Polędwiczki w sosie grzybowymPolędwiczki w sosie grzybowym (u mnie w sosie borowikowym) są doskonałe zarówno na codzienny, jak i na wykwintny obiad. Polędwiczka wieprzowa jest niezwykle delikatnym mięsem, które z wyrazistym i aromatycznym sosem stanowi wyjątkowo zgrany duet. Podałam mięso z niepaloną kaszą gryczaną (ugotowaną z liściem laurowym), a następnym razem, gdy czas pozwoli – podam je z kluskami śląskimi. Sos grzybowy jest pyszny – warto go zrobić nie tylko do polędwiczek.

Polędwiczki:

  • 2 małe polędwiczki wieprzowe (lub 1 bardzo duża)
  • olej lub klarowane masło
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól morska, świeżo mielony pieprz

Sos grzybowy:

  • 40 g suszonych grzybów leśnych (użyłam borowików, mogą być mieszane)
  • 2 szklanki bulionu warzywnego (500 ml)
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1 czubata łyżka mąki
  • niepełne 1/2 szklanki śmietanki 30% (100 ml)
  • 2 łyżeczki posiekanych listków świeżego rozmarynu (lub niecała łyżeczka suszonego)
  • sól morska, świeżo mielony pieprz

Sos grzybowy: Grzyby łamiemy na mniejsze części i zalewamy ciepłym bulionem na co najmniej godzinę (najlepiej dłużej). Następnie gotujemy w tym samym płynie przez ok. 15 minut. Grzyby odlewamy i kroimy na małe części (zalewę zachowujemy!!!). Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i podsmażamy drobno pokrojoną cebulę. Lekko solimy. Gdy będzie szklista, dodajemy kolejną łyżkę masła i mąkę. Szybko mieszamy, czekamy aż mieszanina zacznie skwierczeć i wlewamy 1/3 zalewy grzybowej. Energicznie mieszamy, aż mieszanina będzie jednolita i gęsta. Dodajemy stopniowo resztę zalewy, ciągle mieszając. Dodajemy grzyby i rozmaryn. Zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i wlewamy śmietankę. Mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem.

Polędwiczki kroimy na 1,5 cm plastry. Nacieramy przekrojonym czosnkiem i posypujemy solą oraz pieprzem z obu stron. Lekko rozpłaszczamy każdy plaster otwartą dłonią. Na dużej patelni silnie rozgrzewamy olej lub klarowane masło. Podsmażamy polędwiczki po ok. półtorej minuty z każdej strony. Z patelni wylewamy nadmiar tłuszczu. Usmażone polędwiczki zalewamy sosem grzybowym i dusimy ok. 20-30 minut na małym ogniu (pod częściowym przykryciem).

Polędwiczki w sosie grzybowym warto podać z kaszą gryczaną / pęczak lub z kluskami śląskimi czy kopytkami.

Polędwiczki w sosie grzybowym

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych