Indyjskie pierożki samosa z sosem miętowym

SamosaSamosy to trójkątne pierożki (wegetariańskie jak i mięsne), smażone na głębokim tłuszczu – jedzone w Azji i niektórych regionach Afryki. W Indiach to bardzo popularna przekąska – próbując pierożków samosa w hinduskiej knajpie przekonałam się dlaczego. Smak mnie urzekł -  to znów coś, co nie jest znane, a naprawdę jest warte spróbowania. Samosy można zrobić również na sposób europejski w piekarniku – używając gotowego ciasta filo lub francuskiego.

Nadzienie:

  • 5-6 średnich ziemniaków
  • 1 szklanka mrożonego groszku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu)
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka kolendry (nasiona trzeba roztłuc)
  • 1/3 łyżeczki chili w proszku
  • 1 łyżka soku z limonki lub cytryny
  • starty imbir – kostka ok. 3 cm lub łyżeczka suszonego
  • 1 mała, czerwona papryczka chili – jeśli nie mamy można zwiększyć ilość chili w proszku
  • 1 łyżka masła

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odlewamy i rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków jak na puree. Odstawimy do ostygnięcia. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy ją na maśle do zeszklenia (aby się nie przypalała należy ją odrobinę posolić). Wyciskamy do niej dwa ząbki czosnku. Wsypujemy przyprawy: curry, chili w proszku, roztłuczoną kolendrę, tarty imbir i kmin rzymski. Mieszamy i smażymy jeszcze minutę. Dodajemy cebulę z przyprawami do ziemniaków. Wyciskamy i dodajemy sok z cytryny. Papryczkę chili rozkrajamy, wyjmujemy gniazda nasienne i wyskrobujemy pestki. Papryczkę kroimy w mini-kosteczkę – jak najdrobniej i dodajemy do farszu. Farsz dokładnie mieszamy (jak nie jest gorący, to najlepiej ręką). Na końcu do wymieszanego farszu dodajemy szklankę mrożonego groszku i jeszcze raz mieszamy. Farsz jest gotowy. Możemy zawinąć go w gotowe ciasto filo lub francuskie i upiec w piekarniku. Jednak ciasto na samosy jest bardzo łatwe i szybkie:

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka rozpuszczonego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • olej roślinny do smażenia

Lepienie samosy

Z wszystkich składników należy zagnieść ciasto (łączy się szybko). Ciasto wkładamy do lodówki. Odrywamy od niego kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Wałkujemy je cienko na kształt koła. Koło przecinamy na pół – powstaną dwa półkola. Bierzemy półkole do ręki i zlepiamy ze sobą prosty brzeg tak, aby powstał stożek bez dna. Nakładamy farsz i zlepiamy brzegi formując trójkąt. Pierożki pieczemy przez ok. 3 minuty w bardzo gorącym oleju – w rondelku lub frytkownicy. Doskonale smakują podane z prostym sosem miętowym:

Sos miętowy:

  • 2 spore garście listków świeżej mięty
  • 200 g jogurtu greckiego (bałkańskiego) lub naturalnego
  • skórka starta z cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny

Wszystkie składniki sosu zblendować na gładką masę.


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

23 Odpowiedzi na Indyjskie pierożki samosa z sosem miętowym

  1. Ewa napisał/a:

    Szczęka opada…

  2. Pyszności! Uwielbiam samosy!

  3. Iza napisał/a:

    ale apetycznie wyglądają ;) ))

  4. Dzikowiec napisał/a:

    Bardzo smakowite! A jakie fajne zdjęcia!

  5. Maggie napisał/a:

    Uwielbiam samosy! Jest z nimi troche roboty, ale za to jak smakuja!

  6. Łasuch w kuchni napisał/a:

    Chętni bym się wybrała w taką samosową podróż do Indii ;-)

  7. Aneta napisał/a:

    Jadłam kiedyś samosy w green wayu i pamiętam, że mi smakowały i Twoje też są na pewno dobre;)
    P.S Bardzo ciekawy jest sposób zawijania tych pierożków, chociaż jest chyba całkiem czasochłonny;)

    • Natalia napisał/a:

      Zawijanie idzie bardzo sprawnie, koła nie muszą być idealnie równe :)

  8. Samantha napisał/a:

    Nie jest mi obca kuchnia indyjska i te pierożki znam, są bardzo smaczne, lecz Twoje prezentują się bardzo pięknie a przy tym pysznie :) Pozdrawiam :)

  9. Ola napisał/a:

    fajna odskocznia od tradycyjnej kuchni!

  10. Majana napisał/a:

    Wspaniałe!
    I ten sos miętowy – ach to musi być pyszne :)

  11. WegAnka napisał/a:

    To taki „król” dań wegetariańskich i indyjskich, a ja jeszcze nigdy nie jadłam… aż trudno uwierzyć!

  12. Lektura Smaku napisał/a:

    Niebanalny pomysł :) Ślicznie wyglądają i pewnie równie dobrze smakują. Mogę się poczęstować jednym? :)

  13. Ola napisał/a:

    cześć :) a czy można z tego przepisu na ciasto które podałaś też piec w piekarniku, czy się zeschnie/przypali? jesli tak to jak długo i jaka temp? groszek dodajemy zamrożony do farszu?
    bardzo fajna strona :) pozdrawiam :)

    • Natalia napisał/a:

      Groszek dodajemy zamrożony. W piekarniku można spróbować piec (w 200C do zrumienienia), ale nie będą aż tak chrupiące jak z oleju.

  14. Viola napisał/a:

    Ja robię samosy od 25 lat i jestem tyle lat wegetarianką i nigdy nie jadłam i nie robiłam samosów z cebulą i czosnkiem bo wegetarianie nie powinni tego jeść. Mrożony groszek i ziemniaki to za mało! Prawdziwe samosy mają w sobie zestaw warzyw anie tylko dwa i to jest w nich najpyszniejsze z przyprawami włącznie. Pyszne są też z nadzieniem z jabłek słodko ostrym. Ja jeszcze robię też z nadzieniem budyniowym własnej roboty bo te sklepowe budynie są ohydne lub z twarogiem. :)

    • Natalia napisał/a:

      Ale w Indiach wykorzystują do samos cebulę i czosnek , to jest wersja z groszkiem i ziemniakami (jak najbardziej oryginalna) – oczywiście są też samosy z warzywami, ale to zupełnie inny ich rodzaj

  15. koko napisał/a:

    Robiłam – o ile często nie trafiam w swój gust i wiekszość dań wziętych z blogów kończy się porażką, te pierożki wyszły cudowne! Ciasto też wychodzi pyszne. Jedynie dodałam mniej curry (wystarcza) i więcej swoich przypraw. Sos wyśmienity, do pierożków idealny, chociaż z początku wydawał się być bardzo dziwny (w końcu coś nowego). Ah, koniec tego wychwalania :D

  16. Goszia napisał/a:

    Pychotka;-) Wegetariańskie, o dziwo:P smakowały lepiej niż te z mięsem:) A połączenie z sosem miętowym – idealne.

  17. Kamira90 napisał/a:

    Mam pytanie z takiej proporcji ile mniej więcej wychodzi sztuk pierożków ?
    Pytam ponieważ potrzebuje około 120 sztuk :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)