Ciasto z kaszą manną i truskawkami to kolejny smak lata. Delikatnie czekoladowa masa z kaszy manny plus galaretka z owocami to połączenie, które sprawdza się zawsze w ciepłe dni. Ciasto bez pieczenia, z którym poradzi sobie każdy. Tym razem, zamiast sernika na zimno, właśnie naszła mnie ochota na ten rodzaj placka, który pamiętam z dawnych czasów. Poza sezonem truskawkowym możemy użyć innych owoców.
Ciasto z kaszą manną i truskawkami:
- 1 litr mleka (2% lub 3,2%)
- 1 szklanka kaszy manny
- 1 tabliczka białej czekolady (100 g)
- 1/2 szklanki cukru (można użyć także ksylitolu)
- 1/2 opakowania masła (100 g)
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub wanilinowego
- duża szczypta cynamonu
- 2 czerwone galaretki np. truskawkowe
- świeże truskawki (można użyć też dodatkowo jagód i borówek)
- okrągłe lub podłużne biszkopty
Galaretki rozpuszczamy w 600 ml gorącej wody i pozostawiamy do ostygnięcia w chłodnym miejscu (po wystygnięciu warto wstawić do lodówki). Spód tortownicy o średnicy ok. 24-26 cm wykładamy biszkoptami (aby się trzymały, można posmarować dno bardzo cienką warstwą masła). Do rondla wlewamy mleko, wsypujemy cukry, dodajemy masło, cynamon oraz posiekaną czekoladę. Wszystko podgrzewamy, często mieszając. Gdy mleko się zagotuje, wsypujemy kaszę i gotujemy, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje (ok. 3 minuty). Gdyby powstały grudki, można zmiksować. Gorącą masę wylewamy na biszkopty. Wtykamy umyte i pozbawione szypułek truskawki (czubkiem do góry) tak, aby mniej niż połowa owocu wystawała. Chłodzimy. Wlewamy powoli na wierzch tężejącą galaretkę (nie popełnijcie tego błędu co ja – zaczęłam wlewać zupełnie płynną i zamoczyłam biszkopty). Wkładamy do lodówki na całą noc – ciasto stężeje i schłodzi się.
Wspaniałe. Bardzo lubię ciasta z kaszą manną 🙂
Muszę zrobić, wygląda wspaniale!
„Sernik” z kaszy manny robię dla alergików 😉 Twój wygląda pięknie!
uwielbiam to ciasto; jest przepyszne
Kocham kaszę mannę! To ciasto jest idealne 🙂
http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Ja to bym się chętnie poczęstowała, nie mam nic do kawy:-) a wygląda zachęcająco…
Piękne zdjęcie))
Apetyczne i przyznaję nigdy nie jadłam.
Wygląda bardzo dekoracyjnie. I pewnie tak jak super wygląda tak samo smakuje:-)
Świetny przepis. Właśnie takie lubię: szybkie, bez zbędnych przygotowań i co najważniejsze- smaczne! Na pewno spróbuję z Pani przepisu! Zdjęcia są śliczne, mam nadzieje, że smak im dorówna! 🙂
Moja mama robiła podobne ciasto, zjadłabym 🙂
mmm… ciasto wygląda jak milion dolarów!
Mmm, pyszne ciasto 🙂
Piękne!
Truskawki i kasza manna bardzo mi pasują.
Uwielbiam takie ciasto, z kaszą manną i truskawkami <3
Wygląda naprawdę rewelacyjnie. Podoba mi się użycie kaszy manny! 🙂 Świetny pomysł!
Uwielbiamy takie ciasta/desery! Wygląda mega apetycznie 🙂
pyszne ciacho, kasza manna to wspomnienie dzieciństwa 🙂
A kiedy cynamon? Bo jakoś nie zauważyłam 🙂
Razem z cukrem, masłem, czekoladą 🙂 Wybacz, już dodaję
Tak też myślałam ale wolałam się upewnić. Chyba za dużo mi się sypnęło bo masa zrobiła się brązowa 😉 ale cynamon to akurat uwielbiam! 🙂
Niestety wyszedł straszny gniot 🙁 jaką pojemność ma szklanka, której używasz do odmierzenia kaszy? I czy kasza była zwykła czy błyskawiczna?
Bardzo przykro mi Emirka, to stary przepis i zawsze się udawał. Czy ciasto wyszło twarde czy miało grudki? Może warto było je zmiksować? Zawsze używam szklanki 250 ml. Do przepisu używa się kaszy zwykłej.
Miksowałam. Ale to o ilość kaszy chodzi, moja szklanka miała 300 ml a jeszcze dałam z lekkim czubem 😉
Oj to chyba ciut za dużo – 300 ml to pojemność kubka 🙂 Mam nadzieję, że następnym razem się uda!
Koniecznie muszę zrobić 🙂
Pomysł na ciasto fantastyczny. Przepis w sumie nie jest trudny. A efekt? Imponujący. Bardzo mi się podoba to Twoje ciasto z truskawkami 🙂
Ciasto rewelacyjne,zwłaszcza podczas upałów. Zrobiłam tylko zamiast truskawek wykorzystałam borówki. Smakowało!!!!