Placki z kaszy gryczanej z sosem pieczarkowym to szybki sposób na tani i smaczny obiad. Wiem, że nie każdy przepada za kaszą gryczaną, ale mam nadzieję, że poniższe chrupiące placuszki w aromatycznym sosie odczarują tę niechęć. Kasza gryczana, słodka cebula, dojrzewający ser, kwaśne ogórki kiszone i pieczarki stanowią bardzo ciekawe połączenie smakowe – musicie spróbować sami.
Składniki:
- 200 g kaszy gryczanej (użyłam białej)
- 2 średnie cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki + 0,5 łyżeczki do oprószenia
- 4 łyżki twardego sera (np: bursztyn lub parmezan)
- 2 ogórki kiszone
- 300-400 g pieczarek
- 150 ml słodkiej śmietanki
- skórka otarta z cytryny
- 1 łyżka tymianku
- 1 łyżka masła
- olej do smażenia
- sól, pieprz
- natka pietruszki do posypania
Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, przelewamy zimną wodą i zostawiamy do ostygnięcia. Obie cebule obieramy i kroimy w kostkę. Przesmażamy ją na 2-3 łyżkach oleju z dodatkiem łyżki masła. Gdy cebula się zeszkli dodajemy dwa wyciśnięte ząbki czosnku. Mieszamy i połowę cebuli wrzucamy do kaszy. Do pozostałej na patelni cebuli dodajemy obrane i pokrojone w plasterki pieczarki. Solimy i podsmażamy przez 2-3 minuty. Ścieramy skórkę z cytryny. Oprószamy grzyby mąką. Mieszamy i dodajemy śmietankę oraz tymianek. Dusimy do zgęstnienia, a następnie ponownie przyprawiamy solą i pieprzem.
Do kaszy i cebuli dodajemy jajka, dwie łyżki mąki i starty na tarce o drobnych oczkach ser. Mieszamy, aż do połączenia. Ogórki kroimy w drobną kostkę, dokładnie odciskamy z nadmiaru wody i dodajemy do masy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na bardzo rozgrzany olej kładziemy po łyżce masy i formujemy placki. Smażymy na złoto z obu stron i odkładamy na papierowy ręcznik. Gotowe placki z kaszy gryczanej polewamy pieczarkowym sosem i posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Już starałam się odczarować moją niechęć do kasz nie raz, ale ciągle jedyną zjadliwą dla mnie pozostaje jęczmienna… :))
Od dawna mam je w planach, ale jak widać warto było czekać, by trafić na Twój przepis 🙂 Z takim sosem będą jeszcze lepsze!
Oby plany zrealizowały się pomyślnie 🙂
świetne 🙂 takiego przepisu trzeba mi było! zrobię z pewnością!!
Czekam w takim razie na recenzję 🙂
Fajny przepis. Ja nie przepadam za paloną kaszą, ale biała właśnie jest super. Skórka z cytryny – genialne zagranie 🙂
Ostatnio zawsze dodaję skórkę do pieczarek – świetnie pasuje
Przyznam szczerze, że nie należę do fanów kaszy gryczanej, ale te placuszki wyglądają naprawdę świetnie! 🙂
Oj smaczny ten obiad, smaczny… i w dodatku kasza gryczana nieprażona… rewelacja!
Przepis koniecznie do wypróbowania! Wyglądają pysznie 🙂
Takich placków jeszcze nie próbowałam:)
Powiem szczerze, ze mam wszystkie składniki i jutro będę je jeść:)
Życzę smacznego!
a gdyby tak kurki zamiast pieczarek mmmmm 🙂
Też będzie pysznie!
ale fajny pomysł!:) z kaszy nie robiłam jeszcze placków, a do gryczanej przekonałam się niedawno, do wielu produktów trzeba po prostu dojrzeć:)
Ja też do niej „dojrzewałam” – teraz mi bardzo smakuje!
Wpraszam się na obiad !
Zapraszam, choć będę musiała zrobić je ponownie bo wszystkie znikły 🙂
Ojej, jeszcze takich nie jadłam 🙂
Chociaż nie przepadam za kaszami chętnie bym spróbowała placuszków 😀
Uwielbiam takie placuszki, często robię podobne:)
Z przyjemnoscią bym spróbowała, bardzo apetyczne 🙂
Pyszny pomysł 🙂
Apetycznie wyglądają. Z kaszy gryczanej rzadko coś robię, nawet nie wiem czemu.
No te przepisy są super.. Zapisałam stronę i na pewno z niej bede korzystać.. Póki co zapraszam do mnie..
Brawo. Gratulacje dla autora
wyglądają po prostu PRZEPYSZNIE 😉 a czy one posiadają gluten? ostatnio odkryłam, że połowa mojej sporej rodzinki ma na niego lekkie uczulenie i staram się go wyeliminować z menu 😉 o dziwo, pomaga mi w tym dużo sklepowych produktów
Aby były bezglutenowe należy mąkę pszenną zamienić na ziemniaczaną
MEEGA! Jedne z moich ulubionych, bezmięsnych kotlecików! Czy można je upiec w piekarniku, nie będą zbyt suche?