Rilletes z łososiaRillettes z łososia, czyli pasta łososiowa to jedno z moich ulubionych smarowideł kanapkowych, które przygotowuję na Święta, Sylwestra i inne okazje. W poprzednią Wigilię rillettes cieszyło się tak dużym zainteresowaniem, że powtórzyłam je także na Wielkanoc. Nie ma z nią dużo pracy. Idealnie smakuje na świeżym, pełnoziarnistym pieczywie czy pszennej bagietce. Pastę warto podać z kiszonym ogórkiem.. Przechowujemy w lodówce do maksymalnie 3-4 dni.

Rillettes z łososia:

  • 400 g świeżego łososia
  • 100 g wędzonego łososia
  • 2-3 łyżki świeżo posiekanego koperku
  • 2 łyżki kaparów (można pominąć)
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka kremowego serka
  • pół łyżeczki musztardy dijon
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz

Łososia myjemy, osuszamy, skrapiamy odrobiną soku z cytryny, przyprawiamy solą i pieprzem. Zawijamy luźno jedną warstwą folii aluminiowej i pieczemy ok. 15 minut w 200°C. Po tym czasie rozdrabniamy rybę widelcem (wyjmując ewentualne ości), przekładamy do miseczki i zostawiamy do całkowitego ostudzenia. Wędzonego łososia drobno siekamy i dokładamy do tego upieczonego. W oddzielnej miseczce mieszamy ze sobą majonez, serek, musztardę, drobno posiekany koperek i 1-2 łyżki soku z cytryny. Dodajemy szczyptę pieprzu oraz przepłukane i posiekane kapary – jeśli używamy. Mieszamy. Dodajemy sos do ryby i delikatnie mieszamy. Próbujemy czy nie trzeba dodać soli. Wstawiamy do lodówki, żeby rillettes się schłodziło.

Rilletes z łososia

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych