Lody waniliowe – bez maszynki, bez mieszania

Lody waniliowe - bez maszynkiDziś przepis na najprostsze lody waniliowe. Przepis nie byle jaki, bo pochodzi z lat ’60-’70 i jest to receptura mojej babci – wychowałam się na tych lodach. Lody waniliowe nie potrzebują specjalnej maszynki do kręcenia i co ważniejsze nie trzeba ich mieszać podczas zamrażania. Są puszyste i kremowe – bez kryształków zamrożonej wody – a ich tajemnicą jest dokładne ubicie wszystkich składników. Pamiętam, że babcia często do połowy masy dodawała kakao i robiła lody marmurkowe. Jako, że do przepisu używamy surowych jajek koniecznie muszą być ze sprawdzonego źródła (najlepiej użyć jajek ekologicznych). Nie wiem czy powinnam się przyznawać jak wielką porcję potrafię ich zjeść, bo mimo swojej prostoty są po prostu fantastyczne!

Składniki:

  • 5 ekologicznych, świeżych jajek
  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 laska wanilii (można zastąpić odrobiną aromatu)

Jaja przelewamy wrzątkiem. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ubijamy z 1/3 cukru, białka ubijamy z 1/3 cukru i śmietanę ubijamy z 1/3 cukru. Wszystkie trzy masy łączymy mieszając łyżką i dodajmy ziarenka wyskrobane z laski wanilii. Lody waniliowe wlewamy do pojemnika na żywność (koniecznie takiego, który ma przykrywkę), zamykamy i wstawiamy do zamrażarki na minimum 12 h.

Lody waniliowe - bez maszynki

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

47 Odpowiedzi na Lody waniliowe – bez maszynki, bez mieszania

  1. Łucja napisał/a:

    Aż nabrałam ochoty :) waniliowe to moje ulubione, robiłam też sama w domu ale Twój przepis wypróbuję z wielką przyjemnością :D

  2. Pati napisał/a:

    Lody są fantastyczne, na pewno skorzystam z przepisu!

  3. Magda C. napisał/a:

    Uwielbiam lody, a takie domowe – pyszności! Na pewno skorzystam z przepisu :)

  4. Kuchnia u Krysi napisał/a:

    Jestem łąsuch na lody. Ten przepis jest fantastyczny. Kiedy czytałam nie mogłam opanować ślinotoku. Koniecznie muszę takie lody zrobić. Kupię tylko jajka i … do dzieła :)

  5. Aga napisał/a:

    Jestem w ciąży i mam wielkiego smaka na lody!
    Dziś je na pewno zrobię, proszę powiedzieć jak dużo ich wyjdzie z takiej porcji? jakoś sobie nie potrafię wyobrazić, to będzie pół litra?

  6. lekkibrzusio napisał/a:

    są przepiękne! a co najważniejsze takie proste

  7. Patyska napisał/a:

    Babcine przysmaki to jest to!

  8. Naprawdę kuszące, a ziarenka wanilii boskie :)

  9. ladylaura. napisał/a:

    Ja bym nie zastępowała wanilii aromatem ,to już nie będzie to samo.

    • Natalia napisał/a:

      Nie będzie, ale nie zawsze i wszędzie można dostać wanilię – szczególnie w mniejszych miejscowościach

  10. Beata napisał/a:

    Czy można zastąpić śmietanę jogurtem naturalnym a cukier np syropem z agawy, żeby były mniej kaloryczne..?

    • Natalia napisał/a:

      Śmietany nie można zastąpić, ponieważ puszystość tej wersji lodów wynika z jej ubicia. Z cukrem chyba można kombinować. Prawdziwe lody SĄ kaloryczne, niestety…

    • Beata napisał/a:

      Tak myślałam :) Zrobię je ponieważ na pewno są bardzo smaczne :)
      Mam jeszcze jedno pytanie: czy podczas mrożenia w ciągu tych dwunastu godzin nie trzeba tych lodów przemieszać, ponieważ kiedyś jak robiłam to tworzyły się kryształki lodu, a żeby ich uniknąć to trzeba raz na godzinę mieszać..?
      Czy można ten sam przepis wykorzystać na lody owocowe lub kakaowe?

    • Natalia napisał/a:

      Nie trzeba mieszać i to lubię w tym przepisie :) Większość przepisów na lody jest na żółtkach, które dodatkowo się zaparza. Tutaj mamy całe jajka. Ubite białka i ubita śmietana powodują, że lody są puszyste – gdy dokładnie ubijemy wszystkie składniki i zamkniemy pojemnik – kryształki się nie wytworzą. Tak więc zaletą tych lodów jest prostota wykonania (nie trzeba mieszać, gotować, ubijać na parze), za to wadą użycie surowych jajek – musimy więc użyć tych zaufanych.

      Z tego przepisu kakaowe jak najbardziej (tak jak pisałam we wpisie, moja babcia do połowy porcji dodawała kakao i wlewała obie masy do pojemnika – tworzył się marmurkowy wzór). Można też w ten sposób uzyskać kawowe i inne gdzie dodajemy proszek. Owocowe też można robić, ale wtedy masa będzie cięższa i już nie tak puszysta – może więc zaistnieć potrzeba mieszania co półgodziny w zamrażarce.

    • Beata napisał/a:

      Wczoraj zrobiłam te lody i właśnie degustujemy :) :) :) NIEBO W GĘBIE – PYCHA.
      Wyszły idealnie :) są puszyste, a co najważniejsze nie tworzą się kryształki :)
      Zrobiłam waniliowe i odjęłam dwie mniejsze części i do jednej dosypałam kakao i a do drugiej truskawki zmiksowane – WYSZŁY IDEALNIE – PYSZNE PRAWDZIWE LODY. :)
      Użyłam ekologicznych jajek, a zamiast cukru dałam ksylitol i prawdziwą wanilię Burbon – WYSZŁY WSPANIAŁE. :)
      Poproszę o przepis na sprawdzone lody – sorbet :)

    • Natalia napisał/a:

      Bardzo się cieszę, dzięki za opinię! :) sorbety jeszcze się pojawią

  11. Kaś napisał/a:

    bez maszynki i kilkukrotnego mieszania – dla mnie bomba, szukałam takiego przepisu

  12. Inspirowane Smakiem napisał/a:

    Kiedyś próbowałam robić lody bez mieszania i maszynki. Wyszła kompletna klapa. To pewnie te jajka są tutaj magicznym składnikiem – ja ich nie dodawałam, bo zawsze trochę się obawiam surowych (tiramisu też robię bez jajek). Ale zdjęcie lodów prosto z pojemniczka jest tak kuszące, że chyba będę musiała się przełamać. :)

    • Ach tiramisu musi być z jajami! :) Spróbuj kiedyś! (żółtka ubija się na parze, więc bakterie giną) – a na lody nie namawiam, bo jajka są zupełnie surowe – ja na szczęście mam ich pewne źródło :)

  13. Ola in the kitchen napisał/a:

    Świetny przepis, babcie wiedzą co dobre :D

  14. Ania napisał/a:

    bez mieszania? rewelacja!:) tego chyba najbardziej nie znoszę w domowych lodach – mieszania :P

  15. Mniam… Takie łatwe, a takie pyszne :)

  16. Królowa Karo napisał/a:

    Wyglądają bardzo apetycznie. I sprawdza się stara prawda – im mniej składników, tym lepiej :) Tylko skąd wziąć dziś jajka z pewnego źródła…

  17. Majana napisał/a:

    Cudowne są! I te drobinki wanilii wyglądają tak pieknie. :)

  18. Małgosia napisał/a:

    Uwielbiam lody waniliowe, najczęściej jednak robię w maszynce. Twoje rzeczywiście wyglądają na puszyste i te ziarenka wanilii… Ach… :)

  19. JustInka napisał/a:

    Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad produkcją własnych lodów. Ciągle coś mi przeszkadza, ale Twoje zdjęcia mnie chyba zainspirowały.

  20. gin napisał/a:

    Cudnie wyglądają z tymi waniliowymi kropeczkami :)

  21. iza napisał/a:

    cudowne!!! zapisuję je sobie do zrobienia

  22. dżemdżus napisał/a:

    Uwielbiam takie prawdziwe domowe lody, a niezaprzeczalnym ich plusem oprócz smaku jest fakt iz nie potrzeba do nich maszynki do lodów. Wiwat Babcia i jej cudowny przepis na lody. Wiwat Ty bo podzieliłaś sie z nami takim skarbem :)

  23. Ervisha napisał/a:

    Domowe lody??? Zawsze ;D

  24. Ela napisał/a:

    Mój synek, na pewno by się ucieszył z takich lodów:)

  25. Sosna napisał/a:

    Fantastyczny, prosty przepis na domowe lody. Super, że bez mieszania :D

  26. Mik napisał/a:

    Wreszcie znalazłem jakiś fajny przepis na lody w dodatku waniliowe za którymi przepadam. dzięki :)

  27. Paulina napisał/a:

    Już mi się mrożą :)

  28. Voyagedegustacje napisał/a:

    do zapisania do zrobienia!!!!!

  29. Ela napisał/a:

    Idealne na upalne dni. :)

  30. Paulina napisał/a:

    Natalia!

    Właśnie zrobiłam Twoje lody, są doskonałe! W ogóle Twoje pomysły na takie tradycyjne potrawy są zawsze strzałem w 10! Już wielokrotnie wykorzystywałam i zawsze wszystko wychodzi super.

    Pozdrawiam,

    Paulina

  31. Kinga napisał/a:

    Orientujesz się może ile mniej więcej gałek wyszło czy nie za bardzo? :)

  32. ugotujmyto.pl napisał/a:

    Są pyszne! Jutro przepis pojawi się na blogu. Bardzo dziękuję Natalio za przepis i pozdrawiam :)

  33. Ula Błoniarczyk napisał/a:

    Ale na pewno super te lody właśnie jadę do córki i wypróbujemy to napiszę jak wyszły

  34. iwona napisał/a:

    Witam. Mnie najbardziej smakuja lody z dodatkiem orzechow prazonych na suchej patelni i bakalii,dodaje jeszcze esensji waniliowej lub rumowej i mam lody bakaliowe …i to jest dopiero poezja smaku

  35. dorota napisał/a:

    Wczoraj je zrobilam..podzielilam na trzy czesci do jednej dodalam kakao do drugiej wiorki kokosowe a trzecia zostawilam waniliowa..mrozily sie cala noc..dzisiaj sprobowalam i naprawde wyszly bardzo dobre bez krysztalkow lodu..cala moja rodzina jest nimi zachwycona..napewno bede je robic gdyz mam sprawdzone zrodlo jesli chodzi o jajka..nastepnym razem dam mniej cukru bo wyszly bardzo slodkie..polecam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)