Jestem osobą ciepłolubną, strasznie chce mi się lata. Aby je choć trochę poczuć przygotowałam mięciutkie i pachnące drożdżówki z truskawkową konfiturą i migdałami. W sam raz, gdy jeszcze nie ma polskich truskawek. Uwielbiam smak drożdżówek na śniadanie – koniecznie z kruszonką. Nigdy nie kończy się na jednej. Truskawkowe drożdżowe serca z migdałamiZ tego przepisu na bułeczki korzystam od wielu lat – głównie do moich ukochanych jagodzianek – tym razem użyłam go do słodkich serc. Z tych proporcji wyjdzie nam uroczych 16 serduszek.

Składniki:

  • 3,5 szklanki mąki (500g)
  • 5 dag świeżych drożdży (pół standardowej kostki)
  • 2/3 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 kostki masła (100g)
  • 1 torebka cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 300 g konfitury z truskawek lub malin (może być dżem)
  • 100 g płatków migdałowych

Kruszonka:

  • 1 niepełna szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/3 kostki masła
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego lub z wanilią
  • szczypta proszku do pieczenia

Zaczynamy od przygotowania zaczynu. Drożdże rozcieramy z połową letniego mleka, łyżką cukru i dwoma łyżkami mąki. Zostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. W tym czasie jajko i żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę, a masło rozpuszczamy. Do miski wsypujemy mąkę. Dodajemy do niej zaczyn z drożdży, ubite jajka, pozostałe mleko, szczyptę soli i wyrabiamy. W trakcie wyrabiania dodajemy powoli rozpuszczone i przestudzone masło. Ciasto szybko się zagniata. Jeśli będzie zbyt lepiące dosypujemy trochę mąki. Zostawiamy na półgodziny do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Po tym czasie ciasto dzielimy na pół, potem jeszcze raz na pół i tak do uzyskania szesnastu jednakowych części. Z każdej części ciasta lepimy kulkę, a następnie rozwałkowujemy ją na okrągły placek. Placek smarujemy 1-2 łyżeczkami konfitury (zostawiając puste miejsce na brzegach) i posypujemy płatkami migdałowymi. Zwijamy w ciasny rulon. Jeśli trochę konfitury wypłynie, nie przejmujemy się. Rulon składamy na pół, a następnie przecinamy nożem, tak aby zgięcie rulonu było rozdwojone (najlepiej przyjrzyj się instrukcji obrazkowej). Kształtujemy serce poprzez rozchylenie końcówek i kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przygotowujemy kruszonkę – wszystkie jej składniki rozcieramy palcami, aż otrzymamy jednolite okruchy. Kruszonką posypujemy obficie wszystkie bułeczki (kruszonki może wydawać się za dużo, ale rozsypmy ją także po bokach – bułki dużo urosną). Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę lub do czasu gdy bułki niemal podwoją swoją objętość. Drożdżówki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170ºC przez ok. 20-25 minut.

Truskawkowe drożdżowe serca z migdałami - przygotowanie

Truskawkowe drożdżowe serca z migdałami

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!