Faszerowane pomidory na zielonej łące

Faszerowane pomidory na zielonej łąceFaszerowane pomidory są doskonałym letnim daniem obiadowym. Szczególnie w sezonie, kiedy ich smak jest najlepszy. Mięso, którym nadziane są pomidory, jest dzięki nim wilgotne i soczyste, a zielona łąka z liści sałaty sprawia, że do dania nie potrzeba już żadnych dodatków.

Składniki:

  • 8 średnich pomidorów podobnej wielkości
  • 500 g mięsa wieprzowego (łopatka, karkówka)
  • 100 g ugotowanego ryżu (1 torebka)
  • 1 czerstwa kajzerka namoczona w mleku
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • pół cebuli
  • mały pęczek natki pietruszki
  • 8 łyżek oleju rzepakowego
  • sól, pieprz

Zielona łąka:

  • dowolna sałata lub ich mieszanka
  • garść pestek dyni lub słonecznika
  • 6 łyżek oleju rzepakowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • sól, pieprz

Pomidory należy umyć i odciąć czubki, które będą stanowiły przykrycie. Łyżką stołową wydrążamy cały środek warzywa, aby zrobić miejsce na farsz. Mięso, cebulę, ząbek czosnku oraz namoczoną w mleku i odciśniętą kajzerkę mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Dodajemy do tego ugotowany ryż, jajko i posiekaną natkę pietruszki. Solimy i pieprzymy do smaku. Wyrabiamy ręką. Powstałym farszem napełniamy wydrążone pomidory. Przykrywamy odciętymi czubkami i ustawiamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Do środka blachy wlewamy 1/4 szklanki wody (stworzy parę). Każdy pomidor polewamy 1 łyżką oleju rzepakowego. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190ºC, na dolny poziom, na  ok. 30-40 minut (jeśli brzegi zbytnio się rumienią nakryjmy pomidory kawałkiem folii aluminiowej).

Na każdy talerz nakładamy kilka dużych liści sałaty. Posypujemy je pestkami dyni lub słonecznika. Do małego słoiczka wlewamy olej i sok z cytryny. Dosypujemy tymianek, szczyptę soli i świeżo zmielonego pieprzu. Słoiczek zakręcamy i energicznie wstrząsamy. Powstałym sosem polewamy każdą porcję sałaty. Na każdej sałatowej łączce układamy upieczone pomidory. Ozdabiamy listkami natki pietruszki.

Faszerowane pomidory - przygotowanie

Pomidorki można nadziać wcześniej, a zapiec dopiero przed samym podaniem.

Faszerowane pomidory na zielonej łące


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

17 Odpowiedzi na Faszerowane pomidory na zielonej łące

  1. Inspirowane Smakiem napisał/a:

    U mnie faszeruje się papryki, nigdy pomidorów. Chociaż też wygląda to bardzo ciekawie i smacznie:)

    • Natalia napisał/a:

      Tym samym farszem w identyczny sposób można faszerować papryki – ja wolę jednak pomidory, które puszczają soki i nawilżają mięso

  2. Salvador Dali napisał/a:

    o taak! też bardzo lubię, pycha obiad z tego wychodzi:)

  3. judik napisał/a:

    Cudownie wyglądają na tej zielonej łące 🙂

  4. Klaudia napisał/a:

    Bardzo lubię takie dania na letni, lekki obiad 🙂
    Piękne i pyszne …

  5. Dzikowiec napisał/a:

    Świetny pomysł! Ostatnio miałam ochotę na coś takiego 🙂

  6. Łasuch w kuchni napisał/a:

    Jak dla mnie rewelacja Natalio 😀

  7. Ola in the kitchen napisał/a:

    Pysznie wygląda!

  8. Patyska napisał/a:

    Rewelka! Muszę wypróbować!

  9. Pan Deserek :) napisał/a:

    Chyba nie mam innego wyjścia jak zrobić je dziś na kolacje 🙂 Dzięki Natalka za przepis 🙂

  10. galantyna.pl napisał/a:

    Bardzo apetycznie sie prezentuje, te pomidorki, aż ślinka cieknie.

  11. Ania napisał/a:

    też lubię nadziewane warzywa w sezonie letnim:) bakłażan, cukinia, papryka, pomidory – ach!:)
    Ps. gotowanie za głosowanie już trwa!:)

  12. Luka Li napisał/a:

    Wyglądają smakowicie!:)

  13. Nemi napisał/a:

    Lubię takie pomidorki:) Zresztą uwielbiam każde faszerowane warzywo:D

  14. ugotujmyto.pl napisał/a:

    Bardzo apetyczne danie :)!

  15. Ooo nie jadłam jeszcze takiego dania, wygląda bardzo apetycznie 🙂 Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)