Rafaello – ciasto bez pieczenia

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (105 głosów, średnia: 3,76 z 5)
Loading...Loading...

Rafaello - ciasto bez pieczeniaUwielbiam wszystko co kokosowe. Szczególnie ciasta. Moje ulubione Rafaello jest niestety dość pracochłonne, dlatego pozwalam sobie na uproszczenie procedury. Rafaello bez pieczenia, nazywane również kokosową Stefanką, to świetne rozwiązanie dla osób nie mających piekarnika lub dla tych, którzy boją się wypieków. Przygotowanie jest bajecznie proste, a jedyna niedogodność to oczekiwanie przez noc na możliwość skonsumowania. W smaku co prawda nie dorównuje Rafaellu pieczonemu, jednak jako zamiennik spisuje się doskonale.  Jest wilgotne i pyszne.

Składniki:

  • 2-3 duże opakowania herbatników (ilość zależna od rozmiaru blachy)
  • 2,5 szklanki mleka
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki cukru
  • 1 paczka cukru wanilinowego
  • 1 tabliczka białej czekolady (100 g)
  • 250 g masła o temp. pokojowej (lub margaryny)
  • ¼ szklanki malibu / likieru jajecznego / advokatu
  • 50 g wiórków kokosowych oraz 50 g płatków migdałowych
  • 1 łyżka masła

Zaczynamy od przygotowania budyniu. Do rondla wlewamy 2 szklanki mleka, wsypujemy cukier i cukier wanilinowy. Zagotowujemy. W czasie gdy mleko się gotuje, siekamy nożem czekoladę na drobne wiórki (można też zetrzeć na tarce). W małym naczyniu miksujemy lub roztrzepujemy: żółtka, obie mąki i pół szklanki mleka – tak aby nie było grudek. Gdy mleko zacznie się gotować wlewamy powoli miksturę, cały czas intensywnie mieszając mleko. Całość zacznie gęstnieć – mieszamy, aż do uzyskania konsystencji gęstego budyniu i zestawiamy z ognia. Dodajemy alkohol i mieszamy. Wsypujemy do gorącego budyniu posiekaną czekoladę i mieszamy do czasu, aż rozpuści się. Wierzch budyniu nakrywamy folią (aby nie stworzył się kożuch) i odstawiamy do przestygnięcia w chłodne miejsce. W czasie gdy stygnie, wyjmijmy z lodówki masło/margarynę, aby nabrało temperatury pokojowej. Możemy też przygotować posypkę: na rozgrzaną patelnię wkładamy łyżkę masła, a następnie wsypujemy migdały oraz wiórki. Prażymy je, cały czas mieszając, aż do uzyskania złotego koloru, uważając, aby się nie przypaliły. Odstawiamy z ognia. Gdy budyń będzie zimny, miksujemy dokładnie masło/margarynę. Następnie dokładamy po łyżce budyniu, cały czas miksując. Na prostokątnej lub kwadratowej blasze rozkładamy herbatniki tak, aby zajęły całe dno (nie powinny na siebie nachodzić). Smarujemy je cienką warstwą masy. Następnie układamy kolejną warstwę herbatników. Czynność powtarzamy, aż powstanie 4-5 warstw herbatników. Na wierzchu powinna znaleźć się masa. Posypujemy ją uprażonymi wiórkami i migdałami. Wstawiamy na noc do lodówki (lub dłużej, najlepsze jest po 24 godzinach).

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

Wykwintny tort makowy
Zawsze lubiłam ciasta z makiem. Zawsze na każde urodziny chc...
Pleśniak
Pleśniak to ciasto, które w mojej rodzinie jest od zawsze. P...
Prosty keks orzechowy
Ciasta z dużą ilością bakalii nie należą do moich ulubionych...
Tarta orzechowa
Tarta orzechowa to ciasto, które miałam okazję upiec na nied...

62 Odpowiedzi na Rafaello – ciasto bez pieczenia

  1. Dzikowiec napisał/a:

    Świetna propozycja na szybsze rafaello :) Z pewnością doskonale smakuje!

  2. daria526 napisał/a:

    Ciasta bez pieczenia to najlepsze rozwiązanie dla studentów, którzy nie posiadają piekarnika haha:D i właśnie takie zawsze zapisuję, a Twoje rafaello zostanie wykonane już na najbliższy weekend!

  3. Aneta napisał/a:

    Mmm.. ja też uwielbiam kokosowe wypieki;)

  4. Magda napisał/a:

    mmm, kokosowa rozkosz *.*

  5. iza napisał/a:

    cudnie wygląda i wlasnie na herbatnikach musze zrobić, bo kidys robiłam na krakersach i wcale mi nie smakowało ;)

  6. ugotujmyto.pl napisał/a:

    Chętnie się skuszę na takie pyszności…:)!

  7. ankawell napisał/a:

    Tylko to dwudziestoczterogodzinne czekanie wydaje się takie nieznośne ! … super ciasto :)

  8. Asiek napisał/a:

    Robię podobną, ale na krakersach. Uwielbiam. Twoje ciacho wygląda super apetycznie:
    Pozdrawiam:)

  9. Patyska napisał/a:

    Wygląda wyjątkowo smakowicie, jest łatwe do zrobienia. I na pewno pyszne :)

  10. Ania napisał/a:

    pychota!:) uwielbiam raffaello na herbatnikach:) mam sprawdzony przepis od siostry ciotecznej i x razu już go robiłam:)

  11. magda napisał/a:

    też uwielbiam wszystko co kokosowe :) . ciasto wygląda kusząco pysznie. Dodaje do zakładek. Pozdrawiam :)

  12. Samantha napisał/a:

    Wspaniała słodkość, pięknie zrobiłaś, a smak zapewne niebiański :) Pozdrawiam :)

  13. Pingback: Najlepsze Rafaello | Poezja smaku

  14. Majana napisał/a:

    Pyszne jest! Ja robiłam i na herbatnikach i na krakersach, obie wersje bardzo nam posmakowały:)

  15. Łasuch w kuchni napisał/a:

    Nie mogę zbyt długo patrzeć na to rafaello, bo jest zbyt boskie. Cudowność a mnie aktualnie strasznie ślinka cieknie :-)

  16. karmel-itka napisał/a:

    mmm… nic, tylko zajadać taki rozkosze!

  17. Ja też uwielbiam wszystko, co kokosowe! Chętnie zjadłabym kawałek ;)

  18. Caroline napisał/a:

    Ciasto wygląda przeapetycznie… Będę musiała je wypróbować.

  19. veggyandhunter napisał/a:

    Omnom nom! Co za przepis :D kolejny bez pieczenia! Tak! Tak i jeszcze raz taaak! :D

  20. Pan Deserek :) napisał/a:

    Klasyk ale bardzo smaczny – uwielbiam to ciacho :)

  21. Monika napisał/a:

    Ciasto boskie !!! Zamiast malibu dodałam syrop kokosowy – bezalkoholowy :) bombowe wyszło – polecam !

  22. Anka napisał/a:

    Ciasto już wydrukowane i na pewno wypróbuje, bo też lubię ciasta szybkie i bez konieczności pieczenia w piekarniku ;)

  23. Monia napisał/a:

    Na jakiej brytfance robiłaś ?

    • Natalia napisał/a:

      W kwadratowej ok. 25 na 25 cm. Nada się każda kwadratowa lub prostokątna (ilość warstw będzie zależała od ilości herbatników)

  24. Monia napisał/a:

    Oki dzięki za odpowiedź :)

  25. Monia napisał/a:

    Jest prze pyszne !!! Mniam, genialny przepis ;)

  26. Pingback: RAFAELLO BEZ PIECZENIA

  27. tom napisał/a:

    Witam :) czy ciasto nie będzie „pachniało” po przygotowaniu żółtkiem?

  28. aneys napisał/a:

    Świetny przepis, wyszło fantastycznie. Pycha :) )

  29. emolka napisał/a:

    Przepis rewelacja! Ciasto jest przepyszne :)

  30. Marta napisał/a:

    Ciasto szybkie, piękne i pyszne :] Zrobiłam, polcam! Bardzo, bardzo…. <3

  31. klaudyna418 napisał/a:

    Świetnie się prezentuje , dziś zaskoczę swoich lokatorów hehe , mniam ! :)

  32. PaulinaaaaDDDDD napisał/a:

    a margaryna to nr rama ? czy kasia? bo Kasi to raczej do pieczenia się używa

    • Natalia napisał/a:

      Rama, Kasia, Palma – wszystkie to margaryny oparte na tłuszczu roślinnym – mają różne zastosowania. Do rafaello potrzeba 250 g – tyle ma margaryna w kostce.

  33. pauli napisał/a:

    ciasto jest przepyszne wszyscy sie zajadaja i chwala ! najlepsze ciasto na swiecie i najszybsze :)

  34. anka napisał/a:

    Poszukuję ciasta biszkoptowego? albo podobnego ale żeby po upieczeniu było „wilgotne”. Najchętniej takiego co będzie miało wiśnie na wierzchu.

  35. Kasi napisał/a:

    Ojj kusisz :P

  36. Ania napisał/a:

    Świetne przepisy, zapraszam również na mojego bloga kawaiwino.blog.pl

  37. madzia napisał/a:

    Uwielbiam wszystko co kokosowe. Na pewno spróbuję je u siebie zrobić :)

  38. kasia napisał/a:

    Robiła to cudo w 2 odsłonach z białą i ciemną czekoladą:)
    Obie bezbłędne ♥

  39. kasia napisał/a:

    i z ciemna :) na urodziny taty :)

  40. mariola1903 napisał/a:

    Wyglada obłędnie, koniecznie wypróbuje :-)

  41. oliwia napisał/a:

    chcialam zeby ciasto mogly jesc takze dzieci, wiec czym mozna zastapic alkohol??

  42. Świństewka Justynki napisał/a:

    Ciasto jest genialne! Znajomi, którzy przyszli do mnie w gości byli „królikami doświadczalnymi” i cała blacha ciasta zniknęła w parę chwil! Pychota :)

  43. Szkocja napisał/a:

    chciałam się zapytać czy margarynę można zastąpić masłem ?

  44. Szkocja napisał/a:

    a jeszcze jedno pytanie , już po dodaniu ostatniego produktu czyli alkoholu , wydaję mi się że masa jest NIE zbyt gęsta … co wtedy ;(

  45. Szkocja napisał/a:

    w takim razie serdecznie dziękuje . i pozdrawiam oraz życzę Zdrowym i spokojnych Świąt i Szczęsliwego Nowego Roku ;) i oby brzuszki nas nie rozbolały od tych wszystkich smakowitości.

  46. jagoda napisał/a:

    Witam, zrobiłam tak jak pisało ale budyń zrobiłam z torebki był gęsty, ładny, zmiksowałam go z margaryna to zrobiło sie rzadkie a gdzie do tego jeszcze alkohol? to będzie woda:/ ehh

  47. Martynka napisał/a:

    Chcialabym zrobic to ciaso na duża blache. Skladniki na budyn podwoje. Ile ma byc warstw budyniu aby nie wyszlo za słodkie Czy jak podziele budyń na 4 czesci i przeloze herbatnikami bedzie OK ? Czy tych warstw ma myc wiecej niz 4 ? Bardzo prosze o odp

  48. Krzysztof napisał/a:

    No proszę Państwa, takiego ciasteczka to jeszcze nie jadłem !!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)