Truskawkowe drożdżowki serca z migdałami

Jestem osobą ciepłolubną, strasznie chce mi się lata. Aby je choć trochę poczuć przygotowałam mięciutkie i pachnące drożdżówki z truskawkową konfiturą i migdałami. W sam raz, gdy jeszcze nie ma polskich truskawek. Uwielbiam smak drożdżówek na śniadanie – koniecznie z kruszonką. Nigdy nie kończy się na jednej. Truskawkowe drożdżowe serca z migdałamiZ tego przepisu na bułeczki korzystam od wielu lat – głównie do moich ukochanych jagodzianek – tym razem użyłam go do słodkich serc. Z tych proporcji wyjdzie nam uroczych 16 serduszek.

Składniki:

  • 3,5 szklanki mąki (500g)
  • 5 dag świeżych drożdży (pół standardowej kostki)
  • 2/3 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 kostki masła (100g)
  • 1 torebka cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 300 g konfitury z truskawek lub malin (może być dżem)
  • 100 g płatków migdałowych

Kruszonka:

  • 1 niepełna szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/3 kostki masła
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego lub z wanilią
  • szczypta proszku do pieczenia

Zaczynamy od przygotowania zaczynu. Drożdże rozcieramy z połową letniego mleka, łyżką cukru i dwoma łyżkami mąki. Zostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. W tym czasie jajko i żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę, a masło rozpuszczamy. Do miski wsypujemy mąkę. Dodajemy do niej zaczyn z drożdży, ubite jajka, pozostałe mleko, szczyptę soli i wyrabiamy. W trakcie wyrabiania dodajemy powoli rozpuszczone i przestudzone masło. Ciasto szybko się zagniata. Jeśli będzie zbyt lepiące dosypujemy trochę mąki. Zostawiamy na półgodziny do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Po tym czasie ciasto dzielimy na pół, potem jeszcze raz na pół i tak do uzyskania szesnastu jednakowych części. Z każdej części ciasta lepimy kulkę, a następnie rozwałkowujemy ją na okrągły placek. Placek smarujemy 1-2 łyżeczkami konfitury (zostawiając puste miejsce na brzegach) i posypujemy płatkami migdałowymi. Zwijamy w ciasny rulon. Jeśli trochę konfitury wypłynie, nie przejmujemy się. Rulon składamy na pół, a następnie przecinamy nożem, tak aby zgięcie rulonu było rozdwojone (najlepiej przyjrzyj się instrukcji obrazkowej). Kształtujemy serce poprzez rozchylenie końcówek i kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przygotowujemy kruszonkę – wszystkie jej składniki rozcieramy palcami, aż otrzymamy jednolite okruchy. Kruszonką posypujemy obficie wszystkie bułeczki (kruszonki może wydawać się za dużo, ale rozsypmy ją także po bokach – bułki dużo urosną). Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę lub do czasu gdy bułki niemal podwoją swoją objętość. Drożdżówki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170ºC przez ok. 20-25 minut.

Truskawkowe drożdżowe serca z migdałami - przygotowanie

Truskawkowe drożdżowe serca z migdałami

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

19 Odpowiedzi na Truskawkowe drożdżowki serca z migdałami

  1. Natalia - Poezja Smaku Inspirowane smakiem napisał/a:

    Super, że pokazałaś krok po kroku, jak je robić!:) Pycha!

  2. Natalia - Poezja Smaku Lasuch w kuchni napisał/a:

    Ja też jestem ciepłolubna i lubię lato i lubię truskawki oczywiście, więc z chęcią poczęstuję się takim truskawkowym serduchem 😀

  3. Natalia - Poezja Smaku Patyska napisał/a:

    Ślicznotki. Ja też uwielbiam drożdżówki, zwłaszcza z owocami i kruszonką!

  4. Natalia - Poezja Smaku kuchennefascynacje napisał/a:

    Urocze serduszka,schrupałabym aż uszy by się trzęsły 😉

  5. Natalia - Poezja Smaku zjedz_mnie napisał/a:

    Ciepełko, kocham, a takie serducho i kubas z kawą, życ nie umierać:)

  6. Natalia - Poezja Smaku Dzikowiec napisał/a:

    Ale piękne! I udało się przywołać ciepło! 🙂

  7. Natalia - Poezja Smaku nathalia8 napisał/a:

    Wspaniałe…śliczne i takie apetyczne:)

  8. Natalia - Poezja Smaku Samantha napisał/a:

    Pyszne drożdżówki w kształcie serca i przepyszne truskawkowe smaki ! 🙂

  9. Natalia - Poezja Smaku Magda napisał/a:

    Genialne. 🙂

  10. Natalia - Poezja Smaku Ania napisał/a:

    pysznie wyglądają i fajnie że pokazane krok po kroku bo może się to wielu osobom przydać:)

  11. Natalia - Poezja Smaku Anita napisał/a:

    Przepis i jak robić . Zapisane:)

  12. Natalia - Poezja Smaku ugotujmyto.pl napisał/a:

    Też tęsknię do lata… a takie truskawkowe smaki przynajmniej troszkę rozgrzeją atmosferę 🙂

  13. pięknie wyglądają, musiały smakować wyśmienicie:)

  14. Natalia - Poezja Smaku asiathinksthings napisał/a:

    Przesyłam Ci w takim razie dużo słońca i ciepełka z Dubaju, gdzie ostatnio mamy go aż za dużo (wczoraj o 22 dalej było 34 stopnie, a to dopiero wiosna, więc boję się co będzie później!) Skorzystam chyba jutro z Twojego przepisu, bo jedziemy do koleżanki z Polski, która niedaleko mieszka i ma dwójkę dzieci, chciałam dla nich zrobić coś słodkiego, a to wygląda “domowo” no i przepysznie 🙂 Pozdrawiam! Asia

    • Natalia - Poezja Smaku Natalia napisał/a:

      Dziękuję Asiu, słonko dotarło bo mamy dziś w Polsce wspaniały, słoneczny dzień 🙂 Drożdżówki smakują bardzo domowo – do tego możemy zrobić je w dowolnym kształcie, z dowolnym nadzieniem 🙂

  15. Natalia - Poezja Smaku Halina napisał/a:

    uwielbiam drożdżowe pod każdą postacią, a te serduszka wyglądają bajecznie, ponieważ jestem wzrokowcem już zapisały się w mojej głowie, więc prędzej, czy później na pewno je zrobię, przepis wydaje się stosunkowo prosty – pozdrawiam :)))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)