Pieczone szparagiSzparagi idealnie nadają się na przystawkę lub śniadanie. Szczególnie wiosną, gdy są świeże i łatwo dostępne. Nawet surowe cieszą oko i pięknie wyglądają. Smakują znakomicie połączone ze słoną szynką (np. parmeńską, serrano lub szwarcwaldzką) i orzeźwiającą cytryną. Smaku dopełnia jajko, które możemy przygotować właściwie w dowolnej formie.

Składniki:

  • 5-6 szparagów na osobę
  • 2 plasterki szynki dojrzewającej lub wędzonego boczku na osobę
  • 1 jajko na osobę
  • ocet balsamiczny
  • parmezan (opcjonalnie)
  • cytryna
  • sól morska
  • świeżo zmielony pieprz

Ze szparagów odcinamy zdrewniałą końcówkę i płuczemy pod bieżącą wodą. Wkładamy je do naczynia i zalewamy wrzątkiem. Zostawiamy na 1-2 minuty, a następnie od razu wkładamy do bardzo zimnej wody. Po zahartowaniu bierzemy ok. 5-6 szparagów i owijamy wokół nich 2 plasterki szynki lub boczku. Kładziemy na blaszce wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Lekko skrapiamy octem balsamicznym, posypujemy solą morską i pieprzem. Ścieramy na nie odrobinę skórki z cytryny. Z cytryny odcinamy plasterek i odkrawamy miąższ ze środka – aby uzyskać pierścień. Obrączkę zakładamy na szparagi. Pieczemy przez ok. 12-15 minut w 200ºC (najlepiej używając funkcji grilla lub grzania górnego). W tym czasie gotujemy jajko – na miękko (ok.4 minuty) lub półtwardo (6-8 minut). Można też usmażyć jajko sadzone lub ugotować w koszulce (2 minuty). Upieczone szparagi wyjmujemy i podajemy z jajkiem. Możemy posypać je tartym parmezanem.

Pieczone szparagi

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych