Makowiec z bezą

Makowiec z bezą na kruchym cieście (a właściwie półkruchym, jeśli mam być dokładna) to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego makowca. Po zrobieniu kruchego ciasta na żółtkach zazwyczaj zostają nam nadmiarowe białka – tutaj zamieniają się one w chrupiącą bezową skorupkę. Jeśli kupimy zmielony mak w torebkach, to pracy przy nim nie będzie dużo – polecam takie ułatwienie. Makowiec ładnie prezentuje się na stole, jest spory (składniki na dużą, prostokątną blaszkę) i spokojnie można przygotować go dzień lub dwa przed podaniem.

Makowiec z beząSpód:

  • 2 szklanki mąki pszennej (290 g)
  • 150 g masła (3/4 kostki)
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 żółtka jajek (białka zostawiamy do bezy)
  • 1 łyżka gęstej śmietany 18%
  • szczypta soli

Masa makowa:

  • 400 g maku (najlepiej kupić zmielony)
  • 200 g herbatników
  • 100 g masła (pół kostki)
  • 4 jajka
  • 1 łyżka miodu
  • 1 szklanka mleka (250 ml)
  • 3/4 szklanki cukru (120 g)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropel olejku migdałowego
  • namoczone w rumie rodzynki lub posiekane orzechy włoskie (można pominąć)

Beza:

  • 4 białka jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka mąki (skrobi) ziemniaczanej

Masa makowa: W rondelku podgrzewamy mleko z masłem oraz miodem. Zalewamy mak, przykrywamy i zostawiamy na 40 minut do napęcznienia. Jeśli kupiliśmy zwykły mak (nie zmielony) mielimy dwukrotnie przez maszynkę do mięsa z założonym małym sitkiem.

Spód:  W czasie gdy mak pęcznieje, zagniatamy jednolite ciasto, ze wszystkich składników na spód. Można to zrobić ręcznie lub wrzucić wszystkie składniki do malaksera i zmiksować pulsacyjnie. Kulę z ciasta owijamy folią i wkładamy na 30 minut do zamrażarki. Blachę o wymiarach 36×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto ścieramy na tarce o grubych oczkach i równomiernie rozkładamy na dnie blaszki. Bardzo lekko dociskamy, aby wyrównać powierzchnię. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez 12 minut. Odstawiamy do ostudzenia.

Masa makowa: Do maku dodajemy roztarte na pył herbatniki (można zmielić w malakserze, w moździerzu lub rozbić młotkiem przez foliową torebkę). Mieszamy. Jajka ubijamy z cukrem i olejkiem migdałowym na puszystą masę. Dodajemy do maku. Mieszamy. Na końcu dodajemy proszek do pieczenia i bakalie. Gotową masę makową rozkładamy na przestudzonym spodzie.

Beza: Białka ubijamy mikserem ze szczyptą soli. Gdy będą już białe, bardzo powoli, stopniowo dosypujemy cukier – ciągle ubijając. Miksujemy do czasu, aż cukier się rozpuści, wtedy dodajemy mąkę ziemniaczaną (wystarczy wziąć odrobinę białek między dwa palce i rozetrzeć – jeśli czuć grudki cukru, trzeba miksować dalej). Bezę delikatnie rozsmarowujemy na maku i od razu wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 160°C z termoobiegiem (lub 180 bez) przez około 45 minut. Potem piekarnik wyłączamy, w drzwiczki wkładamy drewnianą łopatkę i studzimy tak przez 10 minut.

Makowiec z bezą

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

40 Odpowiedzi na Makowiec z bezą

  1. Natalia - Poezja Smaku Tomek Bielany napisał/a:

    Miły przepis, będę go musiał przetestować.

  2. Natalia - Poezja Smaku Inspirowane Smakiem napisał/a:

    Mmm, uwielbiam takie makowce, gdzie stosunek masy makowej do pozostałych składników wynosi 2:1 :))))

  3. Natalia - Poezja Smaku Królowa Karo napisał/a:

    Ja zawsze robię makowca zwijanego. Mama robi taki tradycyjny, ale z kruszonką. Myślę, że ta wersja też jest warta uwagi.

  4. Natalia - Poezja Smaku bielinka napisał/a:

    Nabrałam ochoty na makowiec 🙂

  5. Natalia - Poezja Smaku skoraq cooks napisał/a:

    Wszystko co z bezą uwielbiam, więc nie mogę nie lubić tego makowca 🙂

  6. Natalia - Poezja Smaku Małgosia-napiecyku napisał/a:

    Nie jadłam takiego makowca, musi świetnie smakować…..mniam… 🙂

  7. Natalia - Poezja Smaku Amber napisał/a:

    Doskonała świąteczna propozycja zamiast klasycznego makowca!

  8. Natalia - Poezja Smaku ladylaura. napisał/a:

    Wspaniały makowiec.

  9. Natalia - Poezja Smaku Marzena napisał/a:

    Mam wielką ochotę upiec w tym roku Twój placek, ale coś mi bezowe góry nie wychodzą…

  10. Natalia - Poezja Smaku jak napisał/a:

    Wlasnie robie makowca. I mam pytanie, ile mleka do masy makowej?

  11. Natalia - Poezja Smaku jak napisał/a:

    4 razy czytalam i nie widzialam 😉 dziękuję

  12. Dla mnie to ciasto idealne – beza, mak.. 🙂 Pycha.

  13. Natalia - Poezja Smaku studentka na diecie napisał/a:

    Ah narobiłaś mi chęci na makowca 😀

  14. Natalia - Poezja Smaku Kolizje Smakow napisał/a:

    Bardzo fajny pomysł. Deser idealny dla mojej mamy: makowiec + beza! Mniam 🙂

  15. Natalia - Poezja Smaku Kuchnia u Krysi napisał/a:

    Ale ten makowiec mi się podoba. Chyba się skuszę na niego (żeby go upiec) 🙂
    Mam niemielony mak. Czy mam zmielić suchy mak? Czy dopiero po zaparzeniu?

  16. Natalia - Poezja Smaku marcela napisał/a:

    ooo mamuniu… poezja smaku!

  17. Natalia - Poezja Smaku Łucja napisał/a:

    Pięknie się prezentuje 🙂

  18. Natalia - Poezja Smaku Pati napisał/a:

    Bardzo pięknie się prezentuje!

  19. Natalia - Poezja Smaku Twój Raj napisał/a:

    Taki makowiec to ja rozumiem, dużo maku a jeszcze na górze beza …. to po prostu niebo w gębie, brawooooo !!!

  20. Ja też lubię makowce na kruchym ciescie, przepysznie z bezą 🙂

  21. Natalia - Poezja Smaku ugotujmyto.pl napisał/a:

    Takie napakowane makowce to ja bardzo lubię 🙂

  22. Natalia - Poezja Smaku iza napisał/a:

    pysznie wygląda

  23. piękni wygląda ten makowiec, piękna pianka!

  24. Natalia - Poezja Smaku elzabog napisał/a:

    czy mozna uzyc masy makowej gotowej?

  25. Natalia - Poezja Smaku Magda C. napisał/a:

    Najlepszy makowiec, uwielbiam 🙂

  26. Natalia - Poezja Smaku Słodkie Rewolucje napisał/a:

    Wygląda wspaniale i muszę wypróbować Twój przepis 🙂

  27. Natalia - Poezja Smaku Słodkie Rewolucje napisał/a:

    Wygląda wspaniale i wpisuję na moją listę świątecznych wypieków 🙂

  28. Natalia - Poezja Smaku jelka napisał/a:

    Ten makowiec to prawdziwa poezja smaku! Został mi już tylko malutki kawałeczek 🙁

  29. Wygląda fantastycznie:)

  30. Natalia - Poezja Smaku Ann1993 napisał/a:

    W jaki sposób przechowywać taki makowiec? W lodówce? Owinięty folią, przykryty ściereczką?

    • Szczelnie zamknięty/przykryty folią. Ja przechowywałam w temp. pokojowej, ale jeśli ma stać dłużej niż 1,5 dnia to lepiej trzymać w chłodnym miejscu: piwnicy lub lodówce

  31. Natalia - Poezja Smaku korra napisał/a:

    Upiekłam i rewelacja! Zapożyczyłam z Pani strony jeszcze sernik i jabłecznik z pianką, domownicy są pod wrażeniem 🙂 na pewno jeszcze nie raz wrócę na tą stronę podpatrzeć jakiś wspaniały przepis.

    Natomiast mam jedno pytanko spód w makowcu wyszedł mi trochę twardawy. Czy może być to spowodowane faktem, że nie włożyłam go do lodówki? (świąteczny brak miejsca). Czy jednak coś poknociłam w przepisie?
    Pozdrawiam gorąco i życzę wesołych świąt!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)