Seromak - makowiec z seremKażdy członek rodziny ma swoje ulubione ciasto świąteczne.  Jeden lubi piernik, inny sernik, następny makowiec, a i często znajdzie się ktoś, kto ze wszystkich słodyczy najbardziej lubi śledzie. Ciężko dogodzić wszystkim, ale seromak (seromakowiec) to ciasto, które na pewno przypadnie do gustu zarówno fanom sernika, jak i makowca. Mój makowiec z serem jest bez spodu – prosty, a jakże smaczny. Duża blacha świątecznej przyjemności!

Warstwa makowa:

  • 400 g zmielonego maku (kupuję już zmielony)
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 8 łyżek kaszy manny
  • 100 g masła (pół standardowej kostki)
  • 2 średnie jabłka
  • 5 dużych, wiejskich jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki zmielonych orzechów (lub migdałów)
  • 1 łyżka domowej skórki pomarańczowej
  • opcjonalnie bakalie: rodzynki, posiekane orzechy

Masa serowa (składniki w temp. pokojowej):

  • 1 kg zmielonego twarogu lub gęstego sera wiaderkowego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 5 dużych, wiejskich jajek
  • 1 budyń waniliowy bez cukru (proszek)
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki 30% (125 ml)

Masa serowa: Składniki na masę serową wyjmujemy z lodówki na dwie godziny przed pieczeniem, aby nabrały temperatury pokojowej. Ser miksujemy wraz z jajkami i cukrem. Dodajemy budyń, a na końcu śmietanę kremówkę. Mieszamy.

Masa makowa: Zmielony mak zalewamy wrzącym mlekiem, przykrywamy i zostawiamy na godzinę do napęcznienia. Po tym czasie do maku dodajemy kaszę, cukier, rozpuszczone masło, zmielone orzechy, starte na tarce jarzynowej jabłka, żółtka jajek oraz skórkę pomarańczową i bakalie (jeśli używamy). Mieszamy. Białka ubijamy z cukrem, dodajemy do masy makowej i delikatnie mieszamy.

Blachę o wymiarach ok. 36×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy masę makową i wyrównujemy. Na nią bardzo powoli wylewamy masę serową (nie w jednym miejscu, starajmy się ją rozlać po całej powierzchni). Jako że masy mają podobną gęstość, będą się wtapiały w różnych miejscach. Wkładamy blachę do piekarnika nagrzanego do 170°C i pieczemy ok. 45 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 150°C i pieczemy jeszcze 35-40 minut. Studzimy przy bardzo lekko uchylonych drzwiczkach. Potem w temperaturze pokojowej do całkowitego ostygnięcia. Gotowy seromak warto podać z polewą.

Przykładowa polewa czekoladowa: 4 łyżki masła, 4 łyżki cukru, 3 łyżki przesianego kakao, 2 czubate łyżki kwaśnej śmietany, 1 łyżka wody – podgrzewamy do rozpuszczenia składników, często mieszając.

Seromak - makowiec z serem

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych