Cytrynowe skrzydełka z kurczaka z syropem klonowymSkrzydełka są niedoceniane. Fakt, mają mało mięsa i są dość problematyczne w jedzeniu – ale przyrządzone na chrupiąco smakują po prostu wspaniale. Najbardziej lubię skrzydełka o cytrynowym posmaku lub na ostro. Te będą odpowiednie na obiad dla całej rodziny. Są delikatne, orzeźwiające i z chrupiącą skórką.

  • ok. 10-12 skrzydełek kurczaka (około 900 g)
  • 1/2 dużej cytryny (sok) + skórka z całej
  • 7 listków laurowych
  • 3-4 łyżki syropu klonowego (ewentualnie ciemny miód)
  • 1 łyżka ziarenek czarnego pieprzu
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • kilka zgniecionych, nieobranych ząbków czosnku
  • sól morska

Skrzydełka dokładnie myjemy i osuszamy. Układamy je w naczyniu żaroodpornym lub blaszce, jedno obok drugiego, tak aby nie zachodziły na siebie. Ścieramy skórkę i wyciskamy sok z cytryny bezpośrednio na skrzydełka. Między kawałki mięsa wykładamy liście laurowe i zgniecione ząbki czosnku. Polewamy całość syropem klonowym, a następnie oliwą. Ziarna pieprzu rozgniatamy w moździerzu lub mielimy bardzo grubo w młynku. Posypujemy całość pieprzem i solą morską. Chowamy końce skrzydełek pod spód innych kawałków, aby się nie przypaliły.  Pieczemy przez ok. 45-55 minut w 200-210°C na intensywnie złoty kolor.

Przepis oryginalny przepis pochodzi z kwestii smaku.

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych