Pierogi z ricottą i wędzonym łososiem

Pierogi z wędzonym łososiem i ricottąDo ślubu pozostało tylko dwa tygodnie – straszna nerwówka. A nic nie uspokaja lepiej jak lepienie pierogów! Te z kurkami były tak pyszne, że nie mogłyśmy się razem z mamą doczekać następnych. Tym razem zrobiłyśmy pierogi z ricottą i wędzonym łososiem. Farsz robi się błyskawicznie! A pierogi tak bardzo przypadły mi do gustu, że chyba częściej będę próbować tradycji w nowoczesnym wydaniu – nie tylko będąc u mamy.

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1 czubata łyżeczka masła
  • pół łyżeczki soli
  • gorąca woda – tyle ile wchłonie mąka (ok. 1 szklanki)
  • 1/3 łyżeczki suchych drożdży (opcjonalnie – ciasto jest wtedy bardziej elastyczne)

Farsz:

  • 500 g włoskiego serka ricotta
  • 200 g wędzonego łososia
  • 3 łyżki świeżego koperku
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • sól, pieprz

Ricottę wrzucamy do miski. Łososia kroimy na drobne kawałki i wrzucamy do serka. Dodajemy drobno siekany koperek i żółtą skórkę świeżo otartą z cytryny. Dokładnie mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Farsz gotowy! Do mąki dodajemy sól, jajko, masło, oraz drożdże. Mieszamy, powoli dolewamy gorącą wodę i mieszamy wszystkie składniki łyżką. Gdy się połączą zagniatamy dotąd, aż ciasto będzie elastyczne. Odrywamy kawałek ciasta i rozwałkowujemy na blacie podsypanym mąką. Starajmy się rozwałkować jak najcieniej – pierogi będą smaczniejsze. Wycinamy kółka szklanką lub foremką do pierogów. Nakładamy po czubatej łyżeczce farszu i zlepiamy brzegi – ręcznie lub za pomocą wspomnianej foremki. Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek z dodatkiem łyżki oleju i gotujemy przez ok. 2 minuty od wypłynięcia. Podajemy polane śmietaną lub jogurtem, posypane koperkiem.

Pierogi z wędzonym łososiem i ricottą


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

15 Odpowiedzi na Pierogi z ricottą i wędzonym łososiem

  1. Tomek gotuje napisał/a:

    Fajny pomysł, wyglądają bardzo zachęcająco :)

  2. Dzikowiec napisał/a:

    Natalko, wychodzisz za mąż za 2 tygodnie? Trzymam kciuki! Stres jest ogromny, ale szczęście jeszcze większe! Ale Twój przyszły Mąż ma szczęście – będzie miał super Żonkę, która go będzie rozpieszczała kulinarnie do granic możliwości! Pierogi z takim nadzieniem muszą smakować obłędnie!

    • Natalia napisał/a:

      Tak, sama nie mogę uwierzyć, że zostało tak mało czasu! :) Mój przyszły mąż żywi się u mnie od 5 lat więc wie co robi ;)

  3. Majana napisał/a:

    Z tym łososiem to muszą genialnie smakować!:)

  4. Patyska napisał/a:

    Zazdroszczę Twojemu przyszłemu małżowi… Tak gotująca żonka, no no! :)

  5. Samantha napisał/a:

    Pierogi oczywiście wspaniałe, a farsz przepyszny, wykonanie rewelacyjne: piękne, równiutkie i smakowite !!!
    A przyszłym nowożeńcom już składam życzenia, wszystkiego naj na nowej drodze :)

  6. Łasuch w kuchni napisał/a:

    Fajny pomysł na pierogi, tylko ja to bym najchętniej wpadła na Twoje, bo mnie samej nie chce się niczego lepić ;-)

    A tak poza tym Natalio, to nominowałam Cię do Versatile Blogger Award. Cudnym swym blogiem na to wspaniale zasłużyłaś :-) http://www.skoraczek.blogspot.com/2012/08/versatile-blogger-award.html Pozdrawiam cieplutko :-D

  7. konkurs kulinarny napisał/a:

    Gdyby nie Biedronka nie wiedziałabym gdzie dostanę Ricottę, chyba nigdzie w mieście

  8. Makecooking napisał/a:

    Pierogi to rzeczywiście dobry sposób na stres:) Twoje takie równiusieńkie i dopieszczone:) Życzę szczęścia :)

  9. Ann napisał/a:

    Nominowałam Twój blog do Versinale Blogger Award. Po szczegóły zapraszam do mnie na bloga:)

  10. Ola napisał/a:

    hehe odstresowujące pierogi mówisz? ;D ale bym sobie zjadła takiego odsmażonego… :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)