Placki z kiszonej kapusty

Placki z kiszonej kapustyPlacki z kiszonej kapusty, czyli łemkowskie „Fuczki” to przysmak, który wciąż spotkamy w niejednej bieszczadzkiej chacie. Istnieją ich różne odmiany – są fuczki z ciastem ziemniaczanym, z ciastem naleśnikowym, z kiszoną kapustą, ze słodką kapustą, jak i z mieszanką kapust. To typowe danie zimowe – kiedyś tylko kapusta dostarczała porządnej dawki witaminy C w tym okresie. Są pyszne same, jak i z dodatkami – ja najbardziej lubię je z wędzonym łososiem. Świetny zamiennik dla placków ziemniaczanych. Najlepsze z domowo ukiszoną kapustą!

Placki z kiszonej kapusty:

  • 500 g kiszonej kapusty (użyłam domowej, z marchewką)
  • 2 średnie cebule
  • 2 liście laurowe
  • 2 wiejskie jajka
  • 1 czubata szklanka mąki
  • 1/2 szklanki pełnotłustego mleka
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • szczypta mielonego kminku (tylko jeśli lubimy i jeśli nie było go w kapuście)
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz
  • olej rzepakowy lub smalec do smażenia
  • opcjonalnie do podania: kwaśna śmietana lub jogurt, wędzona ryba, gulasz

Kapustę (ważne, aby była kiszona, a nie kwaszona) próbujemy. Jeśli jest bardzo kwaśna, płuczemy na sitku pod bieżącą wodą, jeśli nie – od razu wkładamy do garnka. Kapustę zalewamy wrzątkiem z czajnika, stawiamy na palnik i gotujmy do miękkości. Będzie to trwało ok. jednej godziny (kupna może gotować się dłużej).  W tym czasie do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajka i wlewamy mleko. Roztrzepujemy trzepaczką lub mikserem, aż powstanie gęste ciasto naleśnikowe. Dodajemy majeranek (i mielony kminek jeśli lubimy – moja kapusta była kiszona z kminkiem, dlatego już nie dodawałam) oraz szczyptę soli i pieprzu. Mieszamy i odstawiamy. Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju i podsmażamy, aż cebula będzie szklista. Dodajemy ją do ciasta naleśnikowego. Gdy kapusta będzie miękka, wyławiamy liście laurowe i odlewamy kapustę na sitku. Bardzo dokładnie odciskamy z nadmiaru wody. Kapustę siekamy na mniejsze części i dodajemy do ciasta naleśnikowego. Mieszamy. Na patelni rozgrzewamy cienką warstwę oleju lub smalcu. Smażymy placuszki z dwóch stron na złoto-brązowy kolor (podobnie jak placki ziemniaczane).

Placki z kiszonej kapusty


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

14 Odpowiedzi na Placki z kiszonej kapusty

  1. Kinga napisał/a:

    Robiłam kiedyś fuczki na mące owsianej i z mlekiem kozim – wyczytałam gdzieś, że właśnie tak robiono je dawno, dawno temu. Były baaardzo dobre, smak naprawdę wyjątkowy jak na takie proste składniki (a może właśnie dlatego?).

  2. Fajny pomysł, nigdy takich nie jadłam 🙂

  3. Marzena napisał/a:

    Takich placków to ja jeszcze nie jadłam 🙂

  4. Magda C. napisał/a:

    Super pomysł na placki, muszę wykorzystać 🙂

  5. studentka na diecie napisał/a:

    Same smakowitosci na tym talerzu 🙂

  6. Inspirowane Smakiem napisał/a:

    O nie, przepadłam, to musi być genialne :)))))

  7. iza napisał/a:

    nie slyszałam o takich placuszkach a pysznie wyglądaja

  8. Ania napisał/a:

    nigdy nie jadłam takich placków, intrygują mnie 🙂

  9. Ewa napisał/a:

    Też nigdy nie jadłam, ale taki zestaw musi być pyszny!

  10. Inka napisał/a:

    Musze takie kiedyś zrobić

  11. Gosia napisał/a:

    dlaczego kapusta kiszona a nie kwaszona? Wlasnie mam sloik kapusty kwaszonej z firmy Rolnik i zastanawiam sie jak go wykorzystac.

  12. Marta napisał/a:

    Jakiej innej mąki mogę użyć zamiast zwykłej pełnoziarnistej, chodzi o to żeby mógł je zjeść diabetyk?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)