Piernikowe choinkiMiałam przyjemność uczestniczyć w bożonarodzeniowych warsztatach Kasi i Dr. Oetker zorganizowanych przez Blomedia w świetnie wyposażonym studiu kulinarnym CookUp. Warsztaty dla blogerów kulinarnych poprowadziły siostry Paulina i Weronika Popardowskie z So Sweet Project. Dziewczyny pokazały nam produkty do dekorowania świątecznych wypieków, a potem zajęliśmy się tym co lubimy najbardziej – pieczeniem! Powstało mnóstwo uroczych deserów na bazie kostki do pieczenia Kasia oraz kolorowych lukrów i ozdób Dr. Oetker. Mi w udziale przypadły piernikowe choinki – wieżyczki. Piernikami pachniało wszędzie! Wieżyczki pięknie prezentują się na stole, więc jeśli macie foremki w kształcie gwiazdek, zachęcam do ich przygotowania z poniższego przepisu.

Piernikowe choinki wieżyczki:

  • 100 gramów kostki do pieczenia Kasia
  • 180 gramów mąki
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 50 gramów cukru pudru
  • 1 jajko – do ciasta dodajemy samo żółtko
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • lukier: pozostałe białko + ok. 1 szklanka cukru pudru
  • posypka cukrowa np: gwiazdki lub śnieżynki Dr. Oetker

Wszystkie składniki na ciasto razem mieszamy, formujemy kulę i zawijamy w folię aluminiową. Wkładamy na 30-40 minut do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy, wałkujemy na grubość nie większą niż 0,5 cm i szklankami, a najlepiej foremkami w formie gwiazdek o różnej wielkości wykrawamy ciasteczka. Im więcej rozmiarów tym efektowniejsze choinki. Nagrzewamy piekarnik do 180°C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej ciasteczka. Pieczemy ok. 10 minut – należy pilnować, żeby się za bardzo nie przypiekły. Wyjmujemy i odstawiamy do wystygnięcia. W przypadku tego przepisu będziemy potrzebować gęstego lukru – najlepiej takiej konsystencji, którą będzie można swobodnie rozsmarowywać na ciastkach. W tym celu białko należy zmieszać z cukrem pudrem, dodając tyle cukru, aby uzyskać satysfakcjonującą nas konsystencję. Zaczynając od największego piernika rozpoczynamy budowanie choinek. Ciastko smarujemy lukrem i kładziemy na nie mniejsze ciastka. Czynność powtarzamy aż do najmniejszego pierniczka, który w lukier wbijamy pionowo. Całość posypujemy drobnym kolorowym maczkiem, cukrem pudrem lub perełkami – śnieżynkami Dr. Oetker.

Warsztaty Bożonarodzeniowe z Kasią i Dr. Oetker

Choinki przygotowałyśmy z fantastyczną Kasią z Kuchni Nastrojowej. Polecam jej blog, Kasia robi świetne zdjęcia potraw.

Warsztaty Bożonarodzeniowe z Kasią i Dr. Oetker

 Piernikowe choinki są proste do zrobienia, ale za to bardzo efektowne. Taki ciekawy zielony lukier oferuje w sprzedaży firma Dr. Oetker – świetnie pasuje do wieżyczek.

A to garść zdjęć z warsztatów, fotografie najlepiej uchwycą nastrój tego dnia 🙂

 Są proste do zrobienia, ale za to bardzo efektowne.

Warsztaty Bożonarodzeniowe z Kasią i Dr.Oetker

Warsztaty Bożonarodzeniowe z Kasią i Dr.Oetker

Warsztaty Bożonarodzeniowe z Kasią i Dr.Oetker

Warsztaty Bożonarodzeniowe z Kasią i Dr.Oetker

Warsztaty Bożonarodzeniowe z Kasią i Dr.Oetker

Warsztaty Bożonarodzeniowe z Kasią i Dr.Oetker

Warsztaty Bożonarodzeniowe z Kasią i Dr.Oetker

Warsztaty Bożonarodzeniowe z Kasią i Dr.Oetker

Warsztaty Bożonarodzeniowe z Kasią i Dr.Oetker

Cała ekipa ze swoimi wypiekami.

Warsztaty Bożonarodzeniowe z Kasią i Dr.Oetker

Organizatorzy przygotowali także filmik z warsztatów. Nawet ja się tam znalazłam 😉

Jeśli jesteście ciekawi innych przepisów, zapraszam do odwiedzenia strony producenta kostki do pieczenia Kasia – mojeciasto.pl, gdzie znajdziecie dużo kulinarnych inspiracji na Święta. Ja zamierzam wypróbować babkę migdałową ;).

Fotografie: Ja, Michał Niwicz

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych