Ciasto z kaszą manną i truskawkamiCiasto z kaszą manną i truskawkami to kolejny smak lata. Delikatnie czekoladowa masa z kaszy manny plus galaretka z owocami to połączenie, które sprawdza się zawsze w ciepłe dni. Ciasto bez pieczenia, z którym poradzi sobie każdy. Tym razem, zamiast sernika na zimno, właśnie naszła mnie ochota na ten rodzaj placka, który pamiętam z dawnych czasów. Poza sezonem truskawkowym możemy użyć innych owoców.

Ciasto z kaszą manną i truskawkami:

  • 1 litr mleka (2% lub 3,2%)
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 tabliczka białej czekolady (100 g)
  • 1/2 szklanki cukru (można użyć także ksylitolu)
  • 1/2 opakowania masła (100 g)
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub wanilinowego
  • duża szczypta cynamonu
  • 2 czerwone galaretki np. truskawkowe
  • świeże truskawki (można użyć też dodatkowo jagód i borówek)
  • okrągłe lub podłużne biszkopty

Galaretki rozpuszczamy w 600 ml gorącej wody i pozostawiamy do ostygnięcia w chłodnym miejscu (po wystygnięciu warto wstawić do lodówki). Spód tortownicy o średnicy ok. 24-26 cm wykładamy biszkoptami (aby się trzymały, można posmarować dno bardzo cienką warstwą masła). Do rondla wlewamy mleko, wsypujemy cukry, dodajemy masło, cynamon oraz posiekaną czekoladę. Wszystko podgrzewamy, często mieszając. Gdy mleko się zagotuje, wsypujemy kaszę i gotujemy, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje (ok. 3 minuty). Gdyby powstały grudki, można zmiksować. Gorącą masę wylewamy na biszkopty. Wtykamy umyte i pozbawione szypułek truskawki (czubkiem do góry) tak, aby mniej niż połowa owocu wystawała. Chłodzimy. Wlewamy powoli na wierzch tężejącą galaretkę (nie popełnijcie tego błędu co ja – zaczęłam wlewać zupełnie płynną i zamoczyłam biszkopty). Wkładamy do lodówki na całą noc – ciasto stężeje i schłodzi się.

Ciasto z kaszą manną i truskawkami

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych