Ciasto z kaszą manną i truskawkami

Ciasto z kaszą manną i truskawkamiCiasto z kaszą manną i truskawkami to kolejny smak lata. Delikatnie czekoladowa masa z kaszy manny plus galaretka z owocami to połączenie, które sprawdza się zawsze w ciepłe dni. Ciasto bez pieczenia, z którym poradzi sobie każdy. Tym razem, zamiast sernika na zimno, właśnie naszła mnie ochota na ten rodzaj placka, który pamiętam z dawnych czasów. Poza sezonem truskawkowym możemy użyć innych owoców.

Ciasto z kaszą manną i truskawkami:

  • 1 litr mleka (2% lub 3,2%)
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 tabliczka białej czekolady (100 g)
  • 1/2 szklanki cukru (można użyć także ksylitolu)
  • 1/2 opakowania masła (100 g)
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub wanilinowego
  • duża szczypta cynamonu
  • 2 czerwone galaretki np. truskawkowe
  • świeże truskawki (można użyć też dodatkowo jagód i borówek)
  • okrągłe lub podłużne biszkopty

Galaretki rozpuszczamy w 600 ml gorącej wody i pozostawiamy do ostygnięcia w chłodnym miejscu (po wystygnięciu warto wstawić do lodówki). Spód tortownicy o średnicy ok. 24-26 cm wykładamy biszkoptami (aby się trzymały, można posmarować dno bardzo cienką warstwą masła). Do rondla wlewamy mleko, wsypujemy cukry, dodajemy masło, cynamon oraz posiekaną czekoladę. Wszystko podgrzewamy, często mieszając. Gdy mleko się zagotuje, wsypujemy kaszę i gotujemy, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje (ok. 3 minuty). Gdyby powstały grudki, można zmiksować. Gorącą masę wylewamy na biszkopty. Wtykamy umyte i pozbawione szypułek truskawki (czubkiem do góry) tak, aby mniej niż połowa owocu wystawała. Chłodzimy. Wlewamy powoli na wierzch tężejącą galaretkę (nie popełnijcie tego błędu co ja – zaczęłam wlewać zupełnie płynną i zamoczyłam biszkopty). Wkładamy do lodówki na całą noc – ciasto stężeje i schłodzi się.

Ciasto z kaszą manną i truskawkami

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

28 Odpowiedzi na Ciasto z kaszą manną i truskawkami

  1. Natalia - Poezja Smaku Marzena napisał/a:

    Wspaniałe. Bardzo lubię ciasta z kaszą manną 🙂

  2. Natalia - Poezja Smaku Pati napisał/a:

    Muszę zrobić, wygląda wspaniale!

  3. Natalia - Poezja Smaku Patyska napisał/a:

    „Sernik” z kaszy manny robię dla alergików 😉 Twój wygląda pięknie!

  4. Natalia - Poezja Smaku iza napisał/a:

    uwielbiam to ciasto; jest przepyszne

  5. Natalia - Poezja Smaku Natalie napisał/a:

    Kocham kaszę mannę! To ciasto jest idealne 🙂
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

  6. Ja to bym się chętnie poczęstowała, nie mam nic do kawy:-) a wygląda zachęcająco…

  7. Natalia - Poezja Smaku megii013 napisał/a:

    Piękne zdjęcie))

  8. Natalia - Poezja Smaku ladylaura. napisał/a:

    Apetyczne i przyznaję nigdy nie jadłam.

  9. Natalia - Poezja Smaku Marzena napisał/a:

    Wygląda bardzo dekoracyjnie. I pewnie tak jak super wygląda tak samo smakuje:-)

  10. Natalia - Poezja Smaku Ania z dietmap.pl napisał/a:

    Świetny przepis. Właśnie takie lubię: szybkie, bez zbędnych przygotowań i co najważniejsze- smaczne! Na pewno spróbuję z Pani przepisu! Zdjęcia są śliczne, mam nadzieje, że smak im dorówna! 🙂

  11. Natalia - Poezja Smaku Małgosia napiecyku napisał/a:

    Moja mama robiła podobne ciasto, zjadłabym 🙂

  12. Natalia - Poezja Smaku marcela napisał/a:

    mmm… ciasto wygląda jak milion dolarów!

  13. Natalia - Poezja Smaku gin napisał/a:

    Mmm, pyszne ciasto 🙂

  14. Natalia - Poezja Smaku Amber napisał/a:

    Piękne!
    Truskawki i kasza manna bardzo mi pasują.

  15. Natalia - Poezja Smaku Magda C. napisał/a:

    Uwielbiam takie ciasto, z kaszą manną i truskawkami <3

  16. Natalia - Poezja Smaku Dorota napisał/a:

    Wygląda naprawdę rewelacyjnie. Podoba mi się użycie kaszy manny! 🙂 Świetny pomysł!

  17. Uwielbiamy takie ciasta/desery! Wygląda mega apetycznie 🙂

  18. Natalia - Poezja Smaku Ania napisał/a:

    pyszne ciacho, kasza manna to wspomnienie dzieciństwa 🙂

  19. Natalia - Poezja Smaku elmirka napisał/a:

    A kiedy cynamon? Bo jakoś nie zauważyłam 🙂

  20. Natalia - Poezja Smaku elmirka napisał/a:

    Niestety wyszedł straszny gniot 🙁 jaką pojemność ma szklanka, której używasz do odmierzenia kaszy? I czy kasza była zwykła czy błyskawiczna?

    • Bardzo przykro mi Emirka, to stary przepis i zawsze się udawał. Czy ciasto wyszło twarde czy miało grudki? Może warto było je zmiksować? Zawsze używam szklanki 250 ml. Do przepisu używa się kaszy zwykłej.

    • Natalia - Poezja Smaku elmirka napisał/a:

      Miksowałam. Ale to o ilość kaszy chodzi, moja szklanka miała 300 ml a jeszcze dałam z lekkim czubem 😉

    • Oj to chyba ciut za dużo – 300 ml to pojemność kubka 🙂 Mam nadzieję, że następnym razem się uda!

  21. Natalia - Poezja Smaku Łucja napisał/a:

    Koniecznie muszę zrobić 🙂

  22. Natalia - Poezja Smaku Kuchnia u Krysi napisał/a:

    Pomysł na ciasto fantastyczny. Przepis w sumie nie jest trudny. A efekt? Imponujący. Bardzo mi się podoba to Twoje ciasto z truskawkami 🙂

  23. Natalia - Poezja Smaku Ania napisał/a:

    Ciasto rewelacyjne,zwłaszcza podczas upałów. Zrobiłam tylko zamiast truskawek wykorzystałam borówki. Smakowało!!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)