rozmarynu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)