Jestem osobą ciepłolubną, strasznie chce mi się lata. Aby je choć trochę poczuć przygotowałam mięciutkie i pachnące drożdżówki z truskawkową konfiturą i migdałami. W sam raz, gdy jeszcze nie ma polskich truskawek. Uwielbiam smak drożdżówek na śniadanie – koniecznie z kruszonką. Nigdy nie kończy się na jednej. Z tego przepisu na bułeczki korzystam od wielu lat – głównie do moich ukochanych jagodzianek – tym razem użyłam go do słodkich serc. Z tych proporcji wyjdzie nam uroczych 16 serduszek.
Składniki:
- 3,5 szklanki mąki (500g)
- 5 dag świeżych drożdży (pół standardowej kostki)
- 2/3 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 kostki masła (100g)
- 1 torebka cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią
- 2 żółtka
- 1 jajko
- szczypta soli
- 300 g konfitury z truskawek lub malin (może być dżem)
- 100 g płatków migdałowych
Kruszonka:
- 1 niepełna szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1/3 kostki masła
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego lub z wanilią
- szczypta proszku do pieczenia
Zaczynamy od przygotowania zaczynu. Drożdże rozcieramy z połową letniego mleka, łyżką cukru i dwoma łyżkami mąki. Zostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. W tym czasie jajko i żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę, a masło rozpuszczamy. Do miski wsypujemy mąkę. Dodajemy do niej zaczyn z drożdży, ubite jajka, pozostałe mleko, szczyptę soli i wyrabiamy. W trakcie wyrabiania dodajemy powoli rozpuszczone i przestudzone masło. Ciasto szybko się zagniata. Jeśli będzie zbyt lepiące dosypujemy trochę mąki. Zostawiamy na półgodziny do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Po tym czasie ciasto dzielimy na pół, potem jeszcze raz na pół i tak do uzyskania szesnastu jednakowych części. Z każdej części ciasta lepimy kulkę, a następnie rozwałkowujemy ją na okrągły placek. Placek smarujemy 1-2 łyżeczkami konfitury (zostawiając puste miejsce na brzegach) i posypujemy płatkami migdałowymi. Zwijamy w ciasny rulon. Jeśli trochę konfitury wypłynie, nie przejmujemy się. Rulon składamy na pół, a następnie przecinamy nożem, tak aby zgięcie rulonu było rozdwojone (najlepiej przyjrzyj się instrukcji obrazkowej). Kształtujemy serce poprzez rozchylenie końcówek i kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przygotowujemy kruszonkę – wszystkie jej składniki rozcieramy palcami, aż otrzymamy jednolite okruchy. Kruszonką posypujemy obficie wszystkie bułeczki (kruszonki może wydawać się za dużo, ale rozsypmy ją także po bokach – bułki dużo urosną). Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę lub do czasu gdy bułki niemal podwoją swoją objętość. Drożdżówki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170ºC przez ok. 20-25 minut.


Super, że pokazałaś krok po kroku, jak je robić!:) Pycha!
Ja też jestem ciepłolubna i lubię lato i lubię truskawki oczywiście, więc z chęcią poczęstuję się takim truskawkowym serduchem 😀
Chętnie będę częstować, robię je już drugi raz w ciągu kilku dni 🙂
Ślicznotki. Ja też uwielbiam drożdżówki, zwłaszcza z owocami i kruszonką!
Urocze serduszka,schrupałabym aż uszy by się trzęsły 😉
Ciepełko, kocham, a takie serducho i kubas z kawą, życ nie umierać:)
Oj obowiązkowo z kawą – 🙂
Ale piękne! I udało się przywołać ciepło! 🙂
Wspaniałe…śliczne i takie apetyczne:)
Pyszne drożdżówki w kształcie serca i przepyszne truskawkowe smaki ! 🙂
Genialne. 🙂
pysznie wyglądają i fajnie że pokazane krok po kroku bo może się to wielu osobom przydać:)
Słownie było by trudniej wytłumaczyć 😉 a to takie proste! :)))
Przepis i jak robić . Zapisane:)
Też tęsknię do lata… a takie truskawkowe smaki przynajmniej troszkę rozgrzeją atmosferę 🙂
pięknie wyglądają, musiały smakować wyśmienicie:)
Przesyłam Ci w takim razie dużo słońca i ciepełka z Dubaju, gdzie ostatnio mamy go aż za dużo (wczoraj o 22 dalej było 34 stopnie, a to dopiero wiosna, więc boję się co będzie później!) Skorzystam chyba jutro z Twojego przepisu, bo jedziemy do koleżanki z Polski, która niedaleko mieszka i ma dwójkę dzieci, chciałam dla nich zrobić coś słodkiego, a to wygląda „domowo” no i przepysznie 🙂 Pozdrawiam! Asia
Dziękuję Asiu, słonko dotarło bo mamy dziś w Polsce wspaniały, słoneczny dzień 🙂 Drożdżówki smakują bardzo domowo – do tego możemy zrobić je w dowolnym kształcie, z dowolnym nadzieniem 🙂
uwielbiam drożdżowe pod każdą postacią, a te serduszka wyglądają bajecznie, ponieważ jestem wzrokowcem już zapisały się w mojej głowie, więc prędzej, czy później na pewno je zrobię, przepis wydaje się stosunkowo prosty – pozdrawiam :)))
Mialo byc serce, wyszedl diabelek aleee ciasto obledne!!! Lekkie, puszyste! Mega! Nigdy nie jadlam lepszych drozdzowek! Serio!