Faszerowane pomidory na zielonej łąceFaszerowane pomidory są doskonałym letnim daniem obiadowym. Szczególnie w sezonie, kiedy ich smak jest najlepszy. Mięso, którym nadziane są pomidory, jest dzięki nim wilgotne i soczyste, a zielona łąka z liści sałaty sprawia, że do dania nie potrzeba już żadnych dodatków.

Składniki:

  • 8 średnich pomidorów podobnej wielkości
  • 500 g mięsa wieprzowego (łopatka, karkówka)
  • 100 g ugotowanego ryżu (1 torebka)
  • 1 czerstwa kajzerka namoczona w mleku
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • pół cebuli
  • mały pęczek natki pietruszki
  • 8 łyżek oleju rzepakowego
  • sól, pieprz

Zielona łąka:

  • dowolna sałata lub ich mieszanka
  • garść pestek dyni lub słonecznika
  • 6 łyżek oleju rzepakowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • sól, pieprz

Pomidory należy umyć i odciąć czubki, które będą stanowiły przykrycie. Łyżką stołową wydrążamy cały środek warzywa, aby zrobić miejsce na farsz. Mięso, cebulę, ząbek czosnku oraz namoczoną w mleku i odciśniętą kajzerkę mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Dodajemy do tego ugotowany ryż, jajko i posiekaną natkę pietruszki. Solimy i pieprzymy do smaku. Wyrabiamy ręką. Powstałym farszem napełniamy wydrążone pomidory. Przykrywamy odciętymi czubkami i ustawiamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Do środka blachy wlewamy 1/4 szklanki wody (stworzy parę). Każdy pomidor polewamy 1 łyżką oleju rzepakowego. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190ºC, na dolny poziom, na  ok. 30-40 minut (jeśli brzegi zbytnio się rumienią nakryjmy pomidory kawałkiem folii aluminiowej).

Na każdy talerz nakładamy kilka dużych liści sałaty. Posypujemy je pestkami dyni lub słonecznika. Do małego słoiczka wlewamy olej i sok z cytryny. Dosypujemy tymianek, szczyptę soli i świeżo zmielonego pieprzu. Słoiczek zakręcamy i energicznie wstrząsamy. Powstałym sosem polewamy każdą porcję sałaty. Na każdej sałatowej łączce układamy upieczone pomidory. Ozdabiamy listkami natki pietruszki.

Faszerowane pomidory - przygotowanie

Pomidorki można nadziać wcześniej, a zapiec dopiero przed samym podaniem.

Faszerowane pomidory na zielonej łące

Wartości odżywcze 100 g Razem
Kalorie
140 kcal 3585 kcal
Węglowodany
6 g 158 g
w tym cukry
2 g 41 g
Tłuszcz
10 g 252 g
w tym kwasy tł. nasycone
1 g 25 g
Białko
6 g 155 g
Sól
0 g 1 g
Błonnik
1 g 22 g
FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!