Golonka z indyka pieczona z warzywami to mój pomysł na obiad zamiast tradycyjnych udek z kurczaka. Golonka z indyka to nic innego jak podudzie – bardzo niedoceniane w polskiej kuchni. Jest to tania część indora, za to znacznie smaczniejsza od piersi, które łatwo przesuszyć. Mięso z udek indyka jest ciemniejsze i znacznie wilgotniejsze. Ma tylko jedną wadę – jest dość problematyczne w krojeniu na talerzu. Najłatwiej sobie pomagać rękami podczas jedzenia – dlatego serwujmy podudzia w swojskim gronie, gdzie możemy jeść bez skrępowania.
Golonka z indyka pieczona z warzywami:
- 2-4 golonki z indyka (podudzia)
- 1/2 szklanki sosu sojowego
- 1/3 szklanki sake lub mirinu (można zastąpić 4 łyżkami wódki)
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka tartego imbiru lub pół łyżeczki imbiru w proszku
- 2 ząbki czosnku
- płatki chili lub świeża papryczka (można pominąć)
- sok z połowy limonki
- solanka (ok. 1 litr wody i 1 łyżka soli)
- olej (może być aromatyzowany czosnkiem)
- suszone przyprawy: papryka, czosnek, zioła prowansalskie
- warzywa do wyboru: ziemniaki, marchewki, cebule, papryki, buraczki, bataty, szalotki, pietruszki, selery itp.
Przygotowujemy solankę. W letniej wodzie rozpuszczamy sól (1 łyżka na 1 litr), studzimy. Do solanki wkładamy golonki z indyka i moczymy je przez 4-8 godzin. Przygotowujemy glazurę. Do rondelka wlewamy sos sojowy. Dolewamy do niego sake/mirin (ewentualnie wódkę) oraz wyciskamy sok z połowy limonki. Dodajemy miód, wyciśnięte ząbki czosnku, imbir i chili (wg uznania, ja dodałam chili w płatkach). Zagotowujemy sos i gotujemy przez około 7-10 minut, aż część płynu odparuje. Odstawiamy do przestudzenia.
Warzywa obieramy i kroimy na mniejsze części (jeśli używamy dużych cząstek ziemniaków, warto je obgotować przez 10 minut w osolonej wodzie, małe cząstki ziemniaków czy buraków mogą być surowe). Warzywa posypujemy solą, papryką, granulowanym czosnkiem i ulubionymi ziołami. Dodajemy 3-4 łyżki oleju i mieszamy. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem i nakrywamy folią aluminiową.
Golonki z indyka osuszamy i wkładamy do małej brytfanki lub naczynia żaroodpornego tak, aby stały mniej więcej pionowo. Podciągamy skórę i nacieramy przygotowaną wcześniej glazurą, naciągamy z powrotem skórę i jeszcze raz nacieramy. Polewamy całością glazury i nakrywamy folią.
Wkładamy obie blaszki (golonki i warzywa) do piekarnika nagrzanego do 180°C (bez termoobiegu) i pieczemy przez 40 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię z warzyw i golonek, a golonki podlewamy sosem z dna. Pieczemy przez następne 40 minut już bez przykrycia, podlewając w tym czasie indyka dwa-trzy razy sosem. Gotowe golonki wyjmujemy, polewamy sosem z dna ostatni raz (lub podajemy oddzielnie) i posypujemy kolendrą.
Indyka, gęś, kaczki i kury bierzemy w pazury, to stara maksyma, więc bez żadnych krępacji! Wygląda wspaniale i jeśli Tobie smakuje to mi też… bardzo!
Na taką golonkę to i ja bym się skusiła 🙂
Fantastyczna golonka, brzmi przepysznie 🙂
Bardzo lubię ten rodzaj mięsa. A w towarzystwie warzyw z pewnością smakuje wyśmienicie!
Ależ ona smakowicie wygląda!! Mam ochotę się w nią wgryźć 🙂
Golonka pięknie opieczona, widelcem, czy bez zjadam z apetytem 🙂
Wygląda apetycznie, ale osobiście nie znoszę golonek z indyka.
Jesteśmy z tych osób co na samo słowo „golonka” nie jesteśmy zachwycone ale to dlatego, że kojarzy nam się nie ciekawie z wesel i innych biesiad. Indycza golonka wygląda już dużo lepiej 😀
Golonkę w takiej wersji to ja chętnie bym sobie przyjęła 🙂
Wspaniałe danie!.
Bardzo ciekawe, nigdy nie robiłam golonki w ten sposób. Dzięki za inspirację!
Wspaniale upieczony indyk!
Dla mnie dodatek kolendry podkręca każde danie.
Nie pogardziłabym takim obiadem 😀
Rewelka 🙂 A drób dobrze się je łapkami, i lepiej smakuje tak jedzony.
Wspaniała goloneczka 😉
Tak pięknie wypieczonej golonki dawno nie widziałam. Smaczna:)
Genialnie wygląda. Fantastycznie wypieczona. Smakowita … już widać na zdjęciu 🙂 Mój mąż byłby zachwycony tak podaną golonką 🙂
o rany jakie pyszności u Ciebie
W takiej gormie to ja jeszcze golonki z indyka nie jadłem, a danko warte u wagi bo wygląda bardzo apetycznie;)