Cytrynowe skrzydełka z syropem klonowym

Cytrynowe skrzydełka z kurczaka z syropem klonowymSkrzydełka są niedoceniane. Fakt, mają mało mięsa i są dość problematyczne w jedzeniu – ale przyrządzone na chrupiąco smakują po prostu wspaniale. Najbardziej lubię skrzydełka o cytrynowym posmaku lub na ostro. Te będą odpowiednie na obiad dla całej rodziny. Są delikatne, orzeźwiające i z chrupiącą skórką.

  • ok. 10-12 skrzydełek kurczaka (około 900 g)
  • 1/2 dużej cytryny (sok) + skórka z całej
  • 7 listków laurowych
  • 3-4 łyżki syropu klonowego (ewentualnie ciemny miód)
  • 1 łyżka ziarenek czarnego pieprzu
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • kilka zgniecionych, nieobranych ząbków czosnku
  • sól morska

Skrzydełka dokładnie myjemy i osuszamy. Układamy je w naczyniu żaroodpornym lub blaszce, jedno obok drugiego, tak aby nie zachodziły na siebie. Ścieramy skórkę i wyciskamy sok z cytryny bezpośrednio na skrzydełka. Między kawałki mięsa wykładamy liście laurowe i zgniecione ząbki czosnku. Polewamy całość syropem klonowym, a następnie oliwą. Ziarna pieprzu rozgniatamy w moździerzu lub mielimy bardzo grubo w młynku. Posypujemy całość pieprzem i solą morską. Chowamy końce skrzydełek pod spód innych kawałków, aby się nie przypaliły.  Pieczemy przez ok. 45-55 minut w 200-210°C na intensywnie złoty kolor.

Przepis oryginalny przepis pochodzi z kwestii smaku.


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

19 Odpowiedzi na Cytrynowe skrzydełka z syropem klonowym

  1. Inspirowane smakiem napisał/a:

    Wyglądają pysznie. Chociaż przyznam, że też nie jestem wielką fanką skrzydełek – głównie z tego powodu, że mocno się można przy nich pobrudzić i mają za tłuste jak dla mnie mięso. ;)

  2. Kamciss napisał/a:

    Pyszne połączenie smaków, bardzo lubię takie egzotycznego kurczaka :>

  3. Dzikowiec napisał/a:

    Mój Mąż je uwielbia! Ja jestem leniuchem, wolę mięso bez zbędnych zbędności, ale i tak mnie kuszą – wyglądają wspaniale!

  4. Patyska napisał/a:

    Lubię kurczaka z cytrynową nutą. A ze skrzydełkami to jest tak, że bardzo niezdrowe, bo sama tłusta skóra. Ale takie chrupiące, wypieczone, z grilla lub piekarnika, ach! ;)

  5. ugotujmyto.pl napisał/a:

    Bardzo lubię skrzydełka i zawsze na grilla przygotowuję je w swojej wersji musztardowo-miodowej ale widzę, że w tym roku i cytrynowe zagoszczą na moim stole:)!

    • Natalia napisał/a:

      Oj jeszcze z grilla ich nie jadłam (a robię je na przemian z mamą od kilku lat) – świetnie się by nadawały :)

  6. TRZY CYTRYNY napisał/a:

    fajny przepis. Czy pałki z kurczaka Twoim zdaniem też by się nadały?

  7. martawkuchni.blog.pl napisał/a:

    Uwielbiam skrzydełka:) jeszcze w takim wydaniu ich nie jadłam, ale wyglądają wyśmienicie:) palce lizać:)

  8. Ania napisał/a:

    fajny pomysł na kurczaka, taki inny:)

  9. Samantha napisał/a:

    Pyszne małe co nieco, wyborna glazura ! Smakowicie wyglądają ! :)

  10. Ewa napisał/a:

    Są przepyszne, słodko- kwaśno-czosnkowo-laurowe! Jeść rękami i palce oblizywać!

  11. Lasuch w kuchni napisał/a:

    takie skrzydełka muszą być smaczne :-)

  12. agnieszka napisał/a:

    Faktycznie nie są doceniane! A to takie pyszne mięso :) W Twojej wersji bardzo by mi smakowały ;) )

  13. Pastelle napisał/a:

    A ja tam zawsze lubiłam skrzydełka, szczególnie właśnie te chrupiące :) W tej wersji muszą być zachwycające. Pozdrawiam :)

  14. Gabi napisał/a:

    piekłem twoje skrzydełka były naprawdę smaczne, ich smak zaskoczył moją rodzinę i gości zachwyconych i zaskoczonych ich smakiem. Pycha polecam.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)