Cytrynowe szaszłyki z łososia

Cytrynowe szaszłyki z łososiaSzaszłyki z łososia są orzeźwiające, lekkie i bardzo proste w przygotowaniu. Mają przyjemny cytrynowy posmak. Zawierają tylko zdrowe tłuszcze, dlatego nie musimy obawiać się o linię spożywając kolejną sztukę. Możemy je zrobić na grillu lub po prostu w piekarniku. Podaję ilości składników dla 2-óch głodnych osób.

Składniki:

  • świeży łosoś bez skóry (ok. 300 g) – możemy użyć także dowolnej, białej ryby
  • 1 duża lub 2 małe cukinie
  • pomidorki koktajlowe (ok. 200g)
  • małe pieczarki (ok. 200 g)
  • kilkanaście gałązek drobnego szczypiorku
  • szczypta soli

Marynata:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • skórka otarta z całej cytryny
  • 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • duża szczypta soli
  • duża szczypta pieprzu

Łososia i warzywa myjemy, a następnie wycieramy papierowym ręcznikiem. Rybę kroimy w dużą kostkę i lekko oprószamy solą. Z cukinii odcinamy końce i kroimy ją w grube plasterki. Na patyczki do szaszłyków nadziewamy na zmianę: cukinię, pomidorek koktajlowy, łososia i pieczarkę (kolejność dowolna). Na każdym kawałku ryby zawiązujemy drobny szczypiorek i ucinamy wystające końce. Wszystkie składniki marynaty energicznie mieszamy do połączenia się składników. Pędzelkiem obficie smarujemy szaszłyki marynatą z obu stron. Pieczemy przez 15 minut na ruszcie lub tyle samo w piekarniku nagrzanym do 180°C. Jeśli używamy piekarnika, dobrze jeśli nie leżą bezpośrednio na blaszce tylko „wiszą” – można to uzyskać opierając końce patyczków na brzegach blachy. Szaszłyki z łososia podajemy na liściach sałaty.

Cytrynowe szaszłyki z łososia - przygotowanie

Cytrynowe szaszłyki z łososia


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

15 Odpowiedzi na Cytrynowe szaszłyki z łososia

  1. Patyska napisał/a:

    Łomatko, ale ekstra pomysł! Jakoś zupełnie zapomniałam o szaszłykach… Fajnie rybkę przewiązałaś szczypiorkiem :)

  2. Ania napisał/a:

    super wyglądają:) nie tak dawno chodziły za mną szaszłyki a potem jakoś o nich zapomniałam:P

  3. Inspirowane smakiem napisał/a:

    Przypomniałaś mi o tym, że już wieki nie jadłam szaszłyków. Kojarzą mi się z sezonem grillowym. :)

  4. Łasuch w kuchni napisał/a:

    No popatrz a ja nie pomyślałam, że szaszłyk można zrobić z ryby. Ryba jest taka delikatna, nie rozpada się…?

    • Natalia napisał/a:

      Świeża ryba się nie rozpada – mrożone mogą być bardziej problematyczne, ale po związaniu kawałka ryby szczypiorkiem powinna trzymać strukturę

  5. Dzikowiec napisał/a:

    Ostatnio byłam na zakupach, miałam już w rękach łososia, ale w ostatniej chwili z niego zrezygnowałam. Ehh, szkoda :/ Muszę wrócić po niego :)

  6. Samantha napisał/a:

    Łosos to też moja ulubiona ryba, a takie pyszne szaszłyki to wspaniała odmiana dla tej smacznej ryby ! Swietny przepis ! Pozdrawiam :)

  7. ugotujmyto.pl napisał/a:

    Smakowite….oby przywołały wiosnę i wtedy będzie można takie szaszłyczki robić na świeżym powietrzu :) !

  8. lutka40 napisał/a:

    Prezentuje się wyśmienicie !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)