Pasztet z wątróbki z karmelizowanymi jabłkami

Pasztet z wątróbki z karmelizowanymi jabłkamiPasztety lubią niemal wszyscy – szczególnie na Święta nie może ich zabraknąć na stole. Oprócz tradycyjnych pasztetów pieczonych, warto przygotować prosty pasztet z wątróbki – jest idealny jako świąteczna przystawka do smarowania pieczywa. Nie wymaga pieczenia, a smakuje wybornie. Karmelizowane na maśle jabłka to pomysł, który zaciągnęłam z Masterchefa – nie tylko świetnie pasują, ale także urozmaicają strukturę aksamitnego pate.

Pasztet z wątróbki z karmelizowanymi jabłkami:

  • 500 g wątróbek drobiowych
  • 120 g masła dobrej jakości (użyłam Kerrygold)
  • 4 cebule szalotki
  • 4 łyżki koniaku
  • 2 średnie jabłka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz

Przybranie:

  • 1 jabłko
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 20 g masła dobrej jakości (użyłam Kerrygold)
  • żurawina

FlambirowanieWątróbki oczyszczamy z błon i włókien. Szalotki kroimy w kostkę. Jabłka obieramy i kroimy w niewielką kostkę. Masło wyjmujmy z lodówki i dzielimy na trzy porcje: większą – ok. 80 g oraz dwie mniejsze po ok. 20 g.

Małą część masła rozpuszczamy na patelni. Dodajemy jabłka i podsmażamy przez ok. 5 minut, aż zmiękną, co jakiś czas mieszając. Usmażone jabłka odkładamy, a na patelnię wkładamy drugą, małą część masła. Gdy się rozpuści, dodajemy wątróbki. Posypujemy je solą i pieprzem – smażymy na dużym ogniu przez ok. 1 minutę na każdą stronę lub do czasu, aż zmienią kolor. Dodajemy do nich pokrojone szalotki, wyciskamy czosnek i smażymy kolejne dwie minuty. Po tym czasie do wątróbek dolewamy koniak – gdy tylko się zagotuje, podpalamy zawartość patelni i szybko się odsuwamy. Płomień wypali alkohol, a pozostawi sam smak. Ogień zgaśnie po ok. 30 sekundach. Zestawiamy z palnika i studzimy.

Całkowicie ostudzone wątróbki wkładamy do malaksera i blendujemy na gładką masę. Przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Odłożoną, największą część masła miksujemy mikserem. Dodajemy wątróbki i ponownie miksujemy. Dodajemy jabłka i mieszamy szpatułką. Przekładamy pasztet do mniejszych naczyń.

Przygotowujemy przybranie: jabłko kroimy w grube plastry. Wykrawamy kieliszkiem gniazda nasienne. Rozpuszczamy masło i kładziemy jabłka. Na wierzchu posypujemy je cukrem i odwracamy na drugą stronę. Posypujemy cukrem z drugiej strony. Podsmażamy ok. 2-3 minuty, aż cukier się skarmelizuje. Jabłka przekładamy na wierzch pasztetów. Na środku układamy suszoną żurawinę.

Pasztet z wątróbki z karmelizowanymi jabłkami


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

10 Odpowiedzi na Pasztet z wątróbki z karmelizowanymi jabłkami

  1. Ewa napisał/a:

    Jest wspaniały! Dzięki za inspirację!

  2. Marzena napisał/a:

    Wątróbki to ja za bardzo nie lubię, ale sam pomysł fajny 🙂

  3. Ania napisał/a:

    jak dla mnie rewelacja 🙂 podoba mi się ten dodatek karmelizowanych jabłek 🙂

  4. Doskonały smak, domowy pasztet to dopiero rarytas 🙂

  5. Marzena napisał/a:

    Podoba mi się ten dodatek karmelizowanych jabłek:-)

  6. Magda C. napisał/a:

    Świetny pomysł z tym pasztetem i dodatkiem karmelizowanych jabłek! Zjadłabym <3

  7. cookiemonster napisał/a:

    Mimo, że nie przepadam za pasztetami to ten zachęca mnie w 100% bo wygląda naprawdę świetnie 😀

  8. iza napisał/a:

    same smakowitości

  9. Smacznie i zdrowo napisał/a:

    Mmm, wyglada pysznie! Przy wolnej chwili na pewno spróbuję!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)