Niemieckie ciasto z czerwonych porzeczek

Niemieckie ciasto z czerwonych porzeczekPochodzi ze Szwabii i zwie się „Träubleskucha” – ciasto z czerwonych porzeczek, znalazłam tutaj, a przygotowanie go to był strzał w dziesiątkę!  To przepis babci autorki, a jak wiadomo – babcine receptury są najlepsze. Sama pamiętam jak zarówno u jednej, jak i u drugiej babci rósł krzak czerwonych porzeczek. Zawsze najlepiej smakowały zerwane prosto z krzaka. Teraz niestety krzewów dawno nie ma, więc owoce muszę kupować. Smak nie ten sam, jednak w słodkich wypiekach sprawdzają się znakomicie. Kwaskowate, czerwone porzeczki wspaniale łączą się z bezową pierzynką, która w tym przepisie zawiera dodatkowo mielone migdały aromatyzujące wypiek. Składniki i przepis są bardzo proste, dlatego nie warto czekać, tylko od razu zrywać lub kupić porzeczki!

Niemieckie ciasto z czerwonych porzeczek:

  • 500 g czerwonych porzeczek
  • 100 g miękkiego masła (pół kostki)
  • 4 jajka
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki mielonych migdałów lub orzechów
  • do podania: bita śmietana

Miękkie masło ucieramy mikserem z połową szklanki cukru na puch. Dodajemy dwa całe jajka (stopniowo, ciągle mieszając) i dwa żółtka. Na końcu dodajemy mąkę z proszkiem.  Gdy całość będzie jednolita, wykładamy ciasto na dno tortownicy 24-26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wykładamy czerwone porzeczki obrane z szypułek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (lub 170°C z termoobiegiem) i pieczemy przez 30 minut.

Pod koniec pieczenia ubijamy pozostałe dwa białka. Gdy będą sztywne, dosypujemy pół szklanki cukru i miksujemy przez ok. 3 minuty. Wyłączamy mikser i dodajemy mielone migdały (lub np. orzechy laskowe, ja po prostu mielę płatki migdałowe) – mieszamy szpatułką. Wyjmujemy podpieczone ciasto, szybko rozsmarowujemy białka na wierzchu i od razu wstawiamy z powrotem do piekarnika na ok. 20 minut. Po przestudzeniu ciasto podajemy z bitą śmietaną.

Niemieckie ciasto z czerwonych porzeczek

Niemieckie ciasto z czerwonych porzeczek

Niemieckie ciasto z czerwonych porzeczek

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

4 Odpowiedzi na Niemieckie ciasto z czerwonych porzeczek

  1. Natalia - Poezja Smaku Ewa napisał/a:

    Bardzo apetyczne, beza i porzeczki to skład idealny dla mnie 🙂

  2. Natalia - Poezja Smaku Ania napisał/a:

    Super przepis – bardzo apetyczne zdjęcia :)))

  3. Natalia - Poezja Smaku Julia napisał/a:

    This looks great!

  4. apetycznie wygląda to ciacho 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)