Beza cytrynowa z figami - PavlovaBeza cytrynowa z figami to idealne połączenie słodko-kwaśnego smaku. Taka Pavlova znakomicie prezentuje się na stole, dlatego świetnie sprawdzi się, gdy potrzebujemy eleganckiego wypieku na przyjęcie. Jest dość kaloryczna – jednak nie można się jej oprzeć. Jeśli nie mamy lub nie lubimy fig, możemy zastąpić je innymi owocami np: jeżynami, malinami lub porzeczkami.

Beza:

  • 5 białek
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Krem:

  • 5 żółtek
  • 2 duże cytryny
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka masła
  • 250 g mascarpone
  • 400 ml śmietany 30%
  • do przybrania: ok. 6-8 świeżych fig

Jajka trzeba wyjąć z lodówki na 2 godziny przed pieczeniem bezy. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie należy dodawać stopniowo i powoli cukier. Na końcu dodajemy mąkę i ocet. Ubijamy już tylko chwilkę. Białka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Formujemy z nich łyżką okrąg o średnicy mniej więcej 20-23 cm. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC, a następnie od razu zmniejszamy temperaturę do 130-140ºC i pieczemy przez 1,5 godziny. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy bezę do wystudzenia w piekarniku (można zostawić na noc).

Do żółtek pozostałych po bezie ścieramy skórkę z jednej cytryny. Skórkę z drugiej ścieramy na spodeczek – użyjemy jej do dekoracji. Wyciskamy sok z obu cytryn do żółtek, dodajemy szklankę cukru i mąkę ziemniaczaną. Dokładanie mieszamy, aż składniki się połączą (można też chwilkę zmiksować). Przelewamy do rondelka i podgrzewamy cały czas mieszając. Cukier zacznie się rozpuszczać, a krem cytrynowy zacznie gęstnieć. Podgrzewamy, intensywnie mieszając niemal do zagotowania. Zdejmujemy z ognia i dodajemy łyżkę zimnego masła. Mieszamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia (jeśli w kremie zrobiły się grudki należy przetrzeć krem przez sito).

Na godzinę przed podaniem przygotowujemy właściwy krem. Mascarpone ucieramy łyżką (nie mikserem) z niepełną połową szklanki zimnego kremu cytrynowego. Śmietanę ubijamy na sztywno – łączymy łyżką z kremem mascarpone (śmietanę dodając stopniowo do mascarpone, nie odwrotnie). Nakładamy na bezę. Na wierzchu układamy pokrojone w ćwiartki figi. Gdzieniegdzie robimy delikatne strużki lub kleksy z pozostałego kremu cytrynowego (nie zużywajmy całego – beza będzie za słodka). Posypujemy odłożoną skórką z cytryny. Przechowujemy w lodówce.

Beza cytrynowa z figami - Pavlova

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych