Miałam przyjemność uczestniczyć w bożonarodzeniowych warsztatach Kasi i Dr. Oetker zorganizowanych przez Blomedia w świetnie wyposażonym studiu kulinarnym CookUp. Warsztaty dla blogerów kulinarnych poprowadziły siostry Paulina i Weronika Popardowskie z So Sweet Project. Dziewczyny pokazały nam produkty do dekorowania świątecznych wypieków, a potem zajęliśmy się tym co lubimy najbardziej – pieczeniem! Powstało mnóstwo uroczych deserów na bazie kostki do pieczenia Kasia oraz kolorowych lukrów i ozdób Dr. Oetker. Mi w udziale przypadły piernikowe choinki – wieżyczki. Piernikami pachniało wszędzie! Wieżyczki pięknie prezentują się na stole, więc jeśli macie foremki w kształcie gwiazdek, zachęcam do ich przygotowania z poniższego przepisu.
Piernikowe choinki wieżyczki:
- 100 gramów kostki do pieczenia Kasia
- 180 gramów mąki
- 1 łyżeczka kakao
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej
- pół łyżeczki cynamonu
- 50 gramów cukru pudru
- 1 jajko – do ciasta dodajemy samo żółtko
- 1 łyżka śmietany 18%
- lukier: pozostałe białko + ok. 1 szklanka cukru pudru
- posypka cukrowa np: gwiazdki lub śnieżynki Dr. Oetker
Wszystkie składniki na ciasto razem mieszamy, formujemy kulę i zawijamy w folię aluminiową. Wkładamy na 30-40 minut do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy, wałkujemy na grubość nie większą niż 0,5 cm i szklankami, a najlepiej foremkami w formie gwiazdek o różnej wielkości wykrawamy ciasteczka. Im więcej rozmiarów tym efektowniejsze choinki. Nagrzewamy piekarnik do 180°C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej ciasteczka. Pieczemy ok. 10 minut – należy pilnować, żeby się za bardzo nie przypiekły. Wyjmujemy i odstawiamy do wystygnięcia. W przypadku tego przepisu będziemy potrzebować gęstego lukru – najlepiej takiej konsystencji, którą będzie można swobodnie rozsmarowywać na ciastkach. W tym celu białko należy zmieszać z cukrem pudrem, dodając tyle cukru, aby uzyskać satysfakcjonującą nas konsystencję. Zaczynając od największego piernika rozpoczynamy budowanie choinek. Ciastko smarujemy lukrem i kładziemy na nie mniejsze ciastka. Czynność powtarzamy aż do najmniejszego pierniczka, który w lukier wbijamy pionowo. Całość posypujemy drobnym kolorowym maczkiem, cukrem pudrem lub perełkami – śnieżynkami Dr. Oetker.
Choinki przygotowałyśmy z fantastyczną Kasią z Kuchni Nastrojowej. Polecam jej blog, Kasia robi świetne zdjęcia potraw.
Piernikowe choinki są proste do zrobienia, ale za to bardzo efektowne. Taki ciekawy zielony lukier oferuje w sprzedaży firma Dr. Oetker – świetnie pasuje do wieżyczek.
A to garść zdjęć z warsztatów, fotografie najlepiej uchwycą nastrój tego dnia 🙂
Cała ekipa ze swoimi wypiekami.
Organizatorzy przygotowali także filmik z warsztatów. Nawet ja się tam znalazłam 😉
Jeśli jesteście ciekawi innych przepisów, zapraszam do odwiedzenia strony producenta kostki do pieczenia Kasia – mojeciasto.pl, gdzie znajdziecie dużo kulinarnych inspiracji na Święta. Ja zamierzam wypróbować babkę migdałową ;).
Fotografie: Ja, Michał Niwicz
Wszystko wygląda genialnie i bardzo pozytywny filmik!:)
Cudne choineczki. Ale Ci zazdroszczę takich słodkich warsztatów 🙂 same pyszności 🙂
Pierniczki piekę w grudniu na potęgę:) Moje dziecko je uwielbia. Taką choineczkę chętnie zrobię bo wygląda świetnie.
Oj zazdroszczę tych warsztatów. A pierniczki powychodziły Wam przepiękne 🙂
Pozazdrościć takich warsztatów 🙂
Bałwanki i choinki bajeczne! 🙂
Świetna sprawa!
Brakuje tylko mięsa.
Mięsa w piernikach ? ;P
Cudowne swiąteczne smakołyki 🙂
O! Nawet moje „pracowite ręce” załapały się na zdjęcie 😀 Natalko Ciebie również miło było znów spotkać 🙂
Wspaniałe przeżycie 🙂 Twoje choinki prezentują się doskonale 🙂
ZAZDROSZCZĘ !
Jakie urocze choinki! Rewelacyjny pomysł na dekorację świątecznego stołu i to w dodatku do zjedzenia 🙂
Piękne te choinki 😉 Co roku mnie zachwycają 😉
Piękne piernikowe cudeńka. Świetna dekoracja. Fajnie na takich warsztatach. Zawsze wiedzę trzeba pogłębiać. A właśnie w ten sposób można się dużo dowiedzieć 🙂
Super warsztaty 🙂
Prześliczne… <3
perfekcyjne choinki 🙂 i świetne warsztaty 🙂
Choinki są wyjątkowo wdzięczną propozycją…
Wszystkie wyprodukowane smakołyki wyglądają obłędnie. Urzekły mnie rozpuszczone bałwanki i te piękne trójwymiarowe choinki 🙂
Przepiękna kolekcja świątecznych pyszności. Już czas zabrać się do pracy!
Super są te pisaki z lukrem, w tym roku kupiłam bratanicom i zaniosłam razem z pierniczkami, zabawa była przednia…..bratowa musiała biec do sklepu i dokupić drugie pudełko 🙂
wspaniała relacja