Pieczone szparagi

Pieczone szparagiSzparagi idealnie nadają się na przystawkę lub śniadanie. Szczególnie wiosną, gdy są świeże i łatwo dostępne. Nawet surowe cieszą oko i pięknie wyglądają. Smakują znakomicie połączone ze słoną szynką (np. parmeńską, serrano lub szwarcwaldzką) i orzeźwiającą cytryną. Smaku dopełnia jajko, które możemy przygotować właściwie w dowolnej formie.

Składniki:

  • 5-6 szparagów na osobę
  • 2 plasterki szynki dojrzewającej lub wędzonego boczku na osobę
  • 1 jajko na osobę
  • ocet balsamiczny
  • parmezan (opcjonalnie)
  • cytryna
  • sól morska
  • świeżo zmielony pieprz

Ze szparagów odcinamy zdrewniałą końcówkę i płuczemy pod bieżącą wodą. Wkładamy je do naczynia i zalewamy wrzątkiem. Zostawiamy na 1-2 minuty, a następnie od razu wkładamy do bardzo zimnej wody. Po zahartowaniu bierzemy ok. 5-6 szparagów i owijamy wokół nich 2 plasterki szynki lub boczku. Kładziemy na blaszce wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Lekko skrapiamy octem balsamicznym, posypujemy solą morską i pieprzem. Ścieramy na nie odrobinę skórki z cytryny. Z cytryny odcinamy plasterek i odkrawamy miąższ ze środka – aby uzyskać pierścień. Obrączkę zakładamy na szparagi. Pieczemy przez ok. 12-15 minut w 200ºC (najlepiej używając funkcji grilla lub grzania górnego). W tym czasie gotujemy jajko – na miękko (ok.4 minuty) lub półtwardo (6-8 minut). Można też usmażyć jajko sadzone lub ugotować w koszulce (2 minuty). Upieczone szparagi wyjmujemy i podajemy z jajkiem. Możemy posypać je tartym parmezanem.

Pieczone szparagi

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

22 Odpowiedzi na Pieczone szparagi

  1. Natalia - Poezja Smaku Inspirowane smakiem napisał/a:

    Wyglądają super! Teraz jest na nie prawdziwy szał. 🙂

  2. Natalia - Poezja Smaku Pastelle napisał/a:

    A ja uwielbiam szparagi… Nie ważne z czym nie ważne jak, ważne, by były 🙂 Wyglądają wspaniale.

  3. Natalia - Poezja Smaku karmel-itka napisał/a:

    dziś mam zamiar kupić pęczek :]

  4. Natalia - Poezja Smaku Patyska napisał/a:

    Piękne! No piękne!

  5. Natalia - Poezja Smaku Irina napisał/a:

    Jestem ich wielką fanką – w tym wydaniu wyglądają smakowicie!

  6. Pięknie się prezentują zawinięte w szynkę 🙂 Muszę się pospieszyć, bo sezon na szparagi chyba się niedługo kończy, a ja jeszcze w tym roku ich nie jadłam…

  7. Natalia - Poezja Smaku Dzikowiec napisał/a:

    Robiłam dziś coś bardzo podobnego, tylko w wersji obiadowej. Przyznam, że szparagi nieustannie mnie zaskakują – im więcej ich u mnie w domu, tym bardziej się w nich zakochuję. Muszę spróbować Twojego pomysłu śniadaniowego – wygląda niezwykle zachęcająco!

  8. Natalia - Poezja Smaku lovingit.pl napisał/a:

    Dzięki za taką świetną inspirację! Dziś znów mam na obiadek szparagi 😉 I planowałam je normalnie ugotować, ale widząc te pyszności, muszę wypróbować przepis! 🙂 Czym można skropić szparagi zamiast octu balsamicznego? I czy jest jakiś substytut szynki lub boczku? Tzn. czy można zawinąć je czymś bezmięsnym? Albo ewentualnie nie tak cienkim, nie mam pod ręką tej cieniutkiej szyneczki…

    • Natalia - Poezja Smaku Natalia napisał/a:

      Można skropić je je sokiem z cytryny wymieszanym z oliwą. Najlepiej smakują ze słoną szynką – ale można zawinąć je także elastycznym serem, a następnie owinąć zwykłą szynką. Bezmięsnie to polecam ciasto francuskie do owinięcia 🙂

  9. Natalia - Poezja Smaku lovingit.pl napisał/a:

    PRZEEEPYSZNEE!!!! 😀 Taka euforia ogarnęła mnie podczas przygotowań, pieczenia, konsumowania i zaraz po, że muszę stokrotnie podziękować za taki wspaniały przepis 😀 Przygotowanie jest bardzo proste i niesamowicie szybkie, myślałam, że więcej czasu to zajmie 🙂 Smak jest nie do opisania – i już więcej żadnych gotowanych szparagów, a tylko pieczone! Uwielbiam chrupać, a te były tak chrupkie, ciekawie przeszły smakiem cytryny na środku. Owinęłam je serem mozzarella i kawałkiem boczku, choć były to trochę krótkie plastry, więc użyłam wykałaczek i wszystko ładnie się trzymało. Nie dość, że proste, szybkie i bardzo smaczne, to jeszcze takie efektowne – już planuję obiadek dla całej rodzinki 😉 Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam!

    • Natalia - Poezja Smaku Natalia napisał/a:

      Cieszę się, że w wersji pieczonej smakowały 🙂 Szparagi są pyszne i pasują praktycznie do wszystkiego 🙂

  10. Chętnie bym takie zapakowane zabrała ze sobą na piknik. Wyglądają świetnie i zakładam że smakują jeszcze lepiej. Zapraszam do siebie na białe szparagi również z piekarnika;)

  11. Natalia - Poezja Smaku Salvador Dali napisał/a:

    aaaaa…! Piękne, pyszne… 🙂 Sama kusze się, będą chyba w sobotę;D

  12. Ja smażę na patelni i jest równie pysznie. Bardzo lubię szparagi zawijane w szynce 🙂

  13. Natalia - Poezja Smaku Ania napisał/a:

    pycha!:) proste ale i efektowne:)

  14. pychotka:) mniam mniam:)

  15. Natalia - Poezja Smaku Łasuch w kuchni napisał/a:

    Uwielbiam, uwielbiam i jeszcze raz uwielbiam 🙂

  16. Natalia - Poezja Smaku Samantha napisał/a:

    Pyszna wersja ! Z szynka parmeńską smakują wybornie ! 🙂

  17. Natalia - Poezja Smaku ugotujmyto.pl napisał/a:

    Bardzo kusząca ta przystawka..:)!

  18. Natalia - Poezja Smaku nathalia8 napisał/a:

    oj,jutro musze zakupic!mniam!

  19. Natalia - Poezja Smaku Kas napisał/a:

    Dla maniaków szparagów, polecam moje nowe odkrycie kulinarne – sałatka na ciepło ze szparagami i rybką, poezja 🙂 http://owocemorza.blogspot.com/2013/05/wiosenna-saatka-na-ciepo.html

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)