Krajanka z jagodami i kokosem

Krajanka jagodowa z kokosemKrajanka ta, to proste ciasto z którym poradzi sobie każdy – nie trzeba jej nawet specjalnie zagniatać. Smak niczym nie zaskakuje – to w końcu bardzo szybki w przygotowaniu kruchy placek z kruszonką. Najważniejsze w nim jest to, że jest cały nadziany jagodami i to właśnie dzięki nim jest tak pyszny. Taką krajankę warto przygotować, gdy w domu kończą się jajka – placek wymaga użycia tylko jednego. Wiórki kokosowe można zastępować płatkami migdałowymi – co kto lubi i ma.

Składniki:

  • 2 i 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 kostki masła (150g)
  • 1 jajko
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 2-3 łyżki cukru z wanilią
  • 70 g wiórków kokosowych (lub płatków migdałowych)
  • ok. 3 szklanki jagód

Do miski wsypujemy mąkę, cukier i proszek. Mieszamy łyżką i dodajemy pokrojone w kostkę masło. Rozcieramy rękami podobnie jak przy robieniu kruszonki, aż do uzyskania jednolitych okruchów. Okruchy dzielimy na pół. Do jednej części dodajemy jajko, a do drugiej wiórki lub płatki migdałowe. Obie mieszamy oddzielnie łyżką do połączenia się. Wstawiamy na ok. 10-15 minut do lodówki. W tym czasie myjemy jagody, odsączamy na sitku, a następnie osuszamy na papierowym ręczniku. Kwadratową/okrągłą blaszkę (ok. 22 – 23 cm) lub dużą keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Wkładamy do niej ciasto z jajkiem i rozpłaszczamy rękami oprószonymi mąką tak, aby zajęło całe dno. Na ciasto wysypujemy jagody. Posypujemy je cukrem z wanilią, a na wierzch wykładamy i równomiernie rozprowadzamy okruchy z wiórkami kokosowymi. Krajanka z jagodami piecze się około 45-50 minut w 190ºC lub w 180°C z termoobiegiem. Przechowujemy w chłodnym miejscu -  podawane ciasto musi mieć temperaturę pokojową.

Krajanka jagodowa z kokosem


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

27 Odpowiedzi na Krajanka z jagodami i kokosem

  1. karmel-itka napisał/a:

    jagody i kokos to naprawdę udane połączenie. Twoja krajanka wygląda wspaniale!

  2. Salvador Dali napisał/a:

    o matulu.. rozpusta i to istnaaaa! :)

  3. wiosenka27 napisał/a:

    Kruche ciasto z owocami, w dodatku z jagodami, zawsze smakuje wspaniale:)

  4. zjedz_mnie napisał/a:

    Pyszności, uwielbiam ten czas, kiedy można zajadać się ciastem właśnie z jagodami :)

  5. Anita napisał/a:

    Takie cisto trzeba upiec chociaż raz w roku. Chyba stworzę kalendarz na ścianę i zacznę wpisywać w każdym miesiącu jaki przepis zrobić aby rok był smaczny i udany:)
    -

  6. Łucja napisał/a:

    pysznie wygląda :) mnie nie trzeba namawiać :) i wybieram zdecydowanie opcję jagoda-kokos :)

  7. Samantha napisał/a:

    Wysmienicie wygląda, do popołudniowej herbaty doskonałe :) Pozdrawiam :)

  8. Malwinka napisał/a:

    Wygląda pysznie! :)

  9. AnnaA-G napisał/a:

    Pyszota!!!!!:):)

  10. lovingit.pl napisał/a:

    Pyszności, a jakie proste, zastąpiłabym kokos właśnie migdałami :)

  11. Łasuch w kuchni napisał/a:

    Takie szybkie ciasto i to nadziane jagodami to ciasto w sam raz dla mnie :-)

  12. Ervisha napisał/a:

    Ja robię takie z wiśniami ale z jagodami również musi smakowac obłędnie ;D

  13. Majana napisał/a:

    Świetnie wygląda. Pyszna krajanka Natalio :)

  14. Ania napisał/a:

    pyszne ciacho:D

  15. Moni napisał/a:

    Jagody i wiórki kokosowe, oj lubię. Pysznie wygląda :)

  16. Patyska napisał/a:

    Nic zaskakującego? A jagody z kokosem? ;)

  17. judik napisał/a:

    Samo to jak wygląda mnie kusi! :-)

  18. Paulina M napisał/a:

    pyszne jak wszystko co z jagodami !

  19. ugotujmyto.pl napisał/a:

    Wygląda wspaniale :) !

  20. Ola in the kitchen napisał/a:

    Uwielbiam połączenie kokosu z jagód! A ciacho wygląda mniammmm :D

  21. Trzy cytryny napisał/a:

    Po 23 latach życia pokochałam kokosowe rzeczy. Myślę, że to ciasto przypadłoby mi do gustu ;D Natalia wykorzystać w ten weekend 2 Twoje przepisy, na risotto z kurkami i pierogi z kaszą gryczaną ;D

  22. U mnie dziś też krajanka, wyobrażam sobie jak wspaniale musi smakować z jagodami :)

  23. iza napisał/a:

    ale nafaszerowana jagodami :) ) pyszna musi być

  24. jusia napisał/a:

    a mi nie wyszlo cholewcia :( ((((

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)