Golonka z indyka pieczona z warzywamiGolonka z indyka pieczona z warzywami to mój pomysł na obiad zamiast tradycyjnych udek z kurczaka. Golonka z indyka to nic innego jak podudzie – bardzo niedoceniane w polskiej kuchni. Jest to tania część indora, za to znacznie smaczniejsza od piersi, które łatwo przesuszyć. Mięso z udek indyka jest ciemniejsze i znacznie wilgotniejsze. Ma tylko jedną wadę – jest dość problematyczne w krojeniu na talerzu. Najłatwiej sobie pomagać rękami podczas jedzenia – dlatego serwujmy podudzia w swojskim gronie, gdzie możemy jeść bez skrępowania.

Golonka z indyka pieczona z warzywami:

  • 2-4 golonki z indyka (podudzia)
  • 1/2 szklanki sosu sojowego
  • 1/3 szklanki sake lub mirinu (można zastąpić 4 łyżkami wódki)
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka tartego imbiru lub pół łyżeczki imbiru w proszku
  • 2 ząbki czosnku
  • płatki chili lub świeża papryczka (można pominąć)
  • sok z połowy limonki
  • solanka (ok. 1 litr wody i 1 łyżka soli)
  • olej (może być aromatyzowany czosnkiem)
  • suszone przyprawy: papryka, czosnek, zioła prowansalskie
  • warzywa do wyboru: ziemniaki, marchewki, cebule, papryki, buraczki, bataty, szalotki, pietruszki, selery itp.

Przygotowujemy solankę. W letniej wodzie rozpuszczamy sól (1 łyżka na 1 litr), studzimy. Do solanki wkładamy golonki  z indyka i moczymy je przez 4-8 godzin. Przygotowujemy glazurę. Do rondelka wlewamy sos sojowy. Dolewamy do niego sake/mirin (ewentualnie wódkę) oraz wyciskamy sok z połowy limonki. Dodajemy miód, wyciśnięte ząbki czosnku, imbir i chili (wg uznania, ja dodałam chili w płatkach). Zagotowujemy sos i gotujemy przez około 7-10 minut, aż część płynu odparuje. Odstawiamy do przestudzenia.

Warzywa obieramy i kroimy na mniejsze części (jeśli używamy dużych cząstek ziemniaków, warto je obgotować przez 10 minut w osolonej wodzie, małe cząstki ziemniaków czy buraków mogą być surowe). Warzywa posypujemy solą, papryką, granulowanym czosnkiem i ulubionymi ziołami. Dodajemy 3-4 łyżki oleju i mieszamy. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem i nakrywamy folią aluminiową.

Golonki z indyka osuszamy i wkładamy do małej brytfanki lub naczynia żaroodpornego tak, aby stały mniej więcej pionowo. Podciągamy skórę i nacieramy przygotowaną wcześniej glazurą, naciągamy z powrotem skórę i jeszcze raz nacieramy. Polewamy całością glazury i nakrywamy folią.

Wkładamy obie blaszki (golonki i warzywa) do piekarnika nagrzanego do 180°C (bez termoobiegu) i pieczemy przez 40 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię z warzyw i golonek, a golonki podlewamy sosem z dna. Pieczemy przez następne 40 minut już bez przykrycia, podlewając w tym czasie indyka dwa-trzy razy sosem. Gotowe golonki wyjmujemy, polewamy sosem z dna ostatni raz (lub podajemy oddzielnie) i posypujemy kolendrą.

Golonka z indyka pieczona z warzywami

Wartości odżywcze 100 g Razem
Kalorie
128 kcal 1246 kcal
Węglowodany
4 g 39 g
w tym cukry
3 g 25 g
Tłuszcz
4 g 38 g
w tym kwasy tł. nasycone
1 g 5 g
Białko
17 g 166 g
Sól
0 g 1 g
Błonnik
0 g 1 g
FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!