Przepis na szybki chleb pszenny, bardzo przypominający pieczywo, jakie na co dzień kupujemy w sklepie – oczywiście tylko z wyglądu, bo w smaku chleb jest o niebo lepszy i dłużej zachowuje świeżość. Jeśli wahacie się czy taki chlebuś zrobić, powinno Was przekonać, że rośnie tylko 15 minut! Jest bardzo smaczny i wyjątkowo prosty. Przepis oryginalny od Pastelle, gdzie chleb nazywa się „Kubański”. Miałam tylko problem z dostaniem odpowiedniej mąki, ale typ 650, którego mi brakowało po dłuższym poszukiwaniu znalazłam w Lidlu.
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej typ 650
- 1,5 szklanki mąki pszennej typ 750 (można zastąpić 650)
- 1 i 1/4 szklanki gorącej wody
- 1 opakowanie suchych drożdży (7 g)
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- odrobina oliwy z oliwek
Mąki wsypujemy do miski, dodajemy sól, drożdże oraz cukier. Mieszamy. Dolewamy gorącą wodę i mieszamy łyżką do połączenia składników. Przekładamy na stolnicę i zagniatamy ciasto. Wyrabiamy, aż stanie się gładkie i elastyczne – ok. 5 do 10 minut. Przekładamy do miski, nakrywamy ściereczką i zostawiamy na 15-20 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto uderzamy pięścią, wyjmujemy i formujemy okrągły bochenek. Smarujemy go za pomocą pędzelka ciepłą wodą z odrobiną oliwy. Nacinamy ostrym nożem, aby nie popękał (ja zrobiłam trzy nacięcia). Przekładamy na płaską blaszkę sypniętą mąką lub otrębami. Wstawiamy do zimnego piekarnika i nastawiamy temperaturę na 190°C (bez termoobiegu). Pieczemy ok. 35-45 minut do uzyskania rumianej, chrupiącej skórki. Studzimy na kratce.
Jaki piękny 🙂 i szybki! Chętnie upiekę!
Przepiękny i jaki prosty przepis! Muszę zrobić 🙂
A ile musiałabym dać świeżych drożdży? Bo suchych nie lubię używać.
7 g drożdży instant to mniej więcej 25 g świeżych drożdży. Jednak do chlebów polecane są raczej te suche drożdże – do słodkich, puszystych wypieków – świeże
Ja dałam 7 g świeżych drożdży i tak samo wyrósł i pysznie smakuje:)
Pięknie wyrósł, aż jestem zdziwiona że tak krótko wyrasta 😉
Wygląda wspaniale!
jaki piękny kształt 🙂
Mega chlebek.
Uwielbiam domowy chleb, a Twój wygląda pysznie! 🙂
Wygląda znakomicie!
I jak? Smakował? 🙂
Pewnie 🙂
Ciasto „maratończyk” 🙂 Ale mnie zachęciłaś do zrobienia tego chleba. Szkoda byłoby nie skorzystać z takiego łatwego przepisu. Dzięki 🙂
Piękny chlebek 🙂
Żaden chleb nie smakuje jak własnej domowej roboty 🙂
Jak nie mam ochoty czekac az ciasto wyrośnie to też tak robię ;D
Zapachniało, aż u mnie :))
Wspaniały bochenek, pachnie aż u mnie w domu :)))
wyrósł wspaniale!:)
Domowe chleby są najlepsze a jak do tego tak szybko można je upiec to nie zostaje nam nic innego jak zakasać rękawy 😀
Nie rób mi tego Natalio….. ja powinnam zdecydowanie iść na chlebowy odwyk a Ty mnie kusisz…;)
Ależ się cieszę, że chlebek smakował. Wygląda pięknie! Z pszennych bochenków ten jest moim zdecydowanym faworytem 🙂 Dziękuję za podlinkowanie 🙂
chlebek wygląda idealnie
Ale piękny Ci wyszedł! Taki ogrąglutki 🙂
Chleb świetny, choć nie taki puszysty, do którego się przyzwyczaiłam, jednak przypomina mi dzieciństwo i prawdziwą świeżutką bułkę! Dla mnie bomba, dziękuję.
Chciałbym spróbować go zrobić tylko zastanawiam się czy mogę dodać slonecznik?
Można, choć gdy dodajemy ziarna do środka, warto aby podrósł chwilkę dłużej 🙂
Upieklam ten chlebek juz 2 raz i jest pycha 🙂
Jedyny problem jaki mam to podczas formowania ostatecznego ksztaltu bochenka nie moge pozbyc sie zagniecen w ciescie ktore pozniej pekaja podczas pieczenia. Czy cos robie zle? Jak moge tego uniknac?
Może chleb jest za krótko wyrabiany i siatka glutenowa jest za słaba? Warto wymęczyć ciasto 🙂 No i pamiętać o nacięciu na wierzchu
Pięknie wygląda, spróbuję upiec
Chleb jest super. Chrupiący i pachnący. Dzisiaj w duecie z domowym smalcem i małosolnymi ogórkiem. Dziękuję za fajny i prosty przepis. Pozdrawiam Gosia.
Czas pieczenia 30-45 min. liczymy od wsadzenia chleba /zimny piekarnik/ czy od momentu uzyskania temperatury piekarnika 190 stopni???
Od wstawienia do piekarnika (zimnego)
Mi nie wyrósł, zrobiła się z niego taka klupa. Wszystko wedle przepisu syn mówił że taka cegła. Może spróbuję ze świezonymi drożdżami suche po raz kolejny mnie zawiodły.
Mam to samo, jakie szklanki 200 czy 250 ml?
Przepis szybki i prosty! Dzięki temu można upiec chleb nawet na śniadanie. Bajeczny zapach unoszący się po mieszkaniu zbudzi każdego, nawet największego śpiocha. 🙂
Zamiast suchych drożdży użyłam świeżych. Mąkę miałam tylko typ 450, a chleb i tak wyszedł rewelacyjny.
Moj pierwszy w zyciu chleb upieklam dzisiaj z Twojego przepisu:) uzyłam mąki typ 00 . Przepyszny , szybki i domowy!:)
Jaka jest pojemność szklanki?
250 ml
Jak przechowywać chleb po upieczeniu, żeby możliwie najdłużej utrzymał świeżość?
W lnianym woreczku, zamknięty w chlebaku. Do chlebaka warto włożyć połówkę jabłka – pomoże zachować wilgotność