Pełnoziarnista tarta z łososiem i szpinakiem

Quiche na obiad? Czemu nie? Pełnoziarnista tarta z łososiem i szpinakiem będzie odpowiednia zarówno na przystawkę, lekkie danie główne jak i kolację. Zdecydowałam się użyć zdrowszej mąki pełnoziarnistej, lecz jeśli jej akurat nie macie, jak najbardziej nada się zwykła. Jest to przepis podstawowy – wg uznania możecie dodać także: pokrojoną w kostkę fetę, suszone pomidory, tartą mozzarellę, kapary lub przekrojone na pół pomidorki koktajlowe – ja dodałam odrobinę mozzarelli.

Tarta z łososiem i szpinakiemCiasto:

  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (250g)
  • 120 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka zimnej wody

Farsz:

  • 250 g świeżego łososia
  • ok. 250-300 g mrożonego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 jajka
  • pół szklanki gęstej śmietany
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • opcjonalnie jeden lub dwa wybrane dodatki: pomidorki, suszone pomidory, kapary, brokuły, mozzarella, feta, parmezan, papryka, oliwki

Do mąki dodajemy sól i posiekane w małą kostkę masło. Wyrabiamy okruszki w podobny sposób jak na kruszonkę, a następnie dodajemy jajko i łyżkę zimnej wody. Ciasto formujemy w kształt kuli i odstawiamy na 30 minut do lodówki.

W czasie gdy ciasto się schładza mrożony szpinak odparowujemy z wody na patelni. Zajmie to ok. 20-25 minut. Po tym czasie dodajemy do niego sól, pieprz oraz wyciśnięte ząbki czosnku. Mieszamy. Zdejmujemy z ognia. Po chwili dodajemy jedno białko jajka i energicznie mieszamy. Odstawiamy do ostudzenia.

Przygotowujemy tortownicę o śr. 26cm. Schłodzone ciasto wałkujemy na wielkość większą od tortownicy przez dwa kawałki przezroczystej folii (ewentualnie przez czystą torebkę spożywczą od zakupów) – dzięki temu nie będzie się przerywać. Ciasto układamy w środku i wyrównujemy tak, aby brzegi sięgały ponad połowę wysokości blaszki. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki jeszcze na co najmniej 10 minut. Łososia solimy i pieprzymy (nie zdejmujemy skóry, jeśli jest). Wkładamy rybę do blaszki wyłożonej folią aluminiową. Nagrzewamy piekarnik do 200°C (lub 190°C z termoobiegiem).

Ciasto wykładamy folią aluminiową tak, aby przykryła całe i wysypujemy na wierzch suchą fasolę, groch, ryż lub kulki ceramiczne, aby obciążyć tartę. Wstawiamy ciasto razem z łososiem do piekarnika i pieczemy przez 15 minut. W tym czasie miksujemy 3 jajka i 1 żółtko. Dodajemy śmietanę i mleko. Miksujemy ponownie. Dodajemy musztardę, koperek, skórkę z cytryny, gałkę oraz solidnie solimy i pieprzmy. Na końcu dodajemy przestudzony szpinak. Po wymieszaniu masa jest gotowa.

Ciasto wyjmujemy z piekarnika i zdejmujemy obciążenie oraz folię. Łososia rozdrabiamy widelcem, a jego kawałki układamy na całej powierzchni ciasta. Jeśli używamy dodatków np. fety czy suszonych pomidorów – rozkładamy je w tym momencie. Zalewamy rybę masą jajeczno-szpinakową. Wierzch możemy, ale nie musimy posypać tartym serem np. mozzarellą. Wstawiamy do piekarnika o takiej temp. jak uprzednio na 35-40 minut. Po upieczeniu kroimy dopiero po 5 minutach od wyjęcia. Tarta z łososiem i szpinakiem jest równie dobra na ciepło jak i na zimno.

Tarta z łososiem i szpinakiem


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

26 Odpowiedzi na Pełnoziarnista tarta z łososiem i szpinakiem

  1. teenager ;) napisał/a:

    piszę się na taką pyszną tartę! połączenie szpinaku i łososia w 100% pyszne! na obiad jak znalazł :)

  2. Inspirowane Smakiem napisał/a:

    Ale pyszności. Uwielbiam pełnoziarnistą mąkę jako podstawę do tarty, nadaje jej taki lekko orzechowy smak w moim odczuciu. :)

  3. Patyska napisał/a:

    Chyba dziś wpadnę do Ciebie ;) Fajny pomysł z dodatkiem musztardy.

  4. Salvador Dali napisał/a:

    nie łączyłam jeszcze nigdy szpinaku i ryby-brzmi doobrze ;)

  5. Małgosia napisał/a:

    Uwielbiam wytrawne tarty! Ta wygląda niesamowicie :)

  6. Dzikowiec napisał/a:

    Ojej, ale niesamowicie wygląda!

  7. ELA.M napisał/a:

    Nie przepadam za szpinakiem, ale wygląda smakowicie. Może gdybym nie wiedziała że tam jest szpinak, bym się skusiła:)

  8. judik napisał/a:

    Ostatnio robiłam podobną tylko bez łososia, pyszna Ci wyszła! :-)

  9. skoraq cooks napisał/a:

    Świetna tarta no i ten zieloniasty kolor. Częstuję się kawałkiem :-)

  10. Takie danie na obiad to ja rozumiem :) Pyszności.

  11. Agnieszka napisał/a:

    Zjadłabym i to bardzo.

  12. lutka40 napisał/a:

    Ciekawe połączenie .Wygląda na bardzo smaczną

  13. Inka napisał/a:

    Mam wszystkie składniki, wiec mam już pomysł na jutrzejszy obiadek :)

  14. Beata napisał/a:

    Uwielbiam połączenie łososia i szpinaku! Pycha:)

  15. martawkuchni.blog.pl napisał/a:

    Takie połączenie smaków musiało smakować cudownie:) wygląda rewelacyjnie:)

  16. Ania napisał/a:

    uwielbiam wszelkie tarty, słone w szczególności, ale jakoś rzadziej robię, ta wersja przepyszna musiała być:)

  17. Ola in the kitchen napisał/a:

    Jedno z moich ulubionych połączeń szpinak i łosoś. Po prostu uwielbiam!

  18. W Twoim wydaniu wygląda przepysznie :)

  19. ugotujmyto.pl napisał/a:

    Pięnie wygląda i na pewno pysznie smakuje :) !

  20. Magda C. napisał/a:

    Tylko wyrzuciłabym szpinak i mogę zjeść całą! Wygląda bardzo smacznie :)

  21. Asia napisał/a:

    Dodałam pomidory suszone i ser typu feta. Pierwsze dwa kęsy smakowały jak dla mnie zbyt cytrynowo, potem przyzwyczaiłam się do tego nieco dziwnego smaku. Wyszło pysznie :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)