Dyniowa latte to od lat jesienno-zimowy hit popularnej sieci kawiarni Starbucks. Jakiś czas temu postanowiłam przyrządzić podobny rodzaj kawy w domu. Choć dynia wydaje się być mało kawowym dodatkiem zapewniam, że kawa z dyniowym syropem smakuje doskonale. Jest bardzo aromatyczna i piernikowa. Polecam szczególnie dla osób lubiących mleczne kawy korzenne (oczywiście jeśli wolicie kawy bezmleczne nie ma problemu, aby przygotować dyniowe espresso ;)).
Syrop dyniowy:
- 4 łyżki puree z dyni*
- 3 laski cynamonu (lub płaska łyżeczka mielonego)
- 5-6 goździków
- 2 łyżki cukru z wanilią
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 1,5 szklanki wody
- 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
- 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
Dyniowa latte:
- ok. 200 ml mleka 3,2%
- 1 porcja espresso z kawiarki lub ekspresu (ok. 30 ml)
- ok. 2 łyżki syropu dyniowego
- szczypta cynamonu
Dyniowe latte: Podgrzewamy mleko do temperatury ok. 60°C (powinno być gorące, ale nie wrzące). Spieniamy za pomocą spieniacza do mleka (można też spienić mleko w ekspresie do kawy ze specjalną końcówką, wtedy nie trzeba go podgrzewać – zrobi to gorąca para). Na dno szklanki wlewamy syrop dyniowy. Następnie wlewamy powoli spienione mleko. Na końcu delikatnie i powoli wlewamy espresso. Otrzymamy 4 warstwy: syrop, mleko, kawę oraz piankę. Możemy posypać wierzch szczyptą cynamonu. Tak przygotowanej kawy nie słodzimy. Będzie słodka po zmieszaniu warstw.

* Puree z dyni można przyrządzić na dwa sposoby. Pierwszy to pokrojenie dyni (wraz ze skórką) na duże kawałki lub plastry (pestki należy wydrążyć łyżką) i upieczenie pod folią aluminiową przez ok. 30-40 minut w piekarniku w 180ºC. Potem należy tylko odkroić skórkę i zblendować dynię na gładką masę. Drugi to ugotowanie pokrojonej dyni do miękkości. Następnie trzeba odkroić skórkę i zblendować (ewentualnie rozgnieść widelcem). Gdyby masa była wodnista – nadmiar wody należy odcisnąć. Jeśli używamy dyni odmiany hokkaido – nie ma potrzeby zdejmowania skórki. Puree z dyni można wykorzystać na wiele sposobów do niemal wszystkich dań z użyciem dyni.
Cudne warstwy! Jestem kawowym purystą, ale Twojej dyniowej bym nie odmówiła 🙂
Ja do purystów nie należę – gwałcę kawę mlekiem, cukrem, bitą śmietaną, a jak widać nawet dynią 😉
Właśnie robię syrop bo Pure dyniowe zrobione. To nie może być niedobre.
Wygląda fantastycznie! dostanę zapas dyni i przygotuję sobie taką pyszność, mimo ze zazwyczaj piję tylko kawę z mlekiem lub czarną
Warto przypomnieć sobie o przepisie, gdy przy okazji zostanie nam trochę dyniowego puree
Wow! Jest doskonała w każdym calu!
wow!!!! lecę do Ciebie na kawkę 🙂 wspaniała!!
Nigdy jeszcze nie piłam takiej latte, ale spróbowałabym bardziej niż chętnie 🙂
Szkoda, że nie lubię takich napojów, bo wygląda bardzo apetycznie 🙂
jestem nią oczarowana!
Jestem pod wrażeniem! Nie wiedziałam, że takie cudo jest osiągalne w warunkach domowych;)
U Ciebie pyszne jesienne smaki… Moja dynia jeszcze czeka na swoją kolej i nie uwierzysz, ale na taką latte też mam chrapkę. Na razie sobie popatrzę na Twoją 🙂
Bardzo proszę 🙂
Takiej kawy nie miałam okazji pić, bardzo żałuję, bo Twoja wygląda fantastycznie 🙂
Zapraszam do Akcji – Dynia 2013 Na durszlaku ! 🙂 http://koperekwkuchni.blogspot.com/2013/09/akcja-dynia-2013.html
Takiej Latte to jeszcze nigdy nie piłam:)
Zachęciłaś mnie żeby tam zajrzeć. Mniemam jednak, ze Twoje jest lepsza:)
Nie wiem czy lepsza, ale na pewno domowa i tańsza 🙂
nie słyszałam o takiej kawie, ale taaak się prezentuje, że nie dziwię się, iż jest hitem:)
Piękne warstwy ci wyszły 😀
Taka korzenna kawka jest pyszna. 🙂
taką kawę bym wypiła nawet o tej godzinie.
Ja wieczorem uwielbiam pić kawę – dlatego zaopatrzyłam się w bezkofeinową 🙂
Ach te równe warstwy;) kawy z dynia jeszcze nie robiłam,ciekawi mnie ten smak;)
muszę się skusić na ten syrop…
Robiłam taką, jest pyyyszna:)
Ale fajny pomysł 🙂 Nie wpadłabym na to 🙂
Zachwycająco wygląda, domyślam się, że smakuje rewelacyjnie !
Leżą u mnie 4 dynie piżmowe, które mam zamiar przerobić w weekend na różne pyszności dla wyjątkowych gości z Polski a przy okazji nie odmówię sobie takiego dyniowego latte…:)
Jeśli kawa to tylko z mlekiem lub czarna:) z dynią jeszcze nigdy kawy nie piłam i nie słyszałam nigdy o tym połączeniu. Dyniowe latte na zdjęciu wygląda świetnie:)
pychota, wypróbowałam na sobie i gościach 🙂
Witam ile czasu można przechowywać ten syrop dyniowy
Trudno mi powiedzieć bo zużyliśmy go bardzo szybko 🙂