Placki z kaszy gryczanej

Placki z kaszy grycznej w sosie pieczarkowymPlacki z kaszy gryczanej z sosem pieczarkowym to szybki sposób na tani i smaczny obiad. Wiem, że nie każdy przepada za kaszą gryczaną, ale mam nadzieję, że poniższe chrupiące placuszki w aromatycznym sosie odczarują tę niechęć. Kasza gryczana, słodka cebula, dojrzewający ser, kwaśne ogórki kiszone i pieczarki stanowią bardzo ciekawe połączenie smakowe – musicie spróbować sami.

Składniki:

  • 200 g kaszy gryczanej (użyłam białej)
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki + 0,5 łyżeczki do oprószenia
  • 4 łyżki twardego sera (np: bursztyn lub parmezan)
  • 2 ogórki kiszone
  • 300-400 g pieczarek
  • 150 ml słodkiej śmietanki
  • skórka otarta z cytryny
  • 1 łyżka tymianku
  • 1 łyżka masła
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki do posypania

Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, przelewamy zimną wodą i zostawiamy do ostygnięcia. Obie cebule obieramy i kroimy w kostkę. Przesmażamy ją na 2-3 łyżkach oleju z dodatkiem łyżki masła. Gdy cebula się zeszkli dodajemy dwa wyciśnięte ząbki czosnku. Mieszamy i połowę cebuli wrzucamy do kaszy. Do pozostałej na patelni cebuli dodajemy obrane i pokrojone w plasterki pieczarki. Solimy i podsmażamy przez 2-3 minuty. Ścieramy skórkę z cytryny. Oprószamy grzyby mąką. Mieszamy i dodajemy śmietankę oraz tymianek. Dusimy do zgęstnienia, a następnie ponownie przyprawiamy solą i pieprzem.

Do kaszy i cebuli dodajemy jajka, dwie łyżki mąki i starty na tarce o drobnych oczkach ser. Mieszamy, aż do połączenia. Ogórki kroimy w drobną kostkę, dokładnie odciskamy z nadmiaru wody i dodajemy do masy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na bardzo rozgrzany olej kładziemy po łyżce masy i formujemy placki. Smażymy na złoto z obu stron i odkładamy na papierowy ręcznik. Gotowe placki z kaszy gryczanej polewamy pieczarkowym sosem i posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Placki z kaszy grycznej w sosie pieczarkowym


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

30 Odpowiedzi na Placki z kaszy gryczanej

  1. Inspirowane Smakiem napisał/a:

    Już starałam się odczarować moją niechęć do kasz nie raz, ale ciągle jedyną zjadliwą dla mnie pozostaje jęczmienna… :))

  2. Dzikowiec napisał/a:

    Od dawna mam je w planach, ale jak widać warto było czekać, by trafić na Twój przepis 🙂 Z takim sosem będą jeszcze lepsze!

  3. Łucja napisał/a:

    świetne 🙂 takiego przepisu trzeba mi było! zrobię z pewnością!!

  4. Patyska napisał/a:

    Fajny przepis. Ja nie przepadam za paloną kaszą, ale biała właśnie jest super. Skórka z cytryny – genialne zagranie 🙂

  5. Smaczny kąsek napisał/a:

    Przyznam szczerze, że nie należę do fanów kaszy gryczanej, ale te placuszki wyglądają naprawdę świetnie! 🙂

  6. galantyna.pl napisał/a:

    Oj smaczny ten obiad, smaczny… i w dodatku kasza gryczana nieprażona… rewelacja!

  7. Przepis koniecznie do wypróbowania! Wyglądają pysznie 🙂

  8. ELA.M napisał/a:

    Takich placków jeszcze nie próbowałam:)

  9. Anita napisał/a:

    Powiem szczerze, ze mam wszystkie składniki i jutro będę je jeść:)

  10. Kokilka napisał/a:

    a gdyby tak kurki zamiast pieczarek mmmmm 🙂

  11. Ania napisał/a:

    ale fajny pomysł!:) z kaszy nie robiłam jeszcze placków, a do gryczanej przekonałam się niedawno, do wielu produktów trzeba po prostu dojrzeć:)

  12. lutka40 napisał/a:

    Wpraszam się na obiad !

  13. skoraq cooks napisał/a:

    Ojej, jeszcze takich nie jadłam 🙂

  14. Ola in the kitchen napisał/a:

    Chociaż nie przepadam za kaszami chętnie bym spróbowała placuszków 😀

  15. Beata napisał/a:

    Uwielbiam takie placuszki, często robię podobne:)

  16. Z przyjemnoscią bym spróbowała, bardzo apetyczne 🙂

  17. ugotujmyto.pl napisał/a:

    Pyszny pomysł 🙂

  18. Agnieszka napisał/a:

    Apetycznie wyglądają. Z kaszy gryczanej rzadko coś robię, nawet nie wiem czemu.

  19. ReMama napisał/a:

    No te przepisy są super.. Zapisałam stronę i na pewno z niej bede korzystać.. Póki co zapraszam do mnie..

  20. Małgośka napisał/a:

    Brawo. Gratulacje dla autora

  21. Natix napisał/a:

    wyglądają po prostu PRZEPYSZNIE 😉 a czy one posiadają gluten? ostatnio odkryłam, że połowa mojej sporej rodzinki ma na niego lekkie uczulenie i staram się go wyeliminować z menu 😉 o dziwo, pomaga mi w tym dużo sklepowych produktów

  22. Iga z Dietmap napisał/a:

    MEEGA! Jedne z moich ulubionych, bezmięsnych kotlecików! Czy można je upiec w piekarniku, nie będą zbyt suche?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)