Biorę udział w „Książęcych Mistrzostwach Smaku”. W związku z tym prezentuję wam przepis na ciasteczka piwne, który powstał specjalnie pod piwo Książęce Jasne Ryżowe. Jest to piwo bardzo lekkie, orzeźwiające – jego smak od razu przywodzi na myśl niezobowiązujące spotkania z przyjaciółmi. Na takie spotkania zazwyczaj nie gotuje się wymyślnych potraw – najlepiej sprawdzają się wszelkiej maści chrupacze, które bezkarnie się podjada nie bacząc na kalorie. Ciasteczka piwne są dużo lepsze od chipsów i wspaniale pasują do tego trunku. Maczane dodatkowo w piwnym sosie czosnkowym umilą wszelkie wspólne mecze, domówki, ogniska, spotkania, grille i parapetówki.
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka tartego parmezanu
- 1/2 szkl. jasnego, lekkiego piwa (Książęce Jasne Ryżowe)
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 3/4 kostki masła
- 1 żółtko
- 2 łyżeczki listków posiekanego rozmarynu
- szczypta soli
Sos piwny:
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżki jasnego, lekkiego piwa (Książęce Jasne Ryżowe)
- 1/2 wyciśniętego ząbka czosnku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta soli i pieprzu
Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, sól, straty na tarce o drobnych oczkach parmezan i bardzo drobno posiekany świeży rozmaryn. Wszystkie składniki mieszamy łyżką. Następnie dodajemy piwo, żółtko oraz pokrojone w kostkę masło. Zagniatamy jednolite ciasto, które formujemy w wałek i wstawiamy na co najmniej 30 minut do lodówki. Po tym czasie na blasze rozkładamy papier do pieczenia. Wyjmujemy ciasto, odrywamy kawałek i formujemy na blacie wałek – o długości ok. 9-10 cm i grubości ok. 1-1,5 cm. Z tej ilości składników wyjdzie ok. 25 sztuk. Ciasta nie możemy zbyt długo rozgrzewać w dłoniach, bo zacznie być lepiące – wałeczki musimy turlać dość sprawnie. Ciasteczka piwne pieczemy w 190ºC przez ok. 15 minut – aż będą złoto-brązowe. Po tym czasie studzimy i podajemy do piwa, którego użyliśmy do przygotowania. Świetnie pasuje do nich także błyskawiczny sos piwny. Aby go wykonać wystarczy energicznie wymieszać wszystkie składniki do połączenia.
![]() |
![]() |
Bezkarnie? Chyba do pierwszego najbliższego ważenia 😉
Oj dokładnie tak 🙂 w towarzystwie często łatwo zapomnieć o diecie 🙂
miało być „najbliższego”, a niechcący zostało wcześniej napisane słowo „pierwszego” … i wyszło masło maślane
to stąd tle piwnych smakołyków! takie ciasteczka do piwka, jak najbardziej! tyle, że ja nie piję xD
To może skusisz się na samo ciasteczko? 🙂
Fajnie smakowałyby z moim ulubionym – cytrynowym 😉
Mistrzowskie ciasteczka! 🙂
o matulu.. jestem miłośniczką chrupaczy-a takich paluchów to już w ogóle! <3
Dzięki za przepis-skorzystam 100%!
Przyda się na upały 🙂
Doskonałe do pochrupania i życzę powodzenia 🙂 Pozdrawiam 🙂
fajny pomysł na ciacha i sos:)
W lato trzeba się chłodzić piwem, a piwo zagryzać. Dziękuję za przepis 🙂
Bardzo przyjemny obowiązek 🙂
Fajny pomysł na przekąskę a do tego sosik mniam… 😀
w taki upał jak dziś to tylko zimne piwko i takie ciacha do niego 🙂
Pycha, z tym sosem – mistrzowska przekąska 🙂
Chyba żartujesz, piwne ciasteczka… wyśmienicie!!!!! 😀 Jestem wielkim smakoszem piwa, a do tej pory w kuchni używałam go tylko do smażonych śledzi w cieście piwnym. Te ciacha musowo robię przy najbliższej okazji, zaraz obkupię się w zapas książęcego z ryżu 😛 (swoją drogą, tego typu konkursy to świetny pomysł na reklamę produktu ;)) Superpomysł, od razu przypadł mi do gustu, masz rację – idealne na te upały 🙂
I ciasteczka i sosik zapowiadają się bardzo apetycznie..:)! Powodzenia :)!
Piękne ciasteczka;) Właśnie zauważyłam, że mamy podobne pomysły na przepis;) ja zrobiłam precle 😉 Pozdrawiam