Cytrynowe szaszłyki z łososiaSzaszłyki z łososia są orzeźwiające, lekkie i bardzo proste w przygotowaniu. Mają przyjemny cytrynowy posmak. Zawierają tylko zdrowe tłuszcze, dlatego nie musimy obawiać się o linię spożywając kolejną sztukę. Możemy je zrobić na grillu lub po prostu w piekarniku. Podaję ilości składników dla 2-óch głodnych osób.

Składniki:

  • świeży łosoś bez skóry (ok. 300 g) – możemy użyć także dowolnej, białej ryby
  • 1 duża lub 2 małe cukinie
  • pomidorki koktajlowe (ok. 200g)
  • małe pieczarki (ok. 200 g)
  • kilkanaście gałązek drobnego szczypiorku
  • szczypta soli

Marynata:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • skórka otarta z całej cytryny
  • 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • duża szczypta soli
  • duża szczypta pieprzu

Łososia i warzywa myjemy, a następnie wycieramy papierowym ręcznikiem. Rybę kroimy w dużą kostkę i lekko oprószamy solą. Z cukinii odcinamy końce i kroimy ją w grube plasterki. Na patyczki do szaszłyków nadziewamy na zmianę: cukinię, pomidorek koktajlowy, łososia i pieczarkę (kolejność dowolna). Na każdym kawałku ryby zawiązujemy drobny szczypiorek i ucinamy wystające końce. Wszystkie składniki marynaty energicznie mieszamy do połączenia się składników. Pędzelkiem obficie smarujemy szaszłyki marynatą z obu stron. Pieczemy przez 15 minut na ruszcie lub tyle samo w piekarniku nagrzanym do 180°C. Jeśli używamy piekarnika, dobrze jeśli nie leżą bezpośrednio na blaszce tylko „wiszą” – można to uzyskać opierając końce patyczków na brzegach blachy. Szaszłyki z łososia podajemy na liściach sałaty.

Cytrynowe szaszłyki z łososia - przygotowanie

Cytrynowe szaszłyki z łososia

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!