Łosoś w wędzonej papryce na selerowo-koperkowym musie

Łosoś na seleroym musieDługo polowałam na wędzoną paprykę w proszku. W końcu udało mi się ją dostać w stoisku z węgierską żywnością. Można też ją nabyć w sklepach internetowych. Bardzo aromatyczna przyprawa. Wspaniale łączyła się z łososiem, którego podałam na delikatnym selerowym musie z koperkiem.

Składniki:

  • 1 filet (150-200g) z łososia bez skóry na osobę
  • wędzona papryka w proszku (można zastąpić słodką papryką, ale smak będzie nieco inny)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 5 łodyżek selera naciowego
  • pół cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki świeżego koperku
  • 1 łyżka masła
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • sól, pieprz

Zaczynamy od zamarynowania łososia. Skrapiamy go delikatnie sokiem z cytryny, nacieramy pokrojonym ząbkiem czosnku oraz solimy i pieprzymy z każdej strony. Na końcu nacieramy go wędzoną papryką tak, aby cały był w niej obtoczony. Odstawiamy do lodówki. W małym rondelku roztapiamy łyżkę masła, dolewamy łyżkę oliwy z oliwek i podsmażamy pokrojoną w talarki cebulę. Gdy będzie szklista dodajemy pokrojone drobno 2 ząbki czosnku. Seler kroimy w 2-3 cm kawałki i wrzucamy do cebuli. Podsmażamy jeszcze 1-2 minuty, mieszając. Seler zalewamy małą ilością wody – tak aby był nią ledwo przykryty i gotujemy przez ok. 20 minut na małym ogniu. Po tym czasie całość blendujemy. Dodajemy sól, pieprz oraz pokrojony koperek. Łososia wyjmujemy z lodówki i smażymy na oliwie z oliwek po ok. 2 minuty z każdej strony. Na talerze rozkładamy mus, a na wierzchu kładziemy rybę. Do obiadu będzie pasował właściwie każdy dodatek: ryż, kuskus, pieczone lub gotowane ziemniaki.

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

9 Odpowiedzi na Łosoś w wędzonej papryce na selerowo-koperkowym musie

  1. Natalia - Poezja Smaku Ania napisał/a:

    ciekawe połączenie smaków:)

  2. Natalia - Poezja Smaku Dzikowiec napisał/a:

    Ależ ten łosoś smakowicie wygląda! Bardzo rzadko jadam ryby, ale dzięki Twoim przepisom jestem coraz bliżej zakupu i przyrządzenia łososia! Buziaki :*

    • Natalia - Poezja Smaku Natalia napisał/a:

      Dziękuję :* Rybki polecam, szczególnie ze względu na wartości zdrowotne 🙂

  3. Natalia - Poezja Smaku Patyska napisał/a:

    To mówisz, że warto się udać do najbliższego malla i na węgierskim stoisku zaopatrzyć się w wędzoną paprykę? Uwielbiam paprykę, uwielbiam wędzone. I Twoją rybkę też 🙂

  4. Natalia - Poezja Smaku Samantha napisał/a:

    Wyrafinowany smak, dzięki takiej przyprawie i pięknie wygląda i pewnie wybornie smakuje 🙂 Pozdrawiam 🙂

  5. Natalia - Poezja Smaku ugotujmyto.pl napisał/a:

    Też jestem fanką wędzonej papryki ale jeszcze nie próbowałam doprawiać nią łososia… widzę, że szybciutko muszę to nadrobić..:)!

  6. Natalia - Poezja Smaku Łasuch w kuchni napisał/a:

    Jak ja nie lubię za bardzo ryb, tak zapragnęłam takiego właśnie łososia 😀

  7. Natalia - Poezja Smaku Ania napisał/a:

    papryka wędzona jest super. Jest tu do kupienia, ale chyba mają tylko duże opakowanie 🙁
    http://www.przyprawynmr.pl/product.php?id=392

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)